GÜNDEM

Trabzon'un en temiz ilçesi hangisidir?

Abone Ol

Trabzon şehri Karadeniz Bölgesinde yer alan güzel şehirlerimizden biri olarak dikkat çekmektedir. Trabzon hakkında yurttaşlar çok fazla soru soruyorlar. İşte o sorulardan biri olan Trabzon'un en temiz ilçesi hangisidir? Gibi soruların cevaplarına haberimiz içerisinde ulaşabilirsiniz.

Trabzon

Trabzon, Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi’nde bulunan bir il ve en kalabalık 27. şehirdir. Karadeniz kıyısında ve Doğu Karadeniz Dağları’nın arasında yer alan il, küçük bir yüzölçümüne sahiptir. Batıda Giresun, güneyde Gümüşhane ve Bayburt, doğuda Rize ile komşudur.

2010 yılında yapılan bir kararla 7 belde ve 29 köy belediye sınırları içine alınmıştır.2022 yılında ise şehrin nüfusu 818.023 olarak belirlenmiştir.

Trabzon, Samsun’dan sonra Karadeniz Bölgesi’nin ikinci büyük kentidir. 2012 yılında büyükşehir belediyesi statüsü kazanmış ve merkez ilçe Ortahisar olarak adlandırılmıştır. Trabzon ayrıca “şehzadeler şehri” olarak da bilinir. Evliya Çelebi, Trabzon için “Küçük İstanbul demek yerinde olur. Burası cennet bahçeleri gibi süslü bir şehirdir.” demiştir.

Dünyaca ünlü savaş oyunu serisi Call of Duty’nin Soğuk Savaş dönemini konu alan Call of Duty: Black ops Cold War oyununda Trabzon’da geçen bölümler de vardır.

Trabzon İlçeleri

Trabzon, Karadeniz Bölgesi’nin doğusunda bulunan bir ildir. Karadeniz’in kuzeyinde ve Doğu Karadeniz Dağları’nın güneyinde yer alır. Alan olarak küçük bir il olmasına rağmen çok sayıda ilçesi vardır. Trabzon’un toplam 18 ilçesi bulunmaktadır. 

Ortahisar: Trabzon’un merkez ilçesi ve en kalabalık ilçesidir. 2012 yılında büyükşehir belediyesi statüsü kazanmıştır. Tarihi ve kültürel zenginlikleriyle dikkat çeker. Trabzon Kalesi, Atatürk Köşkü, Trabzon Müzesi, Boztepe, Ayasofya Camii gibi önemli yerleri vardır.

Akçaabat: Trabzon’un batısında yer alan bir ilçedir. Cumhuriyet öncesi dönemde kurulmuştur. Karadeniz’in incisi olarak bilinir. Akçaabat köftesi, sürmene pidesi, hamsili pilav gibi lezzetli yemekleriyle ünlüdür. Sera Gölü, Akçakale Adası, Ağaçbaşı Yaylası gibi doğal güzellikleri vardır.

Araklı: Trabzon’un doğusunda yer alan bir ilçedir. Karadeniz sahili ile Zigana Dağı arasında kurulmuştur. Yeşilin her tonunu barındıran bir ilçedir. Araklı Çayı, Karadere Şelalesi, Çamlıköy Yaylası gibi görülmeye değer yerleri vardır.

Arsin: Trabzon’un doğusunda yer alan bir ilçedir. Karadeniz kıyısında bulunur. Tarihi ve kültürel mirasıyla ön plana çıkar. Arsin Kalesi, Limni Gölü, Balıklı Göl, Yavuz Selim Camii gibi ilgi çekici yerleri vardır.

Beşikdüzü: Trabzon’un batısında yer alan bir ilçedir. Karadeniz kıyısında kurulmuştur. Deniz turizmi ve balıkçılıkla geçimini sağlar. Beşikdüzü Teleferik, Beşikdüzü Kalesi, Beşikdüzü Plajı gibi gezilebilecek yerleri vardır.

Çarşıbaşı: Trabzon’un batısında yer alan bir ilçedir. Karadeniz kıyısında bulunur. Tarihi ve doğal güzellikleriyle tanınır. Çarşıbaşı Kalesi, Çarşıbaşı Camii, Çarşıbaşı Mağarası gibi ziyaret edilebilecek yerleri vardır.

