Bahar ve Nihal Candan kardeşlerin Sazan Sarmalı dolandırıcılık örgütüyle işbirliği suçlamsıyla tutukanlanması üzerine gündeme gelen Sazan Sarmalı dolandırıcılık yöntemi vatandaşlarda merak oluşturdu. Sazan Sarmalı dolandırıcılık yöntemi nedir? Nasıl çalışır? İşte detaylar...
Sazan Sarmalı ne demek?
Sazan sarmalı, internet üzerinden araç alım satımında kullanılan bir dolandırıcılık taktiğidir. Bu taktikte, dolandırıcı hem satıcı hem de alıcı gibi davranarak, online ilanlara bakan veya veren kişileri tuzağa düşürür.
Dolandırıcı, aracın asıl sahibine peşinat yollayarak güven kazanır, sonra da aynı aracı çok daha ucuz fiyata başka bir ilana ekler. Aracı satın almak isteyen kişi ile aracın sahibini karşılaştırır, araç parasını kendi hesabına aktarmalarını söyler.
Parayı eline geçirdikten sonra kayıplara karışır. Bu yolla hem araç sahibi hem de alıcı zarar görür.
Sazan Sarmalı Operasyonu nedir?
İnternetten araç ilanı verip alıcıları dolandıran kişileri yakalamak için polis tarafından düzenlenen bir operasyona sazan sarmalı operasyonu denir.
Bu kişiler, gerçek olmayan araçları ucuz fiyata satıyormuş gibi gösterip alıcıların parasını çalıyorlardı. Bu dolandırıcılık yöntemine sazan sarmalı adı veriliyor, çünkü alıcılar sazan balığı gibi oltaya geliyorlardı.
Sazan Sarmalı dolandırıcılık yöntemi nedir? Nasıl çalışır?
Sazan Sarmalı dolandırıcılık yöntemi ne sorusunun cevabı vatandaşlar tarafından çokça merak ediliyor. "Sazan Sarmalı" yöntemi, dolandırıcıların internet üzerinden araç satış ilanlarıyla gerçekleştirdiği bir dolandırma taktiğidir.
Dolandırıcılar genellikle kendilerini kamu görevlisi gibi tanıtarak, araç sahibini kandırmaya çalışırlar. Dolandırıcı, genellikle aracı kuzenine veya bir akrabasına satın alacağını ifade eder. Güven kazanmak amacıyla kaparo bedeli talep eder ve sözde akrabası üzerinden bu parayı gönderir.
Sazan Sarmalı Dolandırma Yönteminin Aşamaları
İlan Verme Aşaması ile başlayan bu dolandırıcılık yöntemi şu şekilde devam etmektedir. Vatandaş, aracını satmak amacıyla internet üzerinden ilan verir. Dolandırıcılar internetten satışa konulan başkasına ait bir aracı, kendi aracıymış gibi göstererek ilan verirler.
Dolandırıcılar genellikle aracı satın almak istediğini söyler. Sözde, aracı kuzenine veya bir akrabasına alacağını ifade eder. Bu arada dolandırıcılarda aynı aracı düşük fiyatla ilana koyarlar.
Dolandırıcılar güven kazanmak için kaparo bedeli talep eder ve sözde akrabası üzerinden bu parayı gönderiz.
Alıcı ve satıcı aracın teslimi için buluşurlar. Ancak, aracın fiyatı hakkında konuşmamaları konusunda uyarılırlar. Dolandırıcılar aracın devri için noter aşamasına gelindiğinde önceden belirlediği İBAN numarasına para havalesi yaptırır.
Son aşamada ise dolandırıcı, kısa süre içerisinde bu parayı başka banka hesabına veya kripto varlıklara havale yaparak, bloke konulmasını engeller.
Bu durumdan sonra ise alıcı ve satıcı karşı karşıya gelir ve ikisi de mağdur durumuna düşerler.
Bu dolandırma yöntemi, mağdurların dikkatsizlikleri ve güven duygularını kullanarak işlemektedir. Genellikle önlem alınmadığı takdirde ciddi maddi kayıplara yol açmaktadır.
Bu tür durumlarda, araç alım satım işlemlerinde dikkatli olmak, ödeme aşamalarında güvenilir yöntemleri tercih etmek ve her türlü şüpheli durumu yetkililere bildirmek önemlidir.
Sazan Sarmalı yönteminden nasıl korunabilirim?
Araç alım satımında Sazan Sarmalı dolandırıcılığından kaçınmanın en iyi yolu, dikkatli davranmaktır. Size söylediğim ipuçlarını takip ederseniz, bu tür dolandırıcılara kanmazsınız.
Ayrıca, araç alım satımında güvenebileceğiniz platformlar tercih edin. Mesela, sahibinden.com, arabam.com, tasit.com gibi siteler, araç alım satımında size güvenlik sağlayan sitelerdir.
Bu sitelerde araç ilanlarını, sahibinden doğrulanmış, ekspertiz raporlu, garantili gibi özelliklere göre seçebilirsiniz. Ayrıca, bu sitelerde araç alım satımında size yardımcı olan kişilerin profillerine, yorumlarına, puanlarına bakabilirsiniz.
Bu şekilde, araç alım satımında kimlerle çalıştığınızı daha iyi bilirsiniz.
Araç alım satımında Sazan Sarmalı dolandırıcılığından korunmanın bir diğer yolu da, bilgili olmaktır. Araç alım satımında başınıza gelebilecek diğer dolandırıcılık türleri hakkında araştırma yapın.
Örneğin, Tüketici Hakları Derneği veya Tüketici Başvuru Merkezi gibi kurumların web sitelerinde, araç alım satımında nelere dikkat etmeniz gerektiği, sıkça sorulan sorular, tüketici hakları gibi konularda bilgiler mevcuttur.
Bu bilgiler, araç alım satımında karşılaşabileceğiniz problemlere karşı önlem almanızı kolaylaştırabilir.