Yalnızca gazeteciliğiyle değil, aynı zamanda demokrasi, özgür düşünce ve hukuk devleti uğruna verdiği mücadeleyle Türkiye’nin aydınlık geleceği için simge isimlerden olan Uğur Mumcu, suikast sonrası öldürülmesinin 32’nci yılında Manisa’da anıldı.

A W378108 01

Gerçekleştirilen programla Mumcu’nun aydınlık mücadelesi bir kez daha hatırlandı. Programa; CHP Eski Genel Başkanı Altan Öymen, CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek, CHP İl Başkanı İlksen Özalper, Yunusemre Belediye Başkanı Semih Balaban, Atatürkçü Düşünce Derneği Manisa Şubesi Başkanı Hamza Kopal, siyasi parti temsilcileri ile yurttaşlar katıldı. Anma programı öncesinde protokol üyeleri, Uğur Mumcu’nun isim tabelasının ve Gürsel Gökçe’nin hazırladığı ‘Sönmeyen Işık: Uğur Mumcu’ isimli fotoğraf sergisinin açılışını yaptı. Program, Uğur Mumcu Sahnesi’nde yapılan belgesel gösterimi ve söyleşilerle devam etti.

A W378108 02

“Karanlıkların üzerine cesaretle giden bir fikir neferiydi”

Programın açılış konuşmasını yapan Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, büyük bedellerle, benzeri görülmemiş mücadeleyle, halkın azim ve kararlılığıyla kazanılan bu ülkeyi koruyup kollamak için canı pahasına gözünü kırpmadan ölüme gidenler olduğunu hatırlatarak “Bugün o kahramanların başında gelen, demokrasi, adalet ve özgürlük mücadelesi veren, kalemiyle karanlığa ışık tutan Uğur Mumcu’yu anmak için bir aradayız.

32 yıl önce bu toprakların yetiştirdiği en cesur gazetecilerden birini maalesef kaybettik. Uğur Mumcu’yu saygı, özlem ve minnetle anıyorum. 32 yıl önce gerçekleşen hain saldırıyla yalnızca Uğur Mumcu’yu değil, aynı zamanda hakikatin peşinden koşan, bunları ilke edinmiş, düşüncesiyle ve bağımsız Türkiye hedefiyle yola çıkmış bir neferimizi kaybettik.

Balıkesir Manisa yolunda Uşakspor otobüsüne saldırı! 1 yaralı Balıkesir Manisa yolunda Uşakspor otobüsüne saldırı! 1 yaralı

Mumcu, aradan geçen karanlık yıllara rağmen eserleriyle, fikirleriyle ve mücadele azmiyle bizleri aydınlatmaya devam ediyor. Uğur Mumcu’yu ve onunla birlikte bu topraklarda bağımsızlık, özgürlük ve adalet için mücadele eden tüm demokrasi şehitlerimizi bir kez daha rahmetle anıyorum. Onları unutmadık, unutmayacağız” ifadelerini kullandı.

A W378108 04

“Şehir Tiyatrosu Uğur Mumcu Sahnesi olarak ismini değiştirdik”

Laik ve demokratik Cumhuriyeti, basın özgürlüğünü savunmanın, yalnızca bir siyasi duruş değil, aynı zamanda bu ülkenin aydınlık geleceği için bir zorunluluk olduğunu dile getiren Başkan Zeyrek, bu mücadelenin en önemli temsilcilerinden birinin Uğur Mumcu olduğunu hatırlattı.

Zeyrek, Manisa Büyükşehir Belediye Meclisi’nde Ocak ayında aldıkları karara dikkat çekerek, “Sahnemizin ismini Cumhuriyet Halk Partisi’nin önergesi ile ‘Şehir Tiyatrosu Uğur Mumcu Sahnesi’ olarak değiştirdik. Bunun mutluluğunu yaşıyorum. Uğur Mumcu’nun bu güzel şehirde anılması, buna vesile olmak, bizlere ve Cumhuriyet Halk Partisi’ne nasip oldu” diye konuştu.

Başkan Zeyrek ayrıca 24 Ocak’ta aramızdan ayrılan Türk siyasetinin önemli isimlerinden İsmail Cem’i ve halkın gönlünde taht kurmuş Gaffar Okkan’ı da saygıyla andığını belirtti. Açılış konuşmasının ardından anma programı ‘Kurşunun Kırdığı Kalemler’ isimli video gösterimi ve Uğur Mumcu’nun özgürlük, adalet ve aydınlanma mücadelesini simgeleyen fotoğrafının sahneye taşınması ile devam etti. Katılımcılar, Mumcu’nun anısını onurlandırmak için sahneye karanfil bıraktı.

Programda Nebil Özgentürk’ün Uğur Mumcu Belgeseli de gösterildi. Gösterimin ardından Nebil Özgentürk, Uğur Mumcu ile ilgili anekdotlar aktardı. Özgentürk, Uğur Mumcu’yu ilk kez Manisa’da tanıdığını söyleyerek, “1987 yılında SODEP Genel Başkanı Erdal Bey’i izliyorduk. Çanakkale’den çıkmışız, Manisa’da konaklayıp Fethiye’ye gideceğiz. Yukarı çıktık, nasıl neşeli, nasıl güzel bir yürek. Burada tanıdım ve onun dayanışmacı ruhunu, yürek zenginliğini gördüm. Biz bugün Uğur Mumcu için toplandıysak, Türkiye’nin dört bir yanında pek çok Uğur Mumcu anması yapılıyorsa, bir insanın onuru ancak böyle anlaşılabilir” ifadelerini kullandı.

A W378108 03

Okan Toygar’ın yönettiği Uğur Mumcu’lu Günler isimli söyleşide, Cumhuriyet Halk Partisi önceki genel başkanlarından gazeteci yazar Altan Öymen, duayen gazeteciye dair konuştu. Öymen, sahneye Uğur Mumcu’nun adının verilmesinden duyduğu memnuniyeti belirterek, “Salonlara adının konulmasıyla Uğur Mumcu bugün Türkiye'nin en fazla tanınan, şükran duyulan insanlarından olarak anılmaya devam ediyor” diye konuştu.

Eren Aysan’ın yönetimindeki Aydınlanma Devrimi ve Uğur Mumcu başlıklı söyleşide konuşan gazeteci yazar Zeynep Oral, Uğur Mumcu’nun toplumu uyardığı için herkesten önce öldürüldüğünü söyledi.

Daha önceki yıllarda Akhisar’da Uğur Mumcu’yu andıklarını söyleyen gazeteci yazar Miyase İlknur ise “Manisa’yı alırız, orada da yaparız demişlerdi. Hayaldi, gerçek oldu” dedi.

A W378108 05

Kaynak: İHA