Akhisar Ziraat Odası Başkanı Ahmet Akbuğa, zeytin üreticilerinin karşılaştığı zorlukları ve sezonun beklentilerini değerlendirdi. Akbuğa, geçtiğimiz yıl zeytin fiyatlarının üretici için oldukça olumlu olduğunu ancak bu sezon rekolte artışı ve kuraklık nedeniyle üreticilerin zor bir süreçten geçtiğini vurguladı.

Akbuğa, Akhisar’da bu yıl 240 bin ton civarında zeytin hasadı beklendiğini belirtirken, bu rekoltenin yüzde 70’inin kuraklık nedeniyle yağlık zeytine ayrıldığını söyledi. Akbuğa, "Akhisar tarihinde ilk defa zeytinin bu kadar büyük bir bölümü yağlık olarak ayrılıyor. Normalde Akhisar’da yüzde 80 sofralık zeytin üretimi yapılırdı, ancak bu yıl rekoltenin sadece yüzde 30’u sofralık zeytin olarak ayrıldı," dedi.

Zeytin Üretiminde Kriz: Girdiler Yükseldi, Zeytin Fiyatları Düştü-1

Zeytin fiyatlarının geçen yıla göre ciddi bir düşüş yaşadığını ifade eden Akbuğa, "Geçen yıl zeytin fiyatları üreticiler için çok iyiydi ancak bu yıl fiyatlarda ciddi bir düşüş var. Girdi maliyetlerimiz yüzde 200 oranında arttı ancak ürettiğimiz zeytin geçen yılın yarı fiyatında satılıyor. Üretici için bu durum oldukça zorlayıcı," diye konuştu. Akbuğa, üreticilerin maliyetlerini karşılamakta zorlandığını ve acil desteklere ihtiyaç duyduklarını belirtti.

Üzüm Sıkma Makineleriyle 1 günlük iş 1 saatte bitiyor! Üzüm Sıkma Makineleriyle 1 günlük iş 1 saatte bitiyor!

Akbuğa, devletin zeytin üreticilerine yönelik kredi borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi gerektiğini vurguladı. "Gelecek yıl birçok üretici bu kredileri ödeyemeyecek durumda olacak. Zeytin üreticileri için devlet tarafından acilen destekler sağlanmalı. Aksi halde birçok üretici iflasın eşiğine gelecek," dedi.

Zeytin fiyatlarına da değinen Akbuğa, domat zeytin duble fiyatının 65-67 TL arasında değiştiğini, ortalama fiyatların ise 30-35 TL civarında seyrettiğini söyledi. Uslu zeytinlerde fiyatların 40 TL civarında olduğunu, yağlık zeytinlerin ise 20 ila 40 TL arasında satıldığını belirtti.

Trilye zeytinin fiyatlarının henüz netleşmediğini ancak önümüzdeki günlerde fiyatların açıklanacağını ifade eden Akbuğa, fiyatların üretici için iç açıcı olmadığını söyledi.

Zeytinyağı fiyatları hakkında da değerlendirmelerde bulunan Akbuğa, geçtiğimiz yıl zeytinyağı fiyatlarının 220 ila 300 TL arasında olduğunu, bu yıl ise 250 TL civarında olmasının beklendiğini sözlerine ekledi.

Ahmet Akbuğa, son olarak zeytin üreticilerinin her geçen yıl artan maliyetlerle karşı karşıya kaldığını ve buna rağmen satış fiyatlarının düşük seyretmesinin üreticileri zora soktuğunu belirtti. Üreticilerin ayakta kalabilmesi için acil tedbirlerin alınması gerektiğini vurguladı.

Muhabir: Pınar Gezici