Toplu sözleşme oranı ve enflasyon farkı, 2024 yılında memur maaşlarına %49,25 oranında bir artış getirdi. Bu getiri ile öğretmenler, kamu görevlileri ve memur emeklilerinin maaşlarını kapsayan bu yüzdelik artışın ardından ne kadar olduğu merak ediliyor. 2024 yılında sınıf öğretmeni maaşları da dereceye ve kademeye bağlı olarak arttı. Yeni başlayan bir öğretmenden özel okulda çalışan öğretmenlere kadar çeşitli kurumlarda ve kıdemlerde çalışan sınıf öğretmenlerinin maaşlarını yazımızda inceleyeceğiz.

Sınıf Öğretmeni Maaşları 2024 Yılında Ne Kadar Oldu?

Asgari ücret ve memur maaşlarına yapılan zamların ardından eğitimin en önemli bileşenlerinden biri olan sınıf öğretmenleri maaşının ne kadar olduğu merak edilen popüler konulardan biri haline geldi. Mesleğine yeni başlayan bir sınıf öğretmeni 35.000 TL ile 38.000 TL arasında değişiklik gösteriyor. Bahsedilen ücretler sınıf öğretmeninin kademesine, ek ders ücretlerine ve diğer faktörlere bağlı olarak değişebiliyor.

Devlette Sınıf Öğretmeni Maaşı

Sınıf öğretmenleri, devlet memuru statüsüne sahip olmaları sebebiyle memurlara ödenen maaş zammından direkt olarak etkileniyorlar. Kademe ve dereceye göre artan sınıf öğretmeni maaş zamları, seyyanen zam düşülerek gerçekleştiriliyor. 2024’de derece farketmeksizin devlette çalışan sınıf öğretmeni maaşları ek ücretler eklenmeden ortalama olarak 35.000 TL ile 43.000 TL arasında değişiklik gösteriyor. Bunun yanında, sınıf öğretmenleri sendika üyesiyse, toplu sözleşme ikramiyeleri ve toplu sözleşme desteği olarak adlandırılan iki farklı ek ödemenin birisinden yararlanabiliyor. Sınıf öğretmenlerinin üye oldukları sendikanın üye sayısı %2 ve üzerinde ise, toplu sözleşme ikramiyesi aktif oluyor ve aylık olarak 537 TL ek ödeme alıyor. Eğer sınıf öğretmenlerinin üye oldukları sendikanın üye sayısı %2’nin altında kalıyorsa, toplu sözleşme desteği geçerli oluyor ve 190 TL ek ödeme alıyor. Kademe - derece ve ortalama maaş bilgilerini derlediğimiz 2024 sınıf öğretmenleri maaşları listesi:
Kademe/Derece Ortalama Maaş Bilgisi
9/1 Öğretmen Maaşı 34.000 TL – 35.000 TL
8/1 Öğretmen Maaşı 35.100 TL – 35.500 TL
7/1 Öğretmen Maaşı 35.500 TL – 36.000 TL
6/1 Öğretmen Maaşı 36.000 TL – 36.500 TL
5/1 Öğretmen Maaşı 36.500 TL – 37.000 TL
4/1 Öğretmen Maaşı 37.000 TL – 37.500 TL
3/1 Öğretmen Maaşı 37.500 TL – 38.000 TL
2/1 Öğretmen Maaşı 38.000 TL – 38.500 TL
1/4 Öğretmen Maaşı 39.000 TL – 40.000 TL
 

Özel Okulda Sınıf Öğretmeni Maaşı

Sınıf öğretmenliği lisans diplomasına sahip olan her aday, KPSS ile devlet okullarına atanabilmelerinin yanında aynı zamanda 1,2,3 ve 4. Sınıflara eğitim veren özel okullar ya da kolejlerde de eğitime vermeye başlayabiliyor. Devlet okullarına kıyasla özel okul öğretmenlerinin maaşları bir miktar daha düşük diyebiliriz. Çünkü çok sayıda özel okul, özellikle yeni başlayan sınıf öğretmenlerine asgari ücreti bir maaş olarak teklif edebiliyor. Yeni başlayan sınıf öğretmenleri, tecrübeleri olmadığından dolayı bu tekliflere sıcak bakarak deneyim kazanmaya çalışıyor.
  • 2024 yılında özel okul sınıf öğretmeni maaşları ortalama olarak 000 TL ile 30.000 TL arasında değişiyor. Yine de belirtmek isteriz ki bahsettiğimiz maaş aralığı ortalama olarak verilmiştir.
Çalışılan kurum, kurumun popülerliği ve eğitim kalitesi sınıf öğretmenleri maaşları üzerinde etkiye sahip olabiliyor.

Meslekte 10 Sene: Uzman Öğretmen Maaşları Ne Kadar?

10 yıllık sınıf öğretmeni maaşı da merak edilenler arasında, meslekte 10 yılını dolduran sınıf öğretmenleri "Öğretmenlik Mesleği Kariyer Basamakları" sınavına katılabiliyor. Bu sınavı başarıyla geçebilen öğretmenler "Uzman Öğretmen" olarak nitelendiriliyor. Uzman öğretmen maaşı 2024 yılında 44.085 TL olarak güncellendi.

Sınıf Öğretmenleri kaç saat çalışıyor?

İlkokul düzeyinde eğitim vermek ile görevli sınıf öğretmenleri, her ay aldıkları maaş karşılığında haftada 18 saat derse girmekle yükümlüler.

Sınıf Öğretmenleri Ek Ders Ücretleri

Sınıf öğretmenleri bazı durumlarda ek ders verebiliyor. 2024 yılında ek ders ücreti %25 oranında artarak saat başı ücreti 75,15 TL olarak güncellendi.

Öneri içerik: Cemre Arda Kimdir?

Massey Ferguson Traktör Fiyatları: 2024 Yılı Fiyat Listesi Massey Ferguson Traktör Fiyatları: 2024 Yılı Fiyat Listesi

Nasıl Sınıf Öğretmeni Olunur?

MEB'de sınıf öğretmeni olabilmek için dört yıllık lisans eğitimi veren bir üniversiteden mezun olmak gerekiyor. Bu bölümden başarıyla mezun olan sınıf öğretmeni adayları, özel eğitim kurumlarına başvurarak veya KPSS'ye girerek mesleklerine başlayabiliyor.

Sınıf Öğretmeni Olabilmenin Şartları

Lisans diploması olan her aday, sınıf öğretmenliği mesleğini resmi olarak icra edebiliyor olsa da sınıf öğretmeni olmak için belirli becerilere de sahip olmak gerekiyor. Sınıf öğretmeni olabilmek adına gerekli becerileri sizler için listeledik:
  • Küçük yaş grubuyla çalışmak isteyen sınıf öğretmenleri disiplinli ve sabırlı olmaları gerekiyor.
  • Ayrıca, kaliteli, etkili ve sağlıklı bir şekilde iletişim kurarak çocukların gelecekteki iletişim becerilerini geliştirebilmeli sınıf öğretmenleri.
  • Öğrencilerin yanında, veliler ile de iyi anlaşmaları gerekiyor.
  • Özel eğitim kurumlarında çalışacak erkek sınıf öğretmenlerinin askerlik ile ilişiği olmaması gerekiyor.

Sık Sorulan Sorular

2024 yılının başında gelen zamlar ile birlikte yükselen sınıf öğretmenleri maaşlarını kademeler halinde, devlet ve özel olarak yazımızda inceledik. Şimdi sık sorulan sorulara da bir göz atalım.

Sınıf Öğretmeni ek ders ücreti ne kadar?

2024 yılında ek ders ücreti %25 oranında artarak saat başı ücreti 75,15 TL oldu.

Sınıf öğretmeni nasıl olunur?

Sınıf öğretmeni olabilmek için dört yıllık lisans eğitimi veren bir üniversiteden mezun olmak gerekiyor. Ardından özel eğitim kurumlarına başvurarak veya KPSS'ye girerek mesleğe başlanıyor.

Sınıf öğretmenliği sözel mi?

Sınıf öğretmenliği bölümü eşit ağırlık bölümüne tabiidir. Yani öğrencilerin hem sayısal hem de sözel alanda mutlaka soru çözerek net elde etmeleri gerekiyor.