Fehmettin Saymaz, 2013 yılında zatürre teşhisiyle Onkoloji Hastanesi'ne yatırılmış ve burada vefat etmişti. Ölmeden önce bedeninin kadavra olarak kullanılmasını vasiyet eden Saymaz'ın naaşı, 11 yıl boyunca tıp fakültesi öğrencilerinin eğitiminde kullanıldı.

TUİK'in 2022 verilerine göre 15 yaş ve üstü Türkiye nüfusunun yüzde kaçı her gün tütün mamulü kullanmaktadır? Milyoner TUİK'in 2022 verilerine göre 15 yaş ve üstü Türkiye nüfusunun yüzde kaçı her gün tütün mamulü kullanmaktadır? Milyoner

Ailenin talebi üzerine Saymaz'ın naaşı, Uludağ Üniversitesi'nde düzenlenen törenle yakınlarına teslim edildi. Törende Saymaz'ın kardeşi Ergin Saymaz, kızı Çiğdem Saymaz Narlı ve Semra Kama hazır bulundu.

Kızı Çiğdem Saymaz Narlı, babasının tıp öğrencilerinin eğitimine katkıda bulunmak için bedenini bağışlama kararını anlattı. Narlı, babasının haberlerde kadavra ihtiyacının olduğunu gördüğünü ve bu nedenle bu kararı verdiğini söyledi. "Babam 11 sene önce vefat etti. Ölmeden önce kendi isteği, kadavra olarak teslim olmaktı. Biz de çok büyük zorluklarla annem, eniştem uğraşarak teslim ettik. Bu tür durumlar yaygın olmuyormuş. Neredeyse vazgeçecektik. Uludağ Üniversitesi'ne kadavra olarak bağış yapıldı. Babam askeri hastanede röntgen teknisyeni olarak görev yapıyordu. En son görev yeri Denizli idi. Orada emekli oldu. Orada yaşıyorduk.

11 yıl sonra cenazesi ailesine teslim edildi

Babamın neden vefat ettiği tam anlaşılamadı. Zatürre dediler. En son biz öğrendiğimizde, akciğerine sıçrama yapmış. Hangi kanser türüydü tam net bilmiyoruz. Çabuk ilerleyen bir hastalıkmış. Denizli'de bir aya yakın kaldık hastanede. Kendi imkanlarımızla Bursa'ya geldiğimizde ilk olarak Göğüs Hastanesi'nde tedavi gördü. Onkoloji Hastanesi'ne bir hafta sonrasında yattık. Bir hafta normal kaldı. Bir hafta da yoğun bakımda geçirdi.

11 yıl sonra cenazesi ailesine teslim edildi

Kendi talebiyle kadavra olmasını istedi. Annem kabul etmeyeceği için bana, amcama söyledi. Haberlerde görmüş. Kadavrasız eğitimde tıp öğrencilerinin sıkıntı yaşadığını görmüş. Kadavra ihtiyacı olduğunu duymuş, eğer vefat edersem beni kadavra olarak bağışlayın diye ısrar etti. Bağış yaparken bize 5 yıl dediler. Korona virüs ve deprem döneminde kullanılmadığı söylendi. Geçen yıllarda telefonla aradım. Kadavra eksikliğinden dolayı daha uzun kalmış. Teslim alma talebi bizden geldi ve bugün defnedeceğiz. 11 yıl babamın hep yaşadığını düşündüm. Bugün bir eksik tamamlanmış gibi olacak. Ayvalık'ta defnedeceğiz" dedi.

11 yıl sonra cenazesi ailesine teslim edildi

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Şendemir ise Türkiye'de beden bağışının yetersiz olduğunu ve bu konuda daha fazla bilinçlendirmeye ihtiyaç olduğunu söyledi. Şendemir, Saymaz'ın bağışının tıp fakültesi öğrencileri için çok önemli olduğunu ve bu sayede birçok öğrencinin iyi bir eğitim aldığını ifade etti.

Saymaz'ın naaşı, Ayvalık'ta düzenlenecek törenin ardından defnedilecek.

A W234946 05

Kaynak: İHA