Manisa Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’nin öncü elektrikli araç şarj istasyonu ağı operatörü ZES ile elektrikli araç şarj istasyonlarının kurulumuna yönelik önemli bir protokole imza attı.

Türkiye’nin sürdürülebilirlik yol haritasında kamu ve özel sektör işbirliğine örnek niteliğindeki protokol kapsamında Manisa il ve ilçelerinde belediyeye ait otoparklarda elektrikli araç şarj istasyonları kurulması hedefleniyor.

Manisa’daki en önemli çevre dostu projelerden bir tanesi olan protokol Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek, Manisa Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Atınç Aksoy ve ZES Genel Müdürü İnanç Salman’ın katılımıyla imzalandı.  

Habermedyafotograf 44175 8656Fe548D9C4A22B9F205Adb05463F3

Başkan Zeyrek; “Zes istasyonları önemli bir adım olacak”

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek, Elektrikli araç kullanımının günümüzde dünyanın pek çok ülkesinde giderek artan bir trend olduğunu söyledi.

Manisa'daki ölümlü kazanın detayları ortaya çıktı Manisa'daki ölümlü kazanın detayları ortaya çıktı

Başkan Zeyrek, “Avrupa Birliği ülkeleri, elektrikli araç altyapısı ve temiz enerjiye yatırım yaparak çevre dostu şehirler inşa etmeyi hedefliyor. Özellikle Norveç, Hollanda gibi insan ve doğanın uyum içerisinde yaşamasına odaklanan gelişmiş ülkelerde; şehir içlerinde çok sayıda elektrikli araç şarj istasyonu görmek mümkün. Bu vizyon Avrupa’daki sürdürülebilir ulaşımın en temel bileşenlerinde bir tanesi. Türkiye’de de bu doğrultuda bir gelecek hedefi ortaya konuldu. Manisa’nın bu trendi takip etmesi ve şehrimizde sürdürülebilir ulaşımın yaygınlaşması için Büyükşehir Belediyemizin otoparklarına kuracağımız ZES istasyonları önemli bir adım olacak” dedi. 

Habermedyafotograf 44175 Dd9Cbe11E1F24C71Ac24979683E3D5F7

“Bundan sonra da devamı gelecek”

Belediyelerin bir şey isteyen taraf değil, birlikte işbirliği yapan taraf olması gerektiğini kaydeden Başkan Zeyrek, “Protokolü bu konuda da ilk adım olarak görüyorum. İşbirliğinden dolayı hem sizlere hem de çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Umarım ki önümüzdeki süreçte daha da güçlenecek bu birlikteliğimiz. Vestel, Manisa’nın en büyük değerlerinden. Şehrin çok büyük bir paydaşı. Aynı zamanda Zorlu Grubu olarak baktığınızda da yanlış bilmiyorsam Vestel cirosunun yüzde 60’ını Manisa’dan sağlayan bir şirket. O yüzden Manisa ile birlikte bu bağını güçlendirmek adına atılmış güzel bir imza. Umarım bundan sonra da devamı gelecektir. Şirket adına sizlere de teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. 

Habermedyafotograf 44175 447E9F6E1D5340Ec8505Dfaf5D729135

“Bu bir örnek teşkil eder”

17 ilçede Vestel ile birlikte güzel bir işbirliği içerisinde olunacağını dile getiren Başkan Zeyrek, “Bunu ilk günden beri çok önemsiyorum. Belediye karşı taraftan bakıldığında hep bir şey isteyen taraf olmuş bugüne kadar. Aslında ortaklaşa çok şey yapılabilecek bir kurum burası. Onu göstermek istiyorum. Vestel bunun başlangıcı olur, ondan sonra Organize Sanayideki 601 tane firmamızla da bu şekilde işbirliği içerisinde oluruz. Bu bir örnek teşkil eder. Benim için bu işin en önemli noktası burası. Hem Vestel’in temsiliyeti hem de Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin imkanlarıyla neler yapılabildiğini şehre göstereceğiz” diye konuştu. 

ZES Genel Müdürü Salman; “Bu iş birlikleri ülkemiz için çok kıymetli”

ZES Genel Müdürü İnanç Salman ise, “ZES olarak kurulduğumuz günden beri Türkiye’nin elektrikli araç şarj istasyonları ile tanışması için bu alanda öncülük eden şirketlerden bir tanesi olduk. Ülkemizin doğusundan batısına kadar her ilde şarj istasyonlarımızı konumladık. Yüksek hızlı şarj istasyonlarımız sayesinde otoyollarda ve şehir içlerinde de keyifli bir deneyim sunmayı amaçlıyoruz. Yatırımlarımıza hız kesmeden de devam ediyoruz.  Hiç şüphesiz ki; ülkemizin temiz enerji dönüşümünde önemli gördüğümüz bu çabanın kamu kurumları tarafından hem mevzuat hem de teşviklerle desteklenmesi bizim için çok kıymetli. Bugün Manisa Büyükşehir Belediyesi ile imzaladığımız iyi niyet anlaşmasını tüm belediyelerimiz ile de gerçekleştirmeyi arzu ederiz.   Sürdürülebilir enerji ve ulaşım açısından bu iş birlikleri ülkemiz için çok kıymetli” dedi. 

Habermedyafotograf 44175 A2C8414A81784F678D0Cac8927Dffbe2

“Vizyoner belediyelerin bu işe ön ayak olması çok önemli”

Zorlu Grubu’nun Manisa’ya bir gönül borcu olduğunu kaydeden İnan Salman, “Sadece Vestel değil, Enerji’nin burada hatırı sayılır santralleri var. Yatırımlarını da arttırma yönünde bir irade var. Özellikle sizin gibi vizyoner belediyelerin bu işe ön ayak olması çok önemli. Elektrikli araçlara dönüşüm hızlı olacak. Bunun da ön ayaklarından biri olarak ZES’in burada yer alması bizim için gurur verici. Bu fırsatı verdiğiniz için teşekkür ederim. Hızlıca ilk istasyonumuzu sizlerin de katkısıyla devreye alacağız. Bütün ilçeleri kapsayan bir plan hazırlayacağız anayolları da kapsayacak şekilde. Bu bir çekim merkezi de oluşturacak açıkçası. Şarj istasyonu bizim bir ürünümüz. Onun yanında solarla ilgili geliştirdiğimiz ürünler ve batarya çözümleri var. Sizler de fırsat verirseniz bu tarz vizyoner işleri ilk burada yapmak, uygulamak ve yaymak isteriz” ifadelerini kullandı. 

Kaynak: İHA