Sarıgöl ülkemizin hatta dünyanın sofralık Sultaniye Üzüm yetiştiriciliğinde en önemli lokasyonlarından birisi olarak dikkat çekiyor. İlçenin neredeyse yüzde 75'i bağcılıkla uğraşıyor. Fakat son yıllarda özellikle yer altı kaynak sularında yaşanan sıkıntı ve maliyetlerin yükselmesi üzüme alternatif bitki arayışlarını hızlandırdı.

Bazı mahallelerde zeytin, ceviz gibi ürünler öne çıkarken Kızılçukur Mahallesi'nde çiftçilik yapan Galip Şılak aronya yetiştirerek dikkat çekiyor. Manisa Aktif Haber mikrofonlarına aronya yetiştiriciliği hakkında açıklamalarda bulunan Şılak, aronyanın sağlığa olan faydalarından bahsetti.

2019'da bu bitkiyi yetiştirmeye karar verdiğini söyleyen Galip Şılak aronya yetiştiriciliğini nasıl ve neden başladığını şu ifadeler ile aktardı;

2019 yılında deneme amaçlı kurulan aronya bahçesinden olumlu sonuçlar aldık. Aronya yetiştirmeye merakım sayesinde başladım. Daha öncesinde de araştırmalarım sonucunda goji berry ve altın çilek gibi bitkilerde yetiştirdim.

Daha sonra internette birgün aronya bitkisi ile karşılaştım. Bu vesile ile Sarıgöl'deki arkadaşım Harun'a ulaştım. Onunla birlikte 2019 yılında deneme amaçlı bu bahçeyi kurdum.

2024 yılı itibari ile ilk kez aronya meyvesini hasat edeceğiz. Elde ettiğimiz tecrübeler ürünün Sarıgöl iklimine uyumlu olduğunu bizlere gösterdi. İlerleyen yıllarda daha iyi sonuçlar alacağımızı düşünüyorum. Şimdilik ülkemizde üretimi ve tüketimi çok yoğun değil ama ilerleyen yıllarda artış gösterecektir.

Üreticiler internet vasıtası ile 200-300 TL gibi fiyatlarla ürünlerini satıyorlar. Aronya meyvesinin tüketilmesindeki asıl amaç sağlığa olan faydaları.

Bağcılık ve cevizde yetiştiren bir üreticiyim. Fakat aronya bu ürünlerle kıyaslanmaz bile. Aronya da kimyasal kullanımı sıfır. Tüketiciler kimyasal kullanılmamış ürünleri tercih ediyorlar.

Bu nedenle aronya üretmek isteyen bir kişinin kimyasal ilaç maliyeti sıfır olacak. Gübre olarakta sadece organik gübreler tercih ediliyor. Aronya suyu bağa göre 4'te 1 oranında daha az istiyor. Bizde bu sebeple aronya yetiştirmeye karar verdik.

İlçemizde su son yıllarda çok büyük problem haline geldi. Bizde daha az su ile yetiştirilecek ürünlere yönelmeliyiz. İlçemizdeki çiftilere de bu durum göz önünde bulundurularak aronya yetiştirmelerini tavsiye ediyorum.

Aronya bitkisinin genel olarak sağlığa faydaları ise şu şekilde sıralanabilir;

Sarıgöl'de 29 Ekim Coşkusu Fener Alayı ile Kutlanacak! Sarıgöl'de 29 Ekim Coşkusu Fener Alayı ile Kutlanacak!
  • Aronya meyvesi bağışıklığı güçlendirir
  • Toplam ve kötü kolesterol düzeylerini azaltır
  • Kan akışını iyileştirir
  • Kalp hastalıklarına karşı koruyucudur
  • Aronya metabolik bozukluğa iyi gelir
  • Diyabeti kontrol eder
  • Aronya meyvesi sindirim sistemini düzenler
  • Böbrek-karaciğer hastalıklarını önleyebilir
  • Antikanser etkisi söz konusudur
  • Bağırsak sağlığına faydalıdır
  • Antioksidan açıdan zengindir.

Muhabir: Erdinç Alkan