Tam ismi T Corona Borealis takımyıldızı olan T CrB yıldızı ile alakalı çok fazla soru soruluyor. Youtube'de bir video da Barış Özcan tarafından anlatılan TCrB yıldızı bir anda gündem oldu.

Motosiklet kaskı nasıl olmalı? Hangi kask Daha Güvenli? Motosiklet kaskı nasıl olmalı? Hangi kask Daha Güvenli?

Uzay ve teknoloji meraklısı kişiler T CrB yıldızı nedir, nasıl oluşur ve ne zaman görülür gibi sorular soruyorlar. Bizde sizler için bu sorulara cevap vermeye çalışalım. İşte ayrıntılar...

T Crb Yıldızı Nedir T Crb Yıldızı Ne Zaman Görülür Ve Nasıl Oluşur 1

T CrB Yıldızı Nedir?

T Coronae Borealis ya da daha çok bilinen adıyla T CrB Corona Borealis Takımyıldızı sınırları içinde bulunan ve tekrarlayan bir nova yıldızıdır. T Coronae Borealis yıldızı ilk olarak 1986 yılında keşfedilmiştir.

İrlandalı uzay bilimci John Birmingham bir patlama sırasında T Coronae Borealis görmüş ve ilk tanımlamayı yapmıştır. T Coronae Borealis gökyüzünde yaklaşık her 80 yılda bir gözükmektedir.

T Coronae Borealis yıldızının en son görüldüğü tarih olarak uzay bilimcileri 1946 yılını işaret ediyorlar. Bu da demek oluyor ki T Coronae Borealis yıldızı çok yakın zamanda gökyüzünde tekrar gözlemlenebilecek.

T Crb Yıldızı Nedir T Crb Yıldızı Ne Zaman Görülür Ve Nasıl Oluşur 2

T CrB Yıldızı Ne Zaman Görülür ve Nasıl Oluşur?

T CrB 10 kadir parlaklığa kadar çıkabilen bir yıldız olarak bilinmektedir. T CrB yıldızı nova aşamasına ulaştığında ise parlaklığı biraz daha artış gösterir. T CrB yıldızı her görüldüğünde farklı parlaklıkları ile dikkat çekmiştir.

1866 yılında gerçekleşen patlamada 2 kadir olan yıldız 1943 yılında ise 3 kadir parlaklığa ulaşmıştır. T CrB yıldızının bir sonraki patlamasını 2024 yılının Nisan ve Eylül arasında ki bir tarihte gerçekleşmesi bekleniyor.

T CrB yıldızına dair ilk kayıtlar 1217 yılında tutulmuştur. 1217 yılında bu kayıtları Abbott Burchard elde etmiştir. 1787 yılında ise Rahip Francis Wallanston T CrB yıldızı hakkında kayıtlar tutmuştur.

T CrB yıldızı 10 kadir parlaklıkta olan beyaz bir cüce ve kırmızı bir devden oluşan ikili bir yıldızdır. Kırmızı dev soğuk bir yıldız olarak bilinmektedir. Beyaz cüce ise sıcak bir yıldızdır ve soğuktan sıcağa düzenli bir şekilde madde akışı gerçekleşir.

Bu madde akışı sonucunda beyaz cüce etrafında hidrojen ve helyumdan bir yığılma disk oluşumu gerçekleşir. Bu maddeler zaman ilerledikçe yıldız etrafında yıldızın etrafında füzyon ateşlemesi başlar ve yıldız parlaklığı bu sayede 2-3 kadire kadar yükselir.

Barış Özcan'ın T CrB hakkında ki videosunu sizde izleyebilirsiniz...