Uşak, İç Ege Bölümü’nde yer alan ve Ege Bölgesi’nin Batı ve Orta Anadolu arasında geçiş noktası olan bir ildir.Uşak ilimizde son zamanlarda gezilip görülmek istenen şehirlerin başında yer almaktadır.Peki Uşak nerede nasıl gidilir?Uşak'ta nerede ne yenir? Uşak'ın en güzel ilçesi ve mahallesi neresidir?Uşak ilimizle ilgili tüm merak edilen soruların cevapları haberimizin içinde yer almaktadır.

Uşak'ın tarihi ve ilçeleri

Uşak, Ege Bölgesi’nde yer alan bir il'dir. Uşak ve çevresinin MÖ 4000 yılından itibaren yerleşime açıldığı anlaşılmaktadır. Özellikle Bronz Çağı’nda yerleşimin daha yaygınlaştığı görülmektedir.Uşak, tarihi boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır.Bunlar arasında Hititler, Frigler, Lidyalılar, Persler, Makedonyalılar, Bergamalılar, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular, Germiyanoğulları ve Osmanlılar sayılabilir.Uşak, ayrıca Kurtuluş Savaşı’nda önemli bir rol oynamıştır. Yunan işgalinden 1 Eylül 1922’de kurtulan Uşak, 1953’te il olmuştur. Uşak ilinin merkez ilçesi ile birlikte toplam 6 ilçesi vardır.Bunlar Banaz, Eşme, Karahallı, Sivaslı, Ulubey'dir.

uşak ve ilçeleri

Uşak’ta gezilecek yerler arasında antik kentler, kanyonlar, müzeler, anıtlar ve tarihi evler bulunmaktadır.

  • Tarihi Uşak Evleri: Uşak merkezde gezerken Uşak tarihi evlere denk gelebilirsiniz. Osmanlı mimarisinin özelliklerini taşıyan eski Uşak evleri Aybey Mahallesi, Karaağaç Mahallesi, Kurtuluş Mahallesi ve Işık Mahallesi’nde görebilirsiniz. Tarihi Uşak evleri genellikle iki katlı yapıya sahip olup, birinci katları taşken ikinci katları ahşap yapılıdır.

Banaz ilçesi

Banaz’ın tarihi çok eski çağlara dayanmaktadır. Banaz Ovası’nın antik adı Panasion olarak bilinmekte olup, Bakır Çağı’ndan itibaren yerleşime açıldığı anlaşılmaktadır. Banaz, Hititler, Frigler, Lidyalılar, Persler, Romalılar, Bizanslılar gibi pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. 11. yüzyılın sonlarından itibaren Türkler’in Anadolu’ya gelişiyle Banaz da Türk hakimiyetine girmiştir. Banaz, önce Selçukluların, sonra Germiyanoğulları’nın ve daha sonra da Osmanlıların yönetimine geçmiştir. Banaz, Kurtuluş Savaşı’nda da önemli bir rol oynamıştır. 1921 yılında Yunan işgaline uğrayan Banaz, 1922 yılında Türk ordusunun zaferiyle kurtarılmıştır.

uşak banaz gezilecek yerler

Banaz’ın zengin tarihi, bugün de pek çok tarihi yapı ve yer ile görülebilir. Banaz’da tarihi gezinti yapmak isteyenler için şu yerleri öneririm:

  • Banaz Höyüğü: Banaz ilçe merkezine 2 km uzaklıkta olan bir höyüktür. Höyükte yapılan kazılarda Tunç Çağı’ndan kalma eserler ortaya çıkmıştır. Ayrıca Roma ve Bizans dönemlerine ait paralar, camlar ve çömlekler de bulunmuştur.

  • İslam Köyü: Banaz ilçe merkezine 7 km mesafede olan bir köydür. Köyde Roma dönemine ait bir hamam ve Bizans dönemine ait bir kilise kalıntısı vardır. Köyde aynı zamanda Selçuklu dönemine ait bir cami ve türbe de görülebilir.

  • Kedi Yünü Höyüğü: Banaz ilçesinin Kedi Yünü köyünde yer alan bir höyüktür. Höyükte yapılan kazılarda Hitit dönemine ait eserler çıkarılmıştır. Höyükte ayrıca Etiler dönemine ait bir saray ve kral mezarları da bulunmaktadır.

  • Ahat Oturak Öreni: Banaz ilçesinin Ahat köyünde bulunan bir örendir. Örende yapılan kazılarda Pers dönemine ait eserler ortaya konmuştur. Örende ayrıca Anadolu Selçuklu Devleti dönemine ait bir cami ve medrese de görülmektedir.

Eşme ilçesi

Eşme’nin tarihi çok eskilere dayanır. Eşme Ovası’nın eski adı Panasion’dur ve Bakır Çağı’ndan beri insanların yaşadığı bir yerdir. Eşme, tarih boyunca Hititler, Frigler, Lidyalılar, Persler, Romalılar, Bizanslılar gibi çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapmıştır. 11. yüzyılın sonlarında Anadolu’ya gelen Türkler, Eşme’yi de fethetmişlerdir. Eşme, sırasıyla Selçukluların, Germiyanoğulları’nın ve Osmanlıların egemenliğine girmiştir. Eşme, Kurtuluş Savaşı’nda da önemli bir rol oynamıştır. 1921 yılında Yunanlılar tarafından işgal edilen Eşme, 1922 yılında Türk ordusunun kazandığı zaferle özgürlüğüne kavuşmuştur.

eşmede gezilecek yerler

Eşme, tarım ve hayvancılıkla geçinen, tarihi ve kültürel zenginliği olan, doğal güzellikleri ile dikkat çeken bir yerdir.

Eşme’nin kültürü de çok zengindir. Eşme halısı ve Eşme kirazı ile ünlüdür. Eşme halısı, yöreye özgü motifler ve renkler ile dokunan bir kilim türüdür. Eşme halısı, UNESCO tarafından somut olmayan kültür mirası listesine alınmıştır.Eşme kirazı ise Türkiye’nin en kaliteli kirazlarından biridir. Eşme kirazının tadı, rengi ve aroması çok beğenilmektedir.

Eşme festivalleri:

Eşme’de her yıl Ağustos ayında Uluslararası Eşme Turistik Kilim Kültür ve Sanat Festivali düzenlenmektedir. Festivalde Eşme halısı başta olmak üzere yöresel el sanatları, folklor gösterileri, konserler, yarışmalar ve sergiler gibi etkinlikler yer almaktadır. Festival, Eşme’nin kültürel mirasını tanıtmayı ve korumayı hedeflemektedir.

Eşme'nin eşsiz doğası:

Eşme’nin doğası da çok güzeldir. Eşme, İç Anadolu’yu Ege Bölgesi’ne bağlayan geçit yolu üzerinde Omur Baba, Kab Aş-Macar, Güney Ören, Ağabey, Emirli ve Kemer Dağının eteklerinde kurulmuştur. Eşme’de ormanlık alanlar, yaylalar, kanyonlar, şelaleler, göller ve mağaralar gibi doğal güzellikler bulunmaktadır. Eşme’de doğa yürüyüşü, kamp, piknik, bisiklet, atv ve off-road gibi aktiviteler yapabilirsiniz. 

Eşme Halıcılık Müzesi: Eşme ilçe merkezinde bulunan bir müzedir. Müzede Eşme halıcılığının tarihçesi, teknikleri, motifleri, renkleri ve örnekleri sergilenmektedir. Müzede ayrıca halıcılıkla ilgili kitaplar, belgeseller ve fotoğraflar da bulunmaktadır.

Karahallı ilçesi

Karahallı, Uşak ilinin güneyinde yer alan bir ilçedir. Karahallı’nın tarihi çok eski çağlara dayanmaktadır. Karahallı Ovası’nın antik adı Pepouza olarak bilinmekte olup, Bakır Çağı’ndan itibaren yerleşime açıldığı anlaşılmaktadır.Karahallı, Hititler, Frigler, Lidyalılar, Persler, Romalılar, Bizanslılar gibi pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. 11. yüzyılın sonlarından itibaren Türkler’in Anadolu’ya gelişiyle Karahallı da Türk hakimiyetine girmiştir. Karahallı, önce Selçukluların, sonra Germiyanoğulları’nın ve daha sonra da Osmanlıların yönetimine geçmiştir. Karahallı, Kurtuluş Savaşı’nda da önemli bir rol oynamıştır. 1921 yılında Yunan işgaline uğrayan Karahallı, 1922 yılında Türk ordusunun zaferiyle kurtarılmıştır.

uşak karahallı

 Karahallı’da gezilebilecek tarihi yerler:

  • Clandras Köprüsü: Karahallı ilçe merkezinin 35 km güneyinde Banaz Çayı üzerinde bulunan bir köprüdür. Köprünün Frigyalılar zamanında inşa edildiği düşünülmektedir. Köprünün uzunluğu 24 m, derinliği 17 m ve eni 1,75 m’dir. Köprünün iki ucu kayaların üzerine oturtularak dayanım sağlanmıştır. Köprünün kemer taşları zıvanalı olarak birbirine kenetlenmiştir. Köprünün bulunduğu yerde elektrik santrallerinden akan sular şelale görünümü vermektedir. Köprünün etrafında yeşillikler arasında mesire alanları da bulunmaktadır.

