BİYOGRAFİ KİMDİR

Sesli komut sistemlerinin mucidi Denizli’den | Hüseyin Yılmaz’ın hayat hikâyesi nedir?

Abone Ol

Denizli’de çobanlık yaptığı yıllarda, bir grup öğretmenin pikniğe gittiği sırada keşfedilen Hüseyin Yılmaz, eğitim hayatının başlamasıyla birlikte bilim dünyasında adını altın harflerle yazdırmıştır.

Bugün dünyada yaygın olarak kullanılan Siri, Google Now, Cortana gibi sesli komut sistemlerinin mucidi olarak anılmaktadır.

Hüseyin Yılmaz’ın üniversitedeki çalışmalarını hocaları bile anlayamıyordu. Yılmaz’ın hocalarından biri “Bu çalışmaları ancak Amerika Boston’daki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) görevli Prof. Dr. Morse bilir” deyip, mektupla ona gönderdi.

 Amerikalı Profesör Yılmaz'ın sorularından ve yaklaşımından çok etkilenmiş ve masrafları karşılayacağız diyerek onu ABD'ye davet etti.

Hüseyin Yılmaz İTÜ’den mezun olunca Amerika’ya gitmiş ve MIT’de Prof. Morse’un karşısına geçmiş.

Hocasının verdiği tez konusunu 3 ay gibi kısa sürede bitirir ve tezi teslim eder. Hocası teze şüpheyle yaklaşarak birkaç gün inceledikten sonra mükemmel olduğuna ve eksiksiz bir biçimde yazıldığını görür.

Ancak ortada küçük bir sorun vardır. MIT’de tez konuları genellikle 5 ila 9 yıl arasından bitiriliyordu. Yılmaz’da başka dersler aralar 2 yılsonunda doktorasını alarak mezun olmuştur.

Hüseyin Yılmaz’ın Einstein’in kuramına karşı Kütle Çekim Kuramı’da literatürü girmiştir.

Denizli’nin Acıpayam ilçesinde çobanlık yapan bir çocuğun keşfedilmesiyle başlayan bilim dünyasındaki başarılarıyla devam eden yolculuğun serüveni…

Peki, çocukluk yıllarında keşfedilen ve dünyaya iz bırakan Hüsiyin Yılmaz kimdir? Hayat hikâyesi nedir? Detaylar haberimizde…

Hüseyin Yılmaz Kimdir?

Hüseyin Yılmaz, 13 Ağustos 1924'te Denizli'nin Acıpayam ilçesinin Yumrutaş köyünde dünyaya gelmiştir. Hüseyin Yılmaz dört yaşlarında annesini, 11 yaşında da babasını kaybetmiştir.

Eğitimin hayatına Acıpayam Gölcük Yatılı Bölge Ortaokulu'nda başlayan, ardından Denizli Lisesi'nde devam etmiştir.

Hüseyin Yılmaz, İstanbul Teknik Üniversitesi'nde fizik bölümünde lisans eğitimini 1950’de, yüksek lisansını ise 1951'de tamamlamıştır.

ABD'ye giderek Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) fizik doktorasını 1954'te almıştır. Akademik kariyerine Stevens Teknoloji Enstitüsü'nde başlayarak, ardından Sylvania Electric Products'ta bilgisayarlara sesle komut verme üzerine çalıştı.

Princeton Üniversitesi'nde Einstein'ın Genel Görelilik Teorisi'nde eksiklikler buldu ve kendi kütle çekim teorisini geliştirdi.

Bu teori, fizik camiasında eleştirilere maruz kaldı. Daha sonra Arthur D. Little firmasında üst düzey yönetici olarak çalıştı, MIT'de biyoloji bölümünde araştırmalar yaptı ve birçok başka kurumda da çalışmalara katıldı.

Bilim felsefesiyle ilgilenen Yılmaz, 27 Ocak 2013'te Massachusetts, Cambridge'de hayata veda etti.

Sesli Komut Sistemlerinin Mucidi

Bugün dünyada yaygın bir şekilde kullanılan sesli komut sistemlerinin öncü isimlerinden Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, 27 Ocak 2013'te aramızdan ayrıldı.

Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, sesli komut teknolojisinin gelişimine büyük katkılarda bulunarak, Siri, Google Now, Cortana gibi sistemlerin temelini oluşturan çalışmalarıyla tanınıyordu. Yılmaz'ın ölümü, teknoloji dünyasında derin bir üzüntü yarattı. O, yenilikçi fikirleri ve teknolojiye getirdiği vizyonuyla hatırlanmaya devam edecek.