Eylül 2024'te usta öğreticilerin maaş ödemelerinde yaşanan aksaklık, Türkiye genelinde birçok halk eğitim merkezindeki öğreticileri mağdur etmiş durumda. Tüm Türkiye'de Halk Eğitim Merkezlerinde çalışan usta öğreticiler Temmuz ve Ağustos ayı maaşlarını henüz alamamış olmaları nedeniyle büyük bir mağduriyet yaşıyor.

Manisa'da üniversite öğrencileri ders başı yaptı Manisa'da üniversite öğrencileri ders başı yaptı

Vatandaşlar Tepkili: “Ödenek Gelmediği Söyleniyor”

Bağcılar Halk Eğitim Merkezi'nde görev yapan bir usta öğretici, maaşlarının neden ödenmediğine dair herhangi bir resmi açıklamanın yapılmadığını dile getirdi. Vatandaşlar, maaşlarının yatmamasının sebebinin ödenek eksikliği olduğunu iddia ederek şu açıklamaları yaptı:

"İstanbul Bağcılar Halk Eğitim'de Temmuz ve Ağustos ayı maaşları yatırılmadı. Ödenek gelmediği söyleniyor. Bu sorunun ortadan kalkması ve usta öğreticilerin maaşlarının ödenmesi lazım. İnsanlar zor durumda. Lütfen bir an önce konuyla ilgilenilsin ve maaşlar yatırılsın. Mağduruz, konu ile ilgili muhatap yok. Kimi kime şikayet edeceğiz, kimse çıkıp açıklama da yapmıyor."

Türkiye Genelinde Aynı Sorun Yaşanıyor

Maaşlarını alamayan yalnızca İstanbul'daki usta öğreticiler değil. Türkiye genelinde birçok halk eğitim merkezinde çalışan usta öğreticiler de benzer bir sıkıntıyla karşı karşıya. Samsun İlkadım Halk Eğitim Merkezi'nde görev yapan bir öğretici, Temmuz maaşlarının hala yatırılmadığını ve yetkililerden çözüm beklediklerini şu şekilde dile getirdi:

"Samsun İlkadım’da Temmuz ayı maaşları henüz yatmadı. 1 aylık bir gecikme yaşıyoruz. Tek söylenen ödenek gelmedi. Böyle bir mağdur edilme şekli yok, olamaz. Lütfen birileri bir şey söylesin, bir şey yapsın. Herkes ev geçindiriyor. Maalesef ki beklenen bir maaş var."

Maaşlar İki Aydır Yatmadı

Bir diğer usta öğretici, maaşlarının iki aydır yatmadığını ve bu durumun aile bütçesini ciddi şekilde etkilediğini belirterek, şu sözlerle mağduriyetini dile getirdi:

"Bugün 11 Eylül ve biz Temmuz maaşlarımızı hala alamadık. Bunun üzerine bir de Ağustos maaşı eklendi. 2 aydır maaş alamıyoruz, hakkımız olanı alamıyoruz. Bu nasıl bir şeydir? İnsanlar ev geçindiriyor, insanlar bu kadar mağdur edilemez. Sorduğumuzda iki maaşın birden yatırılabileceği söyleniyor ama birini bile alacağımız şüpheli. Çok zor durumdayız."

Yetkililere Çağrı: Maaşlar Neden Ödenmiyor?

Usta öğreticiler, maaşlarının neden ödenmediğine dair açıklama bekliyor. Ödenek sıkıntısı olduğu söylense de, net bir bilgi verilmemesi usta öğreticiler arasında belirsizlik yaratıyor. Öğreticiler, milletvekillerinin maaşlarının zamanında ödendiğine dikkat çekerek, kendi maaşlarının gecikmesi konusunda tepki gösteriyor:

"Maalesef Türkiye genelinde böyle. Bazı halk eğitimleri maaşları yatırmış ama çoğu yerde ödenek yok. Milletvekillerine zam yapılıyor, onların maaşları zamanında veriliyor, ödenekleri gününde yatırılıyor ama biz ücretli öğretmenler kadrolu bile değiliz. Üzerinden iki ay geçmiş, alacağımızı alamadık. Kirasını yatırdı mı, mutfağına sebze ekmek girdi mi, içecek suyu var mı, faturalarını yatırdılar mı diye düşünen yok."

Çözüm Bekleniyor

Türkiye genelinde usta öğreticilerin yaşadığı maaş mağduriyeti, halk eğitim merkezlerinde çalışan öğretmenlerin ekonomik koşullarını zorlaştırıyor. Yetkililerden çözüm bekleyen usta öğreticiler, maaşlarının bir an önce yatırılmasını ve daha fazla mağduriyet yaşanmamasını talep ediyor.

2024 Eylül ayında yaşanan bu maaş sıkıntısının ne zaman çözüleceği ise hala belirsiz. Usta öğreticiler, bir yandan geçim sıkıntısıyla mücadele ederken, bir yandan da yetkililerden açıklama bekliyor.

Editör: Safa Erdoğan