Hapşırık, burun akıntısı, burun kaşıntısı, öksürük, sulanan gözler... Bu semptomlar size tanıdık geliyor mu? Eğer öyleyse, siz de alerjik rinitli milyonlarca insandan biri olabilirsiniz. Alerjik rinit nedir, belirtileri nelerdir, kesin çözüm ve tedavi yöntemlerini sizin için bir araya getirdik. Detaylar haberimizin devamında…

Alerjik Rinit Nedir?

Baharla birlikte belirtileri artan alerjik rinit nedir konusu aranmaya başladı. Halk arasında saman nezlesi olarak da bilinen alerjik rinit, bahar ayları başta olmak üzere mevsim geçişlerinde hayatımızı zorlaştırıyor. Alerjik rinit, özellikle ev tozu ve akarı, polen, küf ve hayvan tüyleri gibi alerjenlere karşı burun mukozasının iltihaplanması sonucu ortaya çıkar. Bu iltihaplanmalar alerjik kişide, burun akıntısı ve tıkanıklığı, hapşırık, kaşıntılı ve sulanan gözler gibi semptomlara neden olur.

Alerjik Rinit Belirtileri Nelerdir?

Alerjisi olan herkesin en zorlandığı şey, bu semptomların uzun süreler görülmesi. Ve bu sorunla baş edememesi olarak karşımıza çıkıyor. Peki, alerjik rinit belirtileri nelerdir, alerjik rinit olduğumuzu nasıl anlarız? Alerjik rinit belirtileri aşağıdaki gibidir:
  • Su gibi uzun süreli burun akıntısı,
  • Göz – burun – geniz kaşıntısı,
  • Burun tıkanıklığı,
  • Normalden fazla hapşırma,
  • Yüzde – sinüslerde dolgunluk hissi,
  • Geniz akıntısı,
  • Öksürük, boğazda gıcık,
  • Koku almada azalma,
  • Baş ağrısı,
  • Gözlerde sulanma ve kızarma,
  • Göz altı şişkinliği ve renk koyulaşması,
  • Halsizlik,
  • Konsantrasyonda zorlanma.
Alerjik rinitin semptomları mevsimsel veya yıl boyu görülebilir. Bahar aylarında polenlerin artmasıyla birlikte semptomlarda da artış olur. Soğuk algınlığı belirtilerine benzerlik gösterdiği için alerjik olduğunu düşünmeyenler ya da geçici olduğunu düşünenler olabilir. Bu nedenle birçok kişi halk arasında saman nezlesi olduğunu sanabilir. Alerjik rinit bazı hastalarda hafif seyredebilir ve alerjinin günlük hayatını etkilemeyen hastalarla karşılaşılabilir.  Bazı alerjik rinit hastalarında ise alerji daha ağır seyirli ilerleyebilir. Hastanın günlük hayatını ve aktivitelerini etkileyebilir, uyku düzensizliği yaratabilir, odaklanma güçlüğü, sürekli yorgunluk hali yaratabilir.

Alerjik Rinit mi Soğuk Algınlığı mı?

Bahar geldi, doğa uyandı... Burnumuz da uyandı ve hapşırık, akıntı, kaşıntılar başladı. Bu semptomlar alerjik rinit mi yoksa soğuk algınlığı mı? Alerjik rinit nedir merak edenler için karışan iki kavramı sizin açıkladık. Alerjik rinit ve soğuk algınlığı arasındaki farklar aşağıdaki gibidir:
Alerjik Rinit Soğuk Algınlığı
·        Genellikle mevsimseldir. Özellikle bahar ve sonbaharda polenler, yıl boyunca ev tozu akarları semptomları artırabilir.·        Kaşıntılı burun, sulanmış gözler ve boğazda gıcık yaygındır. ·        Semptomları uzun süre devam edebilir. ·        Mevsimsel değildir.·        Boğaz ağrısı, öksürük ve kas ağrıları yoğun ve birlikte görülür. ·        Hafif ateş hissedilebilir. ·        Semptomlar 1-2 hafta içinde geçer.
Alerjik rinit nedir detaylıca anlattık. Alerjik rinit hayat kalitesini oldukça düşüren bir hastalıktır.  Baharın gelişiyle semptomları artan alerjik hastalar, alerjik rinit kesin çözüm aramaları yapıyor. Alerjik rinit kesin çözüm ve tedavi yöntemleri nelerdir, nasıl geçer sorularının cevaplarını detaylı bir şekilde hazırladık.

Alerjik Rinit Tedavisi Nedir? Alerjik Rinit Kesin Çözüm

Alerjik rinitin semptomları alerjik hastaları o kadar rahatsız ediyor ki, alerjikler kesin çözüm arıyor. Hayatı olumsuz etkileyen bu hastalık karşısında alerjik rinit tedavisi kaçınılmaz olarak aranıyor. Alerjik rinit nedir sorusuyla birlikte tedavisi de aranıyor. Alerjik rinit tedavisinde kullanabileceğiniz yöntemler aşağıdaki gibidir:
  • İlk ve en etkili yöntemlerin başında mümkün olduğunca alerjenlerden uzak durmak geliyor.
  • Bahar ayları itibariyle, özellikle polen döneminde, pencereleri kapalı tutmak, dışarı çıkarken maske kullanmak ve dışarda giyilen kıyafetleri eve gelince hemen değiştirmek gibi önlemler alabilirsiniz.
  • Evinizde ve özellikle yattığınız veya çok vakit geçirdiğiