Kahramanmaraş'ın geleneksel oyuncaklarından biri olan topaç, bir ahşap ustası tarafından küçük işletmesinde yeniden hayat buluyor. Geçmişten gelen bu oyuncağı gelecek nesillere aktarmayı amaçlayan usta, topaç üreterek ve çocuklara bu oyunu öğreterek geleneksel oyun kültürünün yaşamasına katkıda bulunuyor.

Unutulmaya yüz tutmuş topaç oyuncağını yaşatıyor

Son 20 yılda teknolojinin gelişmesi ve oyun kültürünün değişmesiyle birlikte sokaklarda topaç oynayan çocuklar azaldı. Fakat Demirciler Çarşısı'nda ahşaba hayat veren bir esnaf, bu unutulan oyuncağı tekrar gün yüzüne çıkarmayı sürdürüyor.

Unutulmaya yüz tutmuş topaç oyuncağını yaşatıyor

Manisa'daki kadın cinayetleri hakkında açıklama Manisa'daki kadın cinayetleri hakkında açıklama

Farklı coğrafyalarda farklı isimlerle de bilinen bu oyuncak, Kahramanmaraş'ta "deveme" olarak adlandırılıyor. 34 yaşındaki esnaf Ömer Selaldı, topaç üretimini ve bu geleneksel oyuncağı gelecek nesillere aktarma çabasını şu sözlerle ifade ediyor:

“Türkiye’nin farklı bölgelerinde farklı isimlerle adlandırılır. Eskiden beri babalarımızdan, abilerimizden kalan oyuncaklarımızdan biridir. En doğal ve en güzel oyuncaklardandı. Çocuklar şu anda bunu görüyor bir defa oynayıp atıyor çünkü elinde telefon ve tablet var. Eskiye dönmek zor görünüyor ama biz elimizden geldiğince yaşatmaya çalışıyoruz. Biz bu işi yapanlar olarak 15-20 ustadan birkaç kişiye düştük”  şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA