Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şevket Özkaya, bu durumun endişe verici olduğunu ve özellikle çocuklarda COVID-19'a oranla daha fazla zatürreye neden olduğunu belirtiyor. Prof. Dr. Özkaya, bu artışın en önemli nedeninin klimalardan üretilen Legionella bakterisi olduğunu vurguluyor.

Hastalık nasıl bulaşıyor?

Legionella bakterisi, genellikle ılık sularda çoğalır ve binaların kirlenmiş su dağıtım sistemleri yoluyla yayılır. Hastalık, havada asılı duran su damlacıklarının solunmasıyla bulaşır. Bu damlacıklar, sauna, hamam veya kaplıca havuzu gibi sıcak sulardan çıkan buhar yoluyla da oluşabilir.

Adsız Tasarım (1)-19

7 yaşındaki kız, babasının böbreği ile hayata tutundu 7 yaşındaki kız, babasının böbreği ile hayata tutundu

Belirtiler neler?

Lejyoner hastalığı, grip benzeri belirtiler gösterebilir. Ateş, halsizlik, eklem ağrıları, ishal ve öksürük en sık görülen belirtiler arasındadır. Özellikle kronik hastalığı olan kişilerde hastalık daha ağır seyredebilir ve ölümcül olabilir.

Prof. Dr. Şevket Özkaya “Ciddi sayıda, daha önce görülmemiş derecede çocuk bronşiti ve zatürresi vakaları görmeye başladık. Hatta COVID-19 salgınında, çocuk yaş grubunda COVID-19 virüsüne bağlı bu kadar çok zatürre görmüyorduk. Son günlerde; ‘Legionella’ bakterisinin, çocuk yaş grubunda COVID-19’a oranla çok daha fazla zatürreye neden olduğunu görüyoruz”  dedi.

Sözlerine devam eden Özkaya “Genellikle bir binanın kirlenmiş su dağıtım sistemi yoluyla yayılır. Hastalık havada asılı duran su damlacıklarının solunması yoluyla insanlara bulaşır. Bakteri o kadar küçüktür ki, su buharı gibi küçük su damlacıklarının içine yerleşerek havaya karışabilir. Kontamine suların bulunduğu sauna, hamam veya kaplıca havuzu gibi sıcak sulardan çıkan buhar damlacıklarının solunması ile bakteri akciğerlere ulaşır. Kişiden kişiye yayılım söz konusu değildir" şeklinde konuştu.

Adsız Tasarım (2)-16

Klimalar 22 derecenin altına düşmemeli

Prof. Dr. Özkaya son olarak şöyle ekledi “Özellikle kapalı yerlerde kendilerine dikkat etmeliler, klima ayarlarını ise 22 derecenin altına düşürmemelerini ve çok fazla ısı değişimine maruz kalmamalarını tavsiye ediyorum” dedi.

Lejyoner hastalığı nedir?

Lejyoner hastalığı, Legionella isimli bir bakteri tarafından tetiklenen ve akciğerleri etkileyen ciddi bir solunum yolu enfeksiyonudur. Bu bakteri genellikle su sistemlerinde bulunur ve klima, jakuzi gibi kaynaklardan gelen su damlacıklarıyla solunması sonucu hastalık bulaşır.

Kaynak: İHA