  • Hacı Gedik Köprüsü: Karahallı ilçe merkezinde karayolu üzerinde bulunan bir köprüdür. Köprünün 1880 yılında Uşaklı Hacı Mustafa Efendi tarafından yaptırıldığı söylenmektedir. Hacı Mustafa Efendi, Banaz Çayı’na düştüğünde Allah’a köprü yapacağına dair söz vermiştir ve zengin olduktan sonra bu sözü tutmuştur. Köprünün uzunluğu 26 m, genişliği 4,5 m’dir. Köprü kesme taştan yapılmıştır.

    Cumhurbaşkanlığı atama kararları Resmi Gazete'de! Cumhurbaşkanlığı atama kararları Resmi Gazete'de!
  • Pepouza Antik Kenti: Karahallı ilçesinin Karayakuplu köyünde bulunan bir antik kenttir. Antik kentin adı Pepouza olarak bilinmektedir. Antik kentte yapılan kazılarda Roma ve Bizans dönemlerine ait kalıntılar bulunmuştur. Antik kentte ayrıca Montanizm adlı bir Hristiyan mezhebinin merkezi olduğu düşünülmektedir. Antik kentte bir kilise, bir hamam, bir sarnıç ve bir nekropol bulunmaktadır.

Sivaslı ilçesi

Sivaslı, Uşak ilinin güneyinde yer alan bir ilçedir. Sivaslı’nın tarihi çok eski çağlara dayanmaktadır.Sivaslı Ovası’nın antik adı Panasion’dur ve Bakır Çağı’ndan beri insanların yaşadığı bir yerdir. Sivaslı, tarih boyunca Hititler, Frigler, Lidyalılar, Persler, Romalılar, Bizanslılar gibi çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapmıştır.

uşak sivaslıda gezilecek yerler

Sivaslı’nın tarihi zenginliği, günümüzde de görülebilecek pek çok tarihi eser ve mekan ile yansımaktadır. Sivaslı’da gezilebilecek yerlerden bazıları:

  • Evrenli Doğal Parkı: Sivaslı ilçe merkezinin 1 km güneyinde bulunan bir doğal parktır. Park, Bulkaz Dağı eteklerine kurulmuştur. Parkta bol ağaçlarla bezeli bir mesire alanı bulunmaktadır. Parkta doğa yürüyüşü, piknik, kamp gibi aktiviteler yapabilirsiniz.

  • Sebaste Antik Kenti: Sivaslı ilçesinin Yenicekent köyünde bulunan bir antik kenttir. Antik kentin adı Pepouza olarak bilinmektedir. Antik kentte yapılan kazılarda Roma ve Bizans dönemlerine ait kalıntılar bulunmuştur. Antik kentte ayrıca Montanizm adlı bir Hristiyan mezhebinin merkezi olduğu düşünülmektedir. Antik kentte bir kilise, bir hamam, bir sarnıç ve bir nekropol bulunmaktadır.

  • Payamalanı: Sivaslı ilçe merkezinin 8 km güneyinde bulunan bir alandır. Alan dört tepe üzerine kurulmuştur. Alanın içinde büyük bir mezarlık yer alıyor. Mezarlıkta Roma ve Bizans dönemlerine ait mezar taşları görülebilir.

  • Sivaslı Halıcılık Müzesi: Sivaslı ilçe merkezinde bulunan bir müzedir. Müzede Sivaslı halıcılığının tarihçesi, teknikleri, motifleri, renkleri ve örnekleri sergilenmektedir. Müzede ayrıca halıcılıkla ilgili kitaplar, belgeseller ve fotoğraflar da bulunmaktadır.

