Yunusemre ilçesine bağlı Uzunburun Mahallesi'nde yer alan Yoğurtçu Kalesinin, 12-13. yüzyıla ait olduğu tahmin ediliyor. Kale, Muradiye OSB öncülüğünde sosyal sorumluluk projesi kapsamında restore edilip yenilenecek.
Manisa'ya yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta bulunan Yoğurtçu Kalesine, haziran ayı başında Muradiye OSB Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kıvırcık ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Birol İnceciköz ziyaret etti. Yoğurtçu Kalesinin restorasyonu için girişimlerde bulundu.
Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kıvırcık, Manisa Ovası'na hakim konumdaki kalenin restore edilerek korunmasının önemini vurguladı. Kıvırcık, kalenin Manisalılar tarafından yeterince bilinmediğini de belirterek, hak ettiği değeri ve tanınırlığı kazanması için proje geliştirdiklerini söyledi.
Geçmişte defineciler tarafından tahrip edilen kalenin aslına uygun şekilde restore edileceğini belirten Kıvırcık, ayrıca bölgedeki Roma yolunun da Muradiye OSB tarafından restore edilip ışıklandırılarak Manisa'ya kazandırılacağını müjdeledi.
Yoğurtçu Kalesi Tarihi
Manisa'nın Yunusemre ilçesinde bulunan Yoğurtçu Kalesi, 12 ve 13. yüzyıllar arasında inşa edildiği bilinmektedir. Türk akınlarına karşı savunma amaçlı inşa edildiği düşünülen Kale, Bizanslılar tarafından yapıldığı bilinmektedir.
"Neokastron" olarakta bilinen Yoğurtçu Kalesi, Manisalılar tarafaından bilinirliği azdır. Gediz Ovasına yakın bir konumda olan Yoğurtçu Kalesi, sarp bir kireç taşı kayalığı üzerine kurulmuş bir yapıdır. Etrafaında bulunan volkanik arazilerin yanı sıra, dik yamaçları ve bağlantısız yapısı olan Yoğurtçu Kalesinin doğal görünümü ile dikkat çekmektedir.
Yapı iç ve dış surlardan oluşmaktadır. Yapının dışı belirli aralıklarla yerleştirilmiş kulelerle güçlendirilmiş olup iç kale surları ise çeşitli yapılara ev sahipliği yapıldığı bilinmektedir. Günümüzde kalenin sur duvarları ve bir burç kısmı hala ayaktadır. Yoğurtçu Kalesinin yapımında ise kesme taş ve moloz kullanıldığı görülmektedir.
Yoğurtçu Kalesinin adının nerden geldiği de merak edilmektedir. Kale, Bizanslılar tarafından Türk akınlarına karşı kullanılmış olsada ilerleyen dönemlerde Yörükler tarafından kullanılmıştır. Yörükler, bu kaleye yerleşerek yoğurt ürettikleri için kalenin ismide Yoğurtçu Kalesi olarak anılmaya başlanmıştır.