2015 yılında Atatürk Havalimanı’nda konuşan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesiyle yargılandığı davada 3 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Savcılık, Demirtaş’ın “Cumhurbaşkanına hakaret” suçunu işlediğini belirterek 1 yıl 2 ay ile 4 yıl 8 ay arasında hapis istemişti. Peki, Selahattin Demirtaş tahliye edildi mi? 2023 Selahattin Demirtaş ne zaman, hangi tarihte tahliye edilecek? Selahattin Demirtaş mahkeme sonuçları ne zaman açıklanacak? Selahattin Demirtaş tahliye olacak mı?

İHA’nın haberine göre Demirtaş, ayrıca ‘Türkiye Cumhuriyeti Devletini, hükümetini alenen aşağılama’ ve dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu’na hakaret ettiği iddiasıyla da yargılanmaya devam ediyor.İstanbul 47. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya SEGBİS ile katılan Demirtaş, “Kimseye hakaret etmedim. Hükümet politikalarını sert bir şekilde eleştirdim. Görevimi yaptım” dedi.Hakim, Demirtaş’ın ‘milletvekilliği dokunulmazlığının kaldırılmasının anayasa aykırı olduğu’ savunmasını reddetti.Duruşma eksikliklerin giderilmesi için ertelendi. 

Selahattin Demirtaş kimdir?

Selahattin Demirtaş, 1973 yılında Diyarbakır’ın Elazığ iline bağlı Palu ilçesinde doğdu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olduktan sonra bir süre kardeşi Aygül Demirtaş ile birlikte serbest avukatlık yaptı. İnsan hakları savunuculuğu yapan Demirtaş, 2006 yılında İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şube Başkanlığı, Türkiye İnsan Hakları Vakfı ve Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi yöneticilikleri görevlerinde bulundu.

Demirtaş, 2007 yılında yapılan genel seçimlerde bağımsız aday olarak Diyarbakır’dan milletvekili seçildi. 2010 yılında Barış ve Demokrasi Partisi’nin (BDP) eş genel başkanlığına getirildi. 2011 yılında yapılan genel seçimlerde bağımsız aday olarak Hakkari’den milletvekili seçildi. 2014 yılında Figen Yüksekdağ ile birlikte Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) eş genel başkanlığına seçildi. Aynı yıl Ağustos ayında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerine katıldı ve %9.76 oy alarak üçüncü oldu.

Demirtaş, 2015 yılında yapılan iki genel seçimde de HDP’den İstanbul 1. bölgeden milletvekili seçildi. Ancak 2016 yılında dokunulmazlıkların kaldırılması sonrasında terör örgütü üyeliği ve propagandası yapmak suçlamalarıyla gözaltına alındı ve tutuklandı. Edirne F Tipi Cezaevi’ne gönderilen Demirtaş, bugüne kadar çeşitli mahkemelerde yargılandı ve toplamda 142 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Halen cezaevinde bulunan Demirtaş’ın davalarının bir kısmı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşındı.

Demirtaş, öğretmen Başak Demirtaş ile evli ve iki kız çocuk babasıdır. Zaza kökenli olan Demirtaş, Zazaca, Kürtçe ve İngilizce bilmektedir.

Selahattin Demirtaş mahkeme sonuçları ne zaman açıklanacak?

Selahattin Demirtaş’ın mahkeme sonuçları, 14 Ekim 2023 tarihinde açıklandı. Demirtaş, “terörle mücadelede görev alan kamu görevlisini hedef göstermek” suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Ayrıca, “suç örgütlerinin korkutucu gücünden yararlanılarak tehdit etmek” suçlamasından beraat etti. Bu karar, Ankara 25. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verildi. Demirtaş’ın avukatları, kararı temyiz edeceklerini açıkladılar.

Selahattin Demirtaş tahliye olacak mı? 

Selahattin Demirtaş tahliye olup olmayacağı konusunda kesin bir cevap vermek zor. Çünkü hakkında verilen tahliye kararlarına rağmen, halen tutuklu bulunuyor. Web arama sonuçlarına göre, Demirtaş’ın tahliyesi için şu gelişmeler yaşandı:

  • 2018 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) İkinci Daire, Demirtaş’ın derhal serbest bırakılması kararı verdi. Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AİHM’in kararlarının Türkiye’yi bağlamadığını söyledi ve karar uygulanmadı.
  • 2019 yılında Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi, Demirtaş’ın “terör örgütü yöneticiliği” suçundan yargılandığı davada tahliyesine karar verdi. Ancak bu karar da uygulanmadı.
  • 2020 yılında AİHM Büyük Daire, Demirtaş’ın tutukluluğunun devam etmesinin insan hakları ihlali olduğunu belirterek, derhal serbest bırakılması gerektiğini tekrarladı. Ancak bu karar da Türk mahkemeleri tarafından reddedildi.
  • 2021 yılında Anayasa Mahkemesi (AYM), Demirtaş’ın “kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine” dair karar verdi. Ancak bu karar da uygulanmadı.

Bu durumda, Demirtaş’ın ne zaman tahliye olacağı belirsiz görünüyor. Hukuki süreç devam ediyor ve uluslararası baskı artıyor. Ancak siyasi irade ve yargı arasındaki ilişki nedeniyle, tahliye kararlarının uygulanması için bir garantinin olmadığı söylenebilir.

Selahattin Demirtaş  Hangi Terör Örgütünden 

Sizin için Selahattin Demirtaş’ın hangi terör örgütünden olduğunu araştırdım. İşte bulduğum bazı bilgiler:

  • Selahattin Demirtaş, eski HDP Eş Genel Başkanı ve halen tutuklu olan bir siyasetçidir.
  • Selahattin Demirtaş, terör örgütü PKK ile bağlantılı olduğu iddiasıyla birçok dava ile karşı karşıyadır.
  • Selahattin Demirtaş, 2016 yılında “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak”, “terör örgütü üyesi olmak”, “silahlı terör örgütüne üye olmak”, “örgüt adına suç işlemek” suçlamalarıyla tutuklanmıştır.
  • Selahattin Demirtaş, ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’na hakaret ettiği iddiasıyla da yargılanmaktadır.
  • Selahattin Demirtaş, PKK terör örgütünün saldırılarını desteklediği ve örgütle danışıklı dövüş yaptığı yönünde eleştiriler almıştır.