Sarıgöl Sultani Üzüm Festivali'nde SADER ile Tarihe Yolculuk Sarıgöl Sultani Üzüm Festivali'nde SADER ile Tarihe Yolculuk

Manisa'nın Dünyaca Ünlü Sultani üzüm hasadı son sürat devam ederken hasat sonrası bağlarda yapılan birlik ve beraberlik geleneği olan '' Başaklama'' kültürüde şimdilerde unutulmaya yüz tutmuş durumda.

Anadolu tarihinde bağ bozumu sonrası asmalarda  kalan üzümlerin serbestçe toplanmasına ''Başaklama'' denirdi. Özellikle üzümleri olmayan konu komşu ve çocukların göz hakkı olarak yapılan bu gelenek yakın tarihe kadar yaşatılıyordu. Aynı  gelenek buğday, fındık ve zeytinde de yapılıyor. Yeni nesilin pek fazla bilmediği unutulmaya yüz tutumuş bu kültür şimdilerde pek az kişi tarafından uygulanıyor.

Hasat sonrası yapılan Başaklama sezonunun açılış anonsuyla birlikte bağ bozumu sonrası arkada kalan üzümlerin toplanması sosyal dayanışmanında bir örneği olarak asırlardır yaşatılıyordu. İmece kültürünün yaygın olduğu coğrafyamızda bu gelenek halkın birlik, beraberlik, yardımlaşma ve kalkınmanında vesile olduğu bir kültür olarak uzun yıllar yaşatılmış. Sarıgöl ve çevresinde uygulanan bu gelenek, şimdilerde çok az kişi  tarafından biliniyor. 
 

Muhabir: Erdinç Alkan