Sarıgöl 2024 üzüm sezonu son günlerini yaşıyor. Çiftçiler sezon boyunca ürünlerine gözü gibi baktıktan sonra hasatlarını da gerçekleştirdiler ve sezonun sonuna geldiler.

Muzda hasat başladı! Muzda hasat başladı!

Üzümcülükte ürünün kalitesi fiyatını etkileyen ana unsurların başında geliyor. Bu nedenle özellikle tatlı su yürüme evresinin ardından üzümlerin ıslanmaması yani yağmurla temas etmemesi elzem durumların başında geliyor.

Sarıgöllü çiftçiler de üzümlerini korumak amacıyla Haziran ve Temmuz aylarında bağlarının üzerine koruma örtüsü ile örtüyorlar, bu örtüler sezon sonuna kadar bağların üzerinde duruyor.

Sarıgöl'ün Emcelli Mahallesi'nde uzun yıllardır çiftçilik ile uğraşan Galip Aydınalp Manisa Aktif Haber'e örtülerin öneminden bahsetti. Aydınlap, ''Örtü sistemi ilçemize ilk geldiğinden beri yaklaşık 20 yıldır bağlarımızın üzerini kapatıyoruz. Örtü sistemi gelmeden önce çok güzel üzüm yetiştirsekte üzümlerimiz yağmurdan etkilenir ve balgam olurdu.

Örtüler geldikten sonra yağmurların üzümlerimizi etkilemesi daha uzun sürer oldu. Artık yağmur yağsa da örtüler üzümlerimizi belli bir derece de koruyor ve Aralık ayına kadar ürünümüz sağlıklı kalıyor. Örtüler sadece yağmurdan değil bazen aşırı sıcaklarda bizi güneş yanıklarından da koruyor.'' dedi.

Sarıgöl'de yaklaşık 115 bin dönüm alanda üzüm üretimi yapılıyor ve bağların yüzde 90'ı örtü ile korunuyor.

Muhabir: Pınar Gezici