Ulubey ilçesi

Ulubey Uşak’ın en büyük ilçelerinden biridir ve dünyanın ikinci büyük kanyonu olan Ulubey Kanyonu’na ev sahipliği yapar.

ulubey kanyonu uşak

Ulubey’de gezilecek yerler arasında şunlar sayılabilir:

  • Ulubey Kanyonu: ABD’nin Arizona Eyaletinde bulunan Büyük Kanyon’dan sonra dünyanın en büyük ikinci kanyonu olma özelliğine sahiptir. Kanyon boyunca antik dönemlerden kalma su kanalları, kaya mezarları, mağaralar ve köprüler görülebilir. Kanyon üzerinde bulunan cam teras sayesinde eşsiz kanyon manzarasının ve doğal güzelliklerin tadını çıkarabilirsiniz.

  • Blaundos Antik Kenti: Ulubey ilçesinin Sülümenli Köyü’nde kurulmuş olup Helenistik Çağ’a dayanan tarihi bir kenttir. Bu tarihi kent, derin vadilerle çevrili bir yarım adaya kurulmuştur. Uşak’ta bulunan bu tarihi kent “birinci derece sit alanı” olarak tescil edilmiştir. Blaundos Antik Kenti’nde tiyatro, stadyum, agora, hamam, tapınak, nekropol ve surlar gibi yapılar görülebilir.

  • Clandras Köprüsü: Hemen yakınında bulunan Pepouza Antik Kentine Banaz Çayından su taşımak için yaklaşık 2500 yıl önce yapılmıştır. Helenistik devir mimarisi gösteren Clandras Köprüsü, dar bir su kemeri olarak inşa edilmiştir. Köprünün üzerindeki yazıtlardan köprünün Roma İmparatoru Augustus döneminde yapıldığı anlaşılmaktadır.

Uşak'ın en güzel ilçesi hangisidir?

ulubey

Uşak'ın en güzel ilçesi Ulubey'dir. Ulubey Kanyonu, Türkiye'nin en derin kanyonlarından biridir. Ulubey'de ayrıca tarihi ve kültürel açıdan önemli birçok yer bulunmaktadır. Ulubey, doğal güzellikleri ve tarihi zenginlikleri ile ziyaretçilerine unutulmaz bir deneyim sunmaktadır.

Uşak'ın diğer ilçeleri de güzeldir ve her ilçe kendi özelliği ve güzelliği ile dikkat çekiyor. Ancak, Ulubey, diğer ilçelere göre daha fazla turistik  merkezine sahiptir. Ulubey, Türkiye'nin en güzel ilçelerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Uşak'ın en güzel mahallesi hangisidir?

uşak atapark

Uşak Atapark, Cumhuriyet Mahallesi'nde yer almaktadır. Şehrin en canlı ve hareketli semtlerinden biridir. Park içerisinde kafeler, oyun alanları, çay bahçeleri ve dinlenme alanları bulunmaktadır. Ayrıca parkın içinde şehrin tamamını gören Atakule de bulunmaktadır. Uşak Atapark'a ulaşım oldukça kolaydır. Şehir merkezinden kalkan araçlar ile veya yürüyerek Atapark'a gidebilirsiniz.

Uşak' ta nerede ne yenir?

Bolu'lu Şeff'in Yeri

Asırlık Lokanta İlyas Usta

  • Uşak'ta esnaf lokantası arıyorsanız, burası tam size göre.

  • Köy ekmeği, tarhana çorbası, sebze yemekleri ve yeşil fasulye gibi ev yemeklerinin tadına bakabilirsiniz.

  • Uygun fiyatlı ve lezzetli yemekler arayanlar için ideal bir mekandır.

Bolu'lu Şeff'in Yeri

  • Uşak-İzmir kara yolu üzerinde bulunan bu mekan, lezzet molası için ideal.

  • Sac kavurma, ciğer ve katmer tatlısı gibi yöresel lezzetleri deneyebilirsiniz.

  • Geniş bir yelpazede yemekler sunan ve fiyatları uygun olan bir mekandır.

Şişko Çöp Şiş Restaurant

  • Uşak'ta et yemek isterseniz, burası sizin için iyi bir seçenek.

  • Çöp şiş, adana kebap, beyti ve lahmacun gibi etli yemeklerin yanında salata ve ayran da içebilirsiniz.

  • Et severler için ideal bir mekandır.

Yeldanlizade Tarhana Baba

  • Uşak tarhanası ile meşhur olan bu mekan, tarhana çorbasının en güzelini yapar.

  • Ayrıca mantar çorbası, mantar dolması ve mantar salatası gibi mantarlı yemekleri de denemelisiniz.

  • Tarhana severler için ideal bir mekandır.

Güneş Pide Salonu

  • Uşak'ta pide yemek isterseniz, burası sizin için doğru adres.

  • Kaşarlı, kıymalı, sucuklu ve karışık gibi çeşitli pidelerin yanında lahmacun da yiyebilirsiniz.

  • Pide severler için ideal bir mekandır.

Uşak'ın en meşhur yöresel yemeği nedir?

uşak tarhana çorbası

Uşak'ın en meşhur yöresel yemeği tarhana çorbasıdır. Uşak usulü tarhana çorbası, 20 gün kadar bekletilmiş tarhana hamuru, kırmızı ve yeşil biber, un, yoğurt, süt ve isteğe göre fasulye ya da nohut ile yapılır. Bol malzemeli ve lezzetli bir çorba olan tarhana çorbası, Uşak'ın simge yemeklerinden biridir.

Uşak'ın diğer yöresel yemekleri arasında keşkek, et basma, ciğer sarma, döndürme böreği, çömlek kebabı, alacatene, muska böreği, katmer, demir tatlısı ve cendere tatlısı gibi yemekler de vardır.

Uşak mutfağı, Ege'nin zengin ot ve sebzelerini, tahıllarını ve et yemeklerini harmanlayarak şahane lezzetler sunmaktadır.

En kısa zamanda Uşak ilini ziyaret edebilir eşsiz lezzetlerini sizde tadabilirsiniz.

Uşak'a nasıl gidilir?

Uşak, Türkiye'nin Ege Bölgesi'nde yer alan bir şehirdir. İstanbul'dan otomobil ile 6 saatte, Ankara'dan ise 4 saatte ulaşılabilir. Uşak'a doğrudan bir hava ulaşımı yoktur. En yakın havalimanı, Kütahya'nın Altıntaş ilçesindedir.

Uşak'a ulaşım en kolay demiryolu ile sağlanır. Afyon-Uşak-İzmir demiryolu hattı, Uşak'tan geçmektedir. Ankara-İzmir hızlı treni de Uşak'a uğramaktadır. Uşak Tren Garı, şehir merkezinde yer almaktadır. Bu sayede şehre gelen turistler oldukça avantajlı durumdadırlar.

Uşak'a ayrıca komşu illeri olan Manisa, Denizli, Kütahya veya Afyonkarahisar'dan da otobüsle veya trenle ulaşılabilir.

Uşak'ta konaklama yerleri?

Uşak'ta konaklama seçenekleri oldukça çeşitlidir. Şehir merkezinde 5 yıldızlı oteller, 3 yıldızlı oteller ve butik oteller bulunmaktadır. Uşak'ta ayrıca kamp alanları ve pansiyonlar da mevcuttur.

  • 5 yıldızlı oteller: Uşak'ta bulunan 5 yıldızlı oteller, modern ve konforlu bir konaklama imkanı sunmaktadır. Bu oteller, genellikle şehir merkezinde yer almaktadır ve tüm olanaklara sahiptir.

  • 3 yıldızlı oteller: Uşak'ta bulunan 3 yıldızlı oteller, daha uygun fiyatlı bir konaklama imkanı sunmaktadır. Bu oteller, genellikle şehir merkezinde veya şehir merkezine yakın yerlerde yer almaktadır.

  • Butik oteller: Uşak'ta bulunan butik oteller, daha küçük ve daha özel bir konaklama imkanı sunmaktadır. Bu oteller, genellikle şehrin tarihi ve kültürel bölgelerinde yer almaktadır.

  • Kamp alanları: Uşak'ta bulunan kamp alanları, doğa ile iç içe bir konaklama imkanı sunmaktadır. Bu kamp alanları, genellikle şehrin yakınında yer almaktadır.

  • Pansiyonlar: Uşak'ta bulunan pansiyonlar, daha uygun fiyatlı bir konaklama imkanı sunmaktadır. Bu pansiyonlar, genellikle şehir merkezinde veya şehrin yakınında yer almaktadır.

Uşak'ta konaklama seçenekleri, her türlü ihtiyaca ve bütçeye uygun olarak bulunmaktadır. Şehir, her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlamaktadır. Uşak'ta konaklama için en iyi seçenek, ziyaretçinin ihtiyaçları ve bütçesine bağlı olarak değişmektedir.

Kaynak: Hatice Zeybek