Çaykara: Trabzon’un güneydoğusunda yer alan bir ilçedir. Soğanlı Dağı’nın eteğinde kurulmuştur. Doğa harikası Uzungöl’ün bulunduğu ilçedir. Uzungöl Tabiat Parkı, Uzungöl Camii, Uzungöl Şelalesi gibi görülmesi gereken yerleri vardır.

Dernekpazarı: Trabzon’un güneydoğusunda yer alan bir ilçedir. Of Çayı’nın kollarından Solaklı Deresi’nin iki yakasında kurulmuştur. Yeşilin ve mavinin buluştuğu bir ilçedir. Dernekpazarı Kalesi, Dernekpazarı Camii, Dernekpazarı Şelalesi gibi dikkat çeken yerleri vardır.

Düzköy: Trabzon’un güneybatısında yer alan bir ilçedir. Soğanlı Dağı’nın eteğinde bulunur. Yayla turizmi ve organik tarım ile gelişmektedir. Haçka Obası Yaylası, Haldizen Yaylası, Düzköy Kalesi gibi gezilmesi tavsiye edilen yerleri vardır.

Hayrat: Trabzon’un güneydoğusunda yer alan bir ilçedir. Of Çayı’nın kollarından Solaklı Deresi’nin iki yakasında yer alır. Doğal güzellikleriyle ön plana çıkar. Aygır Gölü, Hayrat Kalesi, Hayrat Camii gibi görülmeye değer yerleri vardır.

Köprübaşı: Trabzon’un güneybatısında yer alan bir ilçedir. Soğanlı Dağı’nın eteğinde kurulmuştur. Yayla turizmi ve hayvancılık ile geçimini sağlar. Karadağ Yaylası, Karester Yaylası, Köprübaşı Kalesi gibi ilgi çekici yerleri vardır.

Maçka: Trabzon’un güneyinde yer alan bir ilçedir. Zigana Dağı’nın eteğinde bulunur. Tarihi ve doğal güzellikleriyle ünlüdür. Sümela Manastırı, Altındere Vadisi, Maçka Parkı gibi ziyaret edilmesi gereken yerleri vardır.

Of: Trabzon’un doğusunda yer alan bir ilçedir. Of Çayı’nın iki yakasında kurulmuştur. Tarihi ve kültürel mirasıyla tanınır. Of Kalesi, Of Camii, Of Çayı gibi görülebilecek yerleri vardır.

Sürmene: Trabzon’un doğusunda yer alan bir ilçedir. Karadeniz kıyısında bulunur. Balıkçılık ve tarım ile gelişmektedir. Sürmene Kalesi, Sürmene Camii, Sürmene Bıçağı gibi bilinen yerleri vardır.

Şalpazarı: Trabzon’un batısında yer alan bir ilçedir. Zigana Dağı’nın eteğinde yer alır. Yayla turizmi ve hayvancılık ile geçimini sağlar. Şalpazarı Kalesi, Şalpazarı Camii, Şalpazarı Yaylaları gibi gezilebilecek yerleri vardır.

Tonya: Trabzon’un güneybatısında yer alan bir ilçedir. Soğanlı Dağı’nın eteğinde bulunur. Yayla turizmi ve organik tarım ile gelişmektedir. Tonya Kalesi, Tonya Camii, Tonya Yaylaları gibi görülmesi tavsiye edilen yerleri vardır.

Vakfıkebir: Trabzon’un batısında yer alan bir ilçedir. Karadeniz kıyısında kurulmuştur. Tarihi ve kültürel zenginlikleriyle dikkat çeker. Vakfıkebir Kalesi, Vakfıkebir Camii, Vakfıkebir Ekmek Müzesi gibi ziyaret edilebilecek yerleri vardır.

Yomra: Trabzon’un doğusunda yer alan bir ilçedir. Karadeniz kıyısında bulunur. Deniz turizmi ve ticaret ile gelişmektedir. Yomra Kalesi, Yomra Camii, Yomra Plajı gibi gezilmesi gereken yerleri vardır.

Peki Trabzon'un en temiz ilçesi hangisidir?

Trabzon hakkında en çok sorulan sorulardan olan Trabzon'un en temiz olan ilçesi hangisi? Sorusunun cevabı olarak karşımıza Dernekpazarı ilçesi çıkıyor.

Trabzon Dernekpazarı

Dernekpazarı, Trabzon’un güneydoğusunda yer alan bir ildir. Karadeniz Bölgesi’nin Doğu Karadeniz Bölümü’nde bulunur. Karadeniz sahili ile Zigana Dağı arasında yer alır. Küçük bir yüzölçümüne sahip olmasına rağmen çok sayıda mahallesi vardır.

Dernekpazarı’nın kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Ancak Kondu isminin zengin bir Rum’un isminden geldiği sanılmaktadır. 1461’de Fatih Sultan Mehmet Trabzon ve çevresini fethettiğinde, burası da Osmanlı topraklarına katılmıştır.

Osmanlı döneminde Kondu adıyla Of kazasına bağlı bir köy olarak anılmıştır. 1486 yılında 49 hane ve 1 bive (dul kadın) yaşadığı kaydedilmiştir. Bu tarihte Of kazasının en küçük köylerinden biridir. 1515 yılında 49 hane, 2 baştina hanesi ve 1 müsellem hanesi olduğu belirtilmiştir. 1554 yılında 30 hane, 3 baştina hane, 21 mücerred, 1 müsellem hanesi ve 2 müsellem baştina bulunduğu görülmüştür. 1583 yılında erkek nüfusun 38 ispenç, 2 bennak, 3 mücerred olarak kaydedildiği görülmektedir. Bu kayıtlardan anlaşıldığı üzere köyde başta Hristiyan olmak üzere Müslüman-Hristiyan nüfus birlikte yaşamıştır. 1681 yılında ise köyde 33 Müslüman ve 3 Hristiyan avarız neferi olduğu kaydedilmiştir. 1710 yılında ise köyde yaşayan Kalmotlu (Kolotoğulları?) ve Ayaslo (Ayasoğulları?) kabilelerinin vergi vermedikleri ve düzeni bozdukları için sürgün edildikleri belirtilmiştir. Osmanlı idaresine girdikten sonra köyde Hristiyan nüfus baskın iken zamanla Akkoyunlu boylarından ve Osmanlı içinden gelen göçlerle Müslüman nüfus artmıştır.

Birinci Dünya Savaşı sırasında Trabzon ile birlikte Ruslar tarafından işgal edilen Dernekpazarı’nda yaşayanların bir kısmı batıya kaçmış, yöre kurtulduktan sonra da geri dönmüşlerdir. Bu nedenle her yıl 27 Şubat günü Yerel Kurtuluş Günü olarak kutlanmaktadır.

1923 yılındaki Mübadele sırasında Bölümlü doğumlu Papaz Yorgos Papadopulos’un tuttuğu notlarda yerleşimin (muhtemelen bugünkü Kondu Mahallesi) altında pazar kurulduğu ve bu pazara Kondu Pazarı veya buradaki etkili ailelerden biri olan Cansızoğullarına göre Cansızoğulları İskelesi denildiği yazmaktadır. Bu notlara göre Kondu pazarında; kahve, mağaza, atölye, han ve karakol bulunmaktaydı.

Günümüzdeki Dernekpazarı yerleşimi Çataklı Çayı kenarında oluşan pazaryerinde gelişmiştir. 1925 yılında Of ilçesine bağlı bucak merkezi olmuştur. 1935 yılında yapılan nüfus sayımında “Kondi” adıyla Trabzon ili Of kazasının Dernek nahiyesine bağlı bir köy olarak kaydedilmiştir. Sonraki yıllarda yapılan nüfus sayımlarında Dernekpazarı adıyla anılmıştır. 1948’de Çaykara ilçe olunca, Of’tan ayrılıp Çaykara’ya bağlanmıştır.

10 Mayıs 1990 tarihinde TBMM’de alınan kararla Dernekpazarı ilçe olmuş ve Kondu Mahallesi Dernekpazarı ilçesinin merkez mahallesi olmuştur. Karar, 20 Mayıs 1990 tarih ve 3644 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. 01.08.1991 tarihinde göreve başlayan ilk kaymakam Efkan Ala ile birlikte diğer kurumlar da kurulmaya başlamıştır. Belediye eski binasını yıkarak yerine 5 katlı bir bina yaptırmıştır.