Sarı renkteki sümük veya mukus burnunuzdan geldiğinde ne anlama geldiği merak ediiliyor. Sarı Mukus, vücumuzdaki enfeksiyonlardan kaynaklanır. Sarı mukus ile ilgili detaylar haberimizin içeriğinde.

Sarı sümük neden olur?

Vücudumuz enfeksiyon kaptığında genel olarak burun akıntısı başlar. Bu süreçte burnunuzdan sarı sümük akar. Vücut enfeksiyonları,  beyaz kan hücreleri ile mücadele ettiği sırada sarı sümük ortaya çıkar. Genellikle vücudun enfeksiyonlara karşı verdiği tepkime sonucu sarı mukus ortaya çıkar. Bu durum bağışıklık sistemimizin çalıştığının kanıtıdır.

Sarı mukus, bakterilerle vücudumuzun mücadele ettiğini gösterir. Ayrıca mukusun sarı olmasındaki sebep; vücuttaki enfeksiyonların başlangıcı olarak görülür.  Nezle, grip, soğuk algınlığı gibi hastalıkların başlangıç durumunda sarı mukus ortaya çıkar.

Sarı Sümük Neden Olur Burundan Sarı Sümük Gelmesi Iyi Midir (1)

Sarı mukus eğer gün geçtikçe rengi değişiyorsa vücudunuzdaki enfeksiyonların geçici olduğunu gösterir. Ayrıca mukusun sarı rengi devam ediyorsa bunun sonucunda ateş, halsizlik veya nefes darlığı belirtiler gözlemleniyorsa vücudunuzdaki enfeksiyon ciddi sağlık problemlerine sebebiyet verebilir. En yakın sağlık kuruluşuna gitmeniz tavsiye ederiz.

Burundan sarı sümük gelmesi iyi midir?

Burundan sarı sümük ya da mukus gelmesinin iyi mi sıkça aratılan sorular arasındadır. Sarı mukus gelmesi sağlık problemlerinizi görmeye yarayan bir etkendir. Sağlık durumu iyi bireylerin genel olarak sümüğü beyaz yani şeffaf renkte gelir. Beyaz sümüğün yerine sarı gelmesi ise vücudunuzdaki enfeksiyonların belirtisidir. 

Bu tarz durumlar nezle, soğuk algınlığı ya da grip gibi hastalıkların habercisidir. Sarı mukus genellikle sinüzit hastalıklarıyla ilişkisi olduğunu belirtilir. Sinüzit hastalığı burundaki sinüslerin iltihaplanması şeklinde meydana gelir. Bu da burnunuzdan sarı mukus çıkmasına sebebiyet verir. 

Sarı Sümük Neden Olur Burundan Sarı Sümük Gelmesi Iyi Midir (2)

Bir de yeşil sümük yani mukus geldiğinde ise vücudunuzdaki enfeksiyonların ciddi bir şekilde ilerlediğini ile ilişkilendirilir. Bakterilerin vücudunuzda dağıldığını belirtir. Kahverengi ya da siyah sümük ise hava kirliliği ile ilişkilendirilir. Bu şekilde sümükler ciddi bir sağlık sorunu olmadığı ile ilişkilendirilir. 

Kısacası burun akıntınızın rengi size vücudunuzdaki problemleri dile getirir. Burnunuzdan akan sarı sümük, yeşil ya da kahverengi olması sağlık durumunuzu görmeye yardımcı olur.