Sarıgöl'de SADER (Sarıgöl Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Derneği) tarafından Geleneksel Sultani Üzüm Festivalinde açılan Etnografya sergisi, Türkiye’nin son sakız ustası Mehmet Vural’ın tarihi sakız imalat makinesine ev sahipliği yapıyor.

Her yıl Geleneksel Sultani Üzüm Festivalinde tarihi makinede sakız imalatı yapan Mehmet Vural, ziyaretçilerine sakız imalatının inceliklerini görmeleri için fırsat sağlıyor. Bir dönem Sarıgöl'de 'Vural Çiklet' adında sakız imalatı yaptıklarını belirten Mehmet Vural, 1976 yılında babası Ali Vural ile birlikte başladıkları sakız imalatı serüvenini Manisa Aktif Haber'e anlattı.

Sakız Imalatçısı Mehmet Vural 2

Sakız imalatına türlü zorlukların üstesinden gelerek başladıklarını belirten Vural‘’Baharlar köyünde 1976 yılına kadar bakkal dükkanımız vardı. Ancak değişen şartlar nedeniyle babam rahmetli Ali Vural, sakız imalatı yapmaya karar verdi. Bilgi almak için o dönem komşu ilçe Buldan’daki sakız imalathanelerini ziyaret eden babama detaylı bilgi verilmeyince, Afyon’un sandıklı ilçesinde bir usta bulduk. Ustanın verdiği tarif üzerine sakız imalat makinesini yaptırdık. Makineyi önce trenle Alaşehir’e daha sonra traktör römorkuyla Baharlar köyüne getirdik.

Sakız Imalatçısı Mehmet Vural 4

Daha sonra babam sakız imalatı için gerekli hammaddeleri almak için İstanbul’a gitti. Gerekli hammaddeleri bulduktan sonra 3-4 deneme sonrası sakız yapmayı başardık. Ancak, bir problem vardı. Sakızın aromasını bir türlü tutturamadık. Sağolsun o dönem köyün tek üniversite okumuşu Kimya Mühendisleri Yakup Türkmen ve Suriyeli arkadaşı Abidin Aslan aroma noktasında bize yardım ettiler. Böylece ''Vural Çiklet'' ortaya çıktı.

Vural ÇikletAilecek sakız imalatına kendimizi verdik, bir yandan ambalajlıyor bir yandan babam İzmir Kemeraltı’nda ki toptancılara sakızları satıyordu. 1981 yılına kadar bu şekilde işi götürdük ancak daha sonra sanayileşme, reklam ve pazarlama noktasında eksik kalınca imalatı durdurmak zorunda kaldık.

Sarıgöl'de ''Kuru Üzümü Çuvala Doldurma'' yarışması düzenlendi Sarıgöl'de ''Kuru Üzümü Çuvala Doldurma'' yarışması düzenlendi

Sakız makinesi de bir kenarda hatıra olarak duruyordu. Daha sonra makineyi Sarıgöl Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Derneği’ne vererek sergilemeye başladık. Her yıl festivalde açılan sergide misafirlere gösteri amacıyla temsili sakız üretimi yapıp ikram ediyoruz.’’dedi.

Muhabir: Erdinç Alkan