Tüm Türkiye'de olduğu gibi Manisa'da da Haziran ayı başından beri hava sıcaklıkları mevsim normallerinin çok üzerinde devam ediyor. Manisa'nın ve Sarıgöl'ün en önemli geçim kaynaklarından olan Sultaniye üzüm yetiştiriciliğinde de sıcaklıkların yüksek oluşu bağların daha sık sulanmasına neden oluyor.

Tatlı su yürüme evresine giren bağların suya en çok ihtiyaç duyduğu dönemi yaşıyor. Bunun üzerine birde sıcaklıkların yüksek olması su ihtiyacını bir kat daha artırıyor.

Sarıgöl'de üzüm üreticileri de verim ve kaliteyi yükseltmek adına bağlarında sulama işlemlerine ara vermeden devam ediyorlar. İmkanı olan çiftçiler uyarıları dikkate alıp gece saatlerinde damlama sulama yapıyorlar. 

Sarıgöl'de Bağlar Sıcaklardan Korunmak Için Sulanıyor

Ortak sondajlardan veya barajdan sulama yapan çiftçiler için gündüz saatlerinde salma dahi olsa sulama işlemini yapmak zorunda kalıyor. Her ne kadar aşırı sıcaklarda gündüz ve salma sulama tavsiye edilmese de çiftçiler bağların su ihtiyacını gidermek adına sulama işlemini gerçekleştiriyor.

Sarıgöl'de aşırı yağış hayatı olumsuz etkiledi Sarıgöl'de aşırı yağış hayatı olumsuz etkiledi

Sulama kaynakları olan sondaj kuyularını bazı çiftçiler tek başına kullanırken, bazıları ise ortak sondajlar ile bağlarını sulamak zorunda kalıyor. 

Sarıgöl'de Ocak ayına kadar devam eden üzüm hasadı diğer bölgelerde Eylül ayında son buluyor. Üreticiler hasat sonuna kadar belirli aralıklarla sulama işlemlerine devam ediyorlar.

Kaynak: Hatice Zeybek