Son yıllarda ülkemizde enflasyon her geçen yıl biraz daha artış gösterirken şüphesiz bu durumdan en çok çiftçiler etkileniyor. Özellikle girdi maliyetleri yükseliş hızını yakalamak neredeyse imkansız hale geldi.

Mazot, ilaç, gübre ve elektrik gibi bölge çiftçisinin ana giderlerine kepçe ile zam gelirken üzümün fiyatı ise çay kaşığı ile yükseliyor. Bu dengesizlik çiftçinin sonunu hazırlamakta. Eğer önlem alınmazsa ülkemizde tarım namına birşey kalmayacak gibi görünüyor. 

Bu duruma yazısında değinen Yusuf Tüfekçi hem sorunları hem de çözüm önerilerini sıralamış.

Yusuf Tüfekçi'nin Tarım ve Çiftçi Çözüm Arıyor yazısının tamamı ise şu şekilde;

Sarıgöllü öğrencilerden Çocuk Hakları Panosu Sarıgöllü öğrencilerden Çocuk Hakları Panosu

TARİM VE ÇIFTCİ ÇÖZÜM  ARIYOR

Tarımda bu yıl yaşanan üretici fiyat düşüklükleri ve tüketiciye yansıyan aynı ürünlerdeki yüksek fiyatlar ekonomik, sosyal ve tüketici davranışları, hal sistemi, fiyat istikrarı, yerel ve ulusal denetim, yasal mevzuat konu başlıklarının incelenmesi gerektiğini düşünüyorum.

Tarımsal faaliyetler bitiş noktasındadır. Tarımda gelir az gider fazladır. İpin ucu çiftçi için kaçmıştır. Acil çiftçi için bir takım tedbirlerin alınması gerekir. Aksi takdirde ürün ithalini, bir yere kadar yaparsınız çiftçi ithal edemezsiniz.

Tarım için, Güvenli Gıda için çiftçinin refahı için, tüketicinin değerinde ürün alması için; güç birliği yapması, mamul madde üretmek üzere çözüm koperatifciliktir. Kooperatifler hem üretmeli hem de pazarlar dahil pazarlayabilmeli, satabilmelidir.

ÜZUM üreticisi her ilçede Tarımsal Kalkınma kooperatifleri ile yerini almalı her ilçede üzüme yönelik tesisler kurulmalıdır. Tesis kuramadığımız, üzümden mamul madde üretemediğimiz sürece her yıl üzüm üreticisi bu yıl yaşanan sıkıntıları yaşamak zorundadır.

Muhabir: Pınar Gezici