Geçmişten bu zamana denk gelen ve neredeyse herkesin bildiği bu oyun hakkında çok fazla soru akıllarda merak uyandırdı. Taş- kağıt- makas isimli oyunun en merak ettirdiği sorular ise; Taş kağıt makas oyunu nasıl ortaya çıktı? Taş kağıt makas kim buldu? Oyun kaç kişilik oynanır? Oyun ne zaman bulundu? Oyun nasıl oynanır, kuralı var mı? İşte başta bu sorular olmak üzere tüm soruların yanıtlarını sizler için araştırdık ve derledik. Haberimizin içeriğinde mevcuttur....

Taş kağıt makas oyunu nasıl ortaya çıktı?

Taş- kağıt- makas oyunun kökeni çok eski yıllara dayanmaktadır. Şöyle ki; Oyun, 15. yüzyıl Çin kaynaklarında bulunan bilgilere göre daha da eskilere dayanmaktadır. Ayrıca daha sonra ise 18. yüzyılda Japonya'da popülerlik kazanan ve oynanan bu oyun 20. yüzyılda çok fazla yaygınlaşmıştır.

Her türlü kesimin oynadığı bu oyun böylelikle çok fazla merak edilmiş ve akıllarda meraklı sorular uyandırmıştır. Bu meraklı soruların başında ise bir diğer merak konusu olan Taş kağıt makas kim buldu? Taş kağıt makas nasıl oynanır? Gibi sorularda merak edilmiştir.

Taş kağıt makas kim buldu?

Oyun, 19-20. yüzyılda Japonya'da bulunup yayılmıştır. Fakat aslında ilk önce Taş kağıt makas oyunu Çin’de icat edildi oyun Hazreti İsa zamanlarında icat edildi ama yüzyıllar yüzyıllar boyu farklı ülkelere yol aldı.

Taş kağıt makas nasıl oynanır? Taş kağıt makasın kuralı var mı? Oyunu nasıl kazanabiliriz?

Oyun, genellikle iki oyuncuyla ve üç durumdan birinin seçilmesiyle oynanan bir el oyunudur.

Taş makası, makas kağıdı, kâğıt da taşı yener. Eğer oyuncular aynı durumu seçerse oyun berabere biter.  Oyuncular genellikle üçe kadar sayar ya da durumların isimlerini söylerler.

El her havaya kalkıp avuç içine indirildiğinde söylenir. Elin şekli bu durumların hepsinde taş şeklindedir.

2. kez el havaya kalkıp indirildikten sonra 3. kez kaldırıldığında tüm oyuncular bu 3 durumdan birini seçerler.

Seçilen durumlara göre kazanılıp kazanmadığına bakılmaktadır. 

  • Taş, el yumruk şeklindedir.   

Soldan sağa: Taş, kâğıt ve makas

  • Kağıt, el tamamen açık olup parmaklar birbirine yapışıl olmaktadır. Olduğu takdirde ise kağıt anlamına gelmektedir.

Soldan sağa: Taş, kâğıt ve makas

  • Makas, elin işaret parmağı ve orta parmağı hariç bütün parmaklar içeriye doğru kapanmış ve kıvrılmıştır. Fakat işaret parmağı ve orta parmak ise birbirinden ayrı olmalıdır.

Soldan sağa: Taş, kâğıt ve makas

Taş, makası kırar ve yener alamı taşır. Kağıt ise taşı sarar. Makas ise kağıdı keser. Belirlenen skora göre ise ilk ulaşan kazanmış sayılır. Oyun tek seferlik ya da daha uzun seferlerle beraberde oynanılabilir.

Taş kağıt makas oyununda strateji var mı?

Her oyunda olduğu gibi bu oyundada belli başlı stratejiler vardır. Fakat Çin'de ve Japonya'da kişiyi analiz ederek ve inceleyerek oyun için kazanmanın sırrı 2 basit madde ile kısıtlanmıştır. Bu maddeler şunlardır;

  • Kazanan kişi sonra ki hamlesinde aynı devam eder fakat kaybeden kişi ise hamlesini farklı devam edecektir.

Daha detaylı örnek ile anlatılacak olursa ise ilk karşılaşmada biz kağıt, karşımızdaki ise taş yaparsa; biz kaybettiğimiz için hamlemizi değiştireceğiz.

Aynı anda karşımızdaki de kazandığı için hamlesini değiştirmeyeceğini düşünerek kağıt yaparsak, bu oyun bizim olur. Fakat çok iyi bir gözlemci olursak karşımızdakinin el hareketlerinden hangi hamleyi yapacağını bilip hamlemizi o hızda bitirmemiz mümkün olabilir.

Taş kağıt makas robotu var mı? Robot oyun için mi üretildi, amacı ne? Robotu kim üretti, hangi ülke? 

İnsanların fikrini tahmin eden ve bu oyundan yola çıkılarak Japonya'da bir robot üretildi. Üretilme amacı ise Japonya'da çok öenmli bir oyun olması ve rakibine karşı asla kaybetmeyen bir robot olmasıdır. Ve üretilen bu robot ise asla rakibine karşı kaybetmemiştir.

Oyunun tek amacı tabi ki de sadece oyunda kullanılacak olması değildir. İnsanların davranış analizinde etkili bir oyun olduğu için bu oyunda başarıyla testi geçmesidir.

Robotun çalışma prensibi ise; Karşısındaki kişinin el hareketlerini analiz ederek saniyeler sonra hangi hareketi yapacağını bilip, ona göre bir hamle geliştirmektir.

Bu robot saniyenin binde biri kadar kısa bir sürede karşısındakinin el hareketlerinden hamlesini algılayıp sonraki hamlesini ona göre değiştirmektedir.

Bize bu her ne kadar hareketler aynı anda gerçekleşiyor gibi gelse de robot bunu önceden algılayıp değerlendiriyor ve bu durum da onu oyunda yenilmez yapıyor.

JAPONLARIN EN VAZGEÇİLMEZ OYUNU NE? jAPONLARIN EN TEHLİKELİ OYUNU NE?

Japonya’daki İsmi "Janken" olarak bilinen taş kağıt makas oyunu batıda kimse bu oyunu duymamışken çok daha önemliydi.

Japonya'da önce pizzanın son parçasını kim yiyecek, içecekleri kim ısmarlayacak gibi küçük kararlar vermeniz gereken durumlarla karşılaşırsanız o zaman büyük ihtimalle taş kağıt makas oyunu bilirsiniz.

Japonya’da çok fazla önem tşıyan bu oyun oradaki ismi "janken"  bu oyunu kimse duymamışken çok daha önemliydi. Japonya’da inanılmaz bir biçimde ünlü olan bu oyun  bugün neredeyse 7'den 70'e herkesin bildiği bir oyun haline geldi.

Japonya’daki herkes bu oyunu nasıl oynandığını bilir ve  her japon çocuğu oyun oynamak için yaklaşırsanız hemen bir el oynamak için hazır olacaktır. Japonlarda ise "GUU-TAŞ", "CHOKİ-MAKAS", "PAA- KAĞIT" anlamına gelmektedir.

Japonya’da farklı kurallar geçerli olsa da genel olarak şu şekildedir; Taş makası kırar,  Makas kağıdı keser, Kağıt taşı kaplar.

2005 yılında bir japon işi adamı Cezanne, Picasso ve Van Gogh gini ünlü isimlerinde bulunduğu bir yerde oyun satılmaya karar verildi ve açık arttırmayla satıldı.

Evet işte bu kadar basittir kurallar. Oyun teorilerine göre sıfır toplamlı bir oyundur. Çünkü bir döngü gibi işaretler birbirini tamamlamaktadır.