Sıkça karşılaşan durumlardan biri olan tırnak yemenin zararları neler? Tırnak yeme hastalığı nedir? Çocuklarda tırnak yeme hastalığı Tırnak yeme hastalığının nedenleri nelerdir? Tırnak yeme hastalığı nasıl tedavi edilir? işte detaylar şimdiki haberimizde...
Tırnak yeme hastalığı nedir?
Tırnak yeme, el ve ayak tırnaklarını ve çevrelerindeki deriyi ısırma, koparma veya kemirme şeklinde ortaya çıkan bir davranış veya dürtü bozukluğudur. Bu bozukluk genellikle 3-4 yaş civarında başlar, ancak bazen 5 aylıkken bile görülebilir. Bu, çocuğun ebeveynlerinin sağladığı güvenli ortamdan ayrılıp yeni bir sosyal ve fiziksel ortama girdiği zamanlarda olur.
Örneğin, çocuk ilk defa kreşe gittiğinde veya bakıcıya emanet edildiğinde kendini rahatlatmak veya güvende hissetmek için tırnaklarını yiyebilir. Bu davranış çocuklukta başladığı gibi, ergenlikte sosyal kabul gördüğünde bitebilir ya da yetişkinliğe kadar sürebilir. Tırnak yeme ciddi bir problem olarak algılansa da aslında kişinin yaşadığı olaylara karşı duygu ve düşüncelerini yönetmek için yaptığı bir eylemdir.
Tıp literatüründe onikofaji olarak adlandırılan tırnak yeme hastalığı, kişinin tırnak yeme dürtüsünü engelleyemediği bir alışkanlık biçimidir. Tırnak yeme, genelde psikolojik travmalar sonucu ortaya çıksa da, anne veya babası tırnak yiyen çocuklar sadece onları taklit ederek de tırnaklarını yiyebilir.
Tırnak yeme alışkanlığının altında yatan diğer nedenler arasında mükemmeliyetçilik, sabırsızlık, hayal kırıklığı ve stres sayılabilir. Bu gibi durumlara karşı bir tepki olarak başlayan tırnak yeme alışkanlığı, daha sonra farkında olmadan yapılan bir davranışa dönüşür. Tırnak yeme alışkanlığı çocuklarda yaklaşık %33, ergenlerde %40 iken yetişkinlerde daha da yaygındır. Sosyal bir işlevi olmayan tekrar eden davranışlar olarak tanımlanan tırnak yeme alışkanlığı, kaygıyı azalttığı için sürdürülür.
Çocuklarda tırnak yeme hastalığı
Tırnak yeme, genellikle çocuklukta başlayan ve bazen başka alışkanlıklara dönüşen bir davranıştır. Çocuklar, farklı sebeplerle tırnak yemeye başlayabilirler. Aileler, çocukları tırnak yememeleri için sık sık uyardıklarında, bu davranış daha da artabilir. Çocuklar, tırnaklarını saklamak için ellerini kapatabilir veya el gerektiren aktivitelerden uzaklaşabilirler.
Ailelerin ceza, alay, utanç, eleştiri ve tehdit gibi olumsuz tutumları, çocukların tırnak yemeye iten stres, çaresizlik, endişe ve hayal kırıklığı gibi duygularını güçlendirir. Bu nedenle, tırnak yeme hastalığı yeni başlamışsa ailelerin bu duruma müdahale etmemesi ve çocukları el becerilerini geliştirecek aktivitelere yönlendirmesi çok önemlidir.
Tırnak yeme bir alışkanlık haline gelmişse çocuğun neyden memnun olmadığı bulunmalı ve sorunun kaynağı giderilmelidir. Çocuk, stres, korku, endişe ve kaygı gibi olumsuz duygulardan korunmalıdır. Aileler, çocukları azarlamak, küçümsemek, eleştirmek ve cezalandırmak yerine bunun bir alışkanlık olduğunu ve istedikleri zaman bırakabileceklerini söylemelidirler.
Tırnak yeme hastalığının nedenleri nelerdir?
Tırnak yeme alışkanlığı, bazı insanların güvensiz olduklarını düşündüğü bir davranıştır. Ancak tırnak yemenin nedenleri çok çeşitlidir. Tırnak yemenin kesin sebebi bilinmemektedir, ancak araştırmalar şu faktörleri işaret etmektedir:
Bebeklik Dönemi: Bebekler 5 aylık olduktan sonra tırnak yemeye başlayabilirler. Bu alışkanlık genellikle parmak emmekle ilgilidir. Öğrenilmiş Davranış: Ebeveynleri tırnak yiyen çocuklar, onları örnek alarak tırnaklarını yiyebilirler.
Genetik Faktör: Tırnak yeme hastalığı, duygusal değişimler, kaygı bozuklukları ve anksiyete ile ilişkili olabilir. Bu rahatsızlıklar genetik olarak aktarılabileceği için tırnak yeme de genetik olabilir.
Psikolojik Nedenler: Stres, kaygı, üzüntü, korku, öfke ve sıkıntı gibi duygular, tırnak yeme hastalığına neden olabilir. Kişinin çevresindeki değişiklikler, kendini güvensiz hissetmesine sebep olabilir. Kişi bu durumu tırnak yiyerek aşmaya çalışabilir. Ailede baskı ve otorite, çocuğun korku ve eleştiriye maruz kalması, aile içinde değer görmemesi, sevgi ve ilgi eksikliği, iletişim sorunları da tırnak yeme alışkanlığına yol açabilir. Zeka geriliği, gelişim bozuklukları, tik, takıntılı kişilik bozukluğu, büyük depresyon, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu ve alt ıslatma gibi durumlar da tırnak yeme hastalığına neden olabilir.
Tırnak yemenin zararları nelerdir?
Tırnak yeme hastalığı, onikofaji olarak adlandırılır ve parmak, tırnak ve çevre dokuların yaralanmasına ve şeklinin bozulmasına sebep olabilir. Tırnak ve çevresi kötü göründüğü için kişi kendini mutsuz, endişeli ve öz güvensiz hissedebilir ve bu da sosyal yaşamını kötü etkileyebilir. Tırnak yeme uzun sürerse tırnak yatakları hasar görüp tırnaklar dökülebilir. Tırnaklarını yutan kişi mide enfeksiyonu gibi sorunlar yaşayabilir. Ayrıca tırnakların ağızla sürekli teması enfeksiyon hastalıklarına yol açabilir. Çene eklemi ve dişler de tırnak yemeden zarar görebilir. Çenenin düzgün kapanmaması gibi maloklüzyon adı verilen durumlar ortaya çıkabilir.
Tırnak yeme hastalığı nasıl tedavi edilir?
- Çocuklarda tırnak yeme davranışı erken dönemde fark edilirse, bu davranışa müdahale etmemek ve çocuğun ellerini başka şeylerle meşgul etmesini sağlamak en iyisidir.
- Tırnak yeme alışkanlık haline gelirse, bunun neden kaynaklandığını bulmak ve bunu ortadan kaldırmak gerekir. Pozitif teşviklerle çocuğun tırnak yemeyi bırakması sağlanabilir.
- Yetişkinlerde tırnak yeme alışkanlığından kurtulmak için motivasyon çok önemlidir. Tırnak yemeye sebep olan duygusal ve fiziksel faktörleri azaltmak, tırnakları kısa kesmek, düzenli olarak manikür yapmak faydalı olabilir. Ayrıca acı oje sürmek de tırnak yemeyi engelleyebilir.
- Bütün bunlara rağmen tırnak yeme alışkanlığı devam ediyorsa, bilişsel ve davranışsal terapi yöntemleri ile tırnak yeme hastalığı tedavi edilebilir.