Dünyanın ilk başarılı göz nakli sayesinde göze göz artık tıbbi bir olasılık. Reuters geçtiğimiz günlerde New York'taki cerrahların bir insanda ilk kez tam göz naklini gerçekleştirdiğini bildirdi.

Tıp camiası, hastanın henüz görme yetisini geri kazanmamış olmasına rağmen, bu prosedürü şimdiden bir atılım olarak müjdeliyor.

Bununla birlikte, göz naklinin başarılı olduğuna dair başka işaretler de var. Nakledilen göz, çalışan kan damarları ve umut vaat eden sağlıklı görünümlü bir retina gibi pek çok sağlık belirtisi gösterdi.

NYU Langone Health'teki cerrahi ekip, nakli takip eden altı ay boyunca gözün gelişimini gözlemledi. Göz nakli, daha büyük bir kısmi yüz naklinin bir parçası olarak gerçekleşti.

Cerrah ekibine liderlik eden Dr. Eduardo Rodriguez, bir gözün nakledilmiş olmasının tıp camiası için "ileriye doğru atılmış büyük bir adım" olduğunu belirtti. Rodriguez göz naklini "yüzyıllardır düşünülen ama hiç yapılmamış bir şey" olarak nitelendirdi.

Gerçekten de Rodriguez ve ekibi bu prosedürü gerçekleştirene kadar, doktorlar göz naklini başarıyla gerçekleştirmeye en çok korneayı (gözün şeffaf ön merceği) nakletmekle yaklaşmışlardı.

Arkansaslı 46 yaşındaki askeri gazi Aaron James'e göz nakli yapıldı. James, yüksek voltajlı elektriğin burnu, ağzı ve tabii ki gözü de dahil olmak üzere yüzünün sol tarafını tahrip ettiği işle ilgili bir olaya karışmıştı. James'in ameliyatı 21 saat sürdü.

Rodriguez ve diğer cerrahlar başlangıçta James'in yüz nakline göz küresini yalnızca kozmetik nedenlerle dahil etmeyi planlamışlardı. Rodriguez Reuters'e verdiği demeçte, "Eğer bir çeşit görme restorasyonu gerçekleşirse, bu harika olurdu" dedi. Ancak cerrah, ekibin amacının her zaman göz naklinin sadece dekoratif bir amaca hizmet edecek kadar hayatta kalması olduğunu vurguladı.

Rodriguez ve ekibi, bundan sonra ne olacağını gözlemlemek için göz naklini yakından izlemeyi planlıyor.

Şu anki haliyle göz nakli, optik sinir aracılığıyla hastanın beyniyle iletişim kuramıyor. Cerrahlar göz donörünün kemik iliğinden yetişkin kök hücreleri topladı ve donörün ve alıcının optik sinirleri arasında bir bağlantıyı teşvik etmek amacıyla bunları James'in optik sinirine enjekte etti.

Kök hücreler prosedür sırasında, hasarlı hücrelerin yerini alabilecekleri ve optik siniri koruyabilecekleri umuduyla enjekte edildi. Canlı bir göz küresinin başarılı bir şekilde nakledilmesi, bu özel göz naklinden görme yetisinin geri kazanılmasıyla sonuçlanmasa bile, birçok yeni olasılığı beraberinde getirmektedir.

Diğer araştırma ekipleri, elektrotların yerleştirilmesi yoluyla beyindeki sinir ağlarını görmeyen gözlere yeniden bağlamanın bir yolu üzerinde aktif olarak çalışmaktadır. Bu özel örneğin hastanın görme yetisini geri kazandırması umuluyor.

Rodriguez, "Görmeyi geri getirmenin veya görsel kortekse görüntüleri geri getirmenin diğer yöntemleri üzerinde çalışan diğer bilim insanlarıyla birlikte çalışabilirsek, bir adım daha yaklaştığımızı düşünüyorum" dedi.

Hastanın kendisine gelince, James en başından beri göz nakli başarılı olsa bile bunun sol gözünde yeniden görme yetisi kazanacağı anlamına gelmediğini biliyordu.

James yine de Rodriguez ve ekibinin prosedürü mükemmelleştirmek için kullanabilecekleri yararlı bir şeyler öğrenmelerine ve sonunda göz nakli yoluyla görme yetisini geri kazanmalarına yardımcı olabileceğini umarak prosedüre devam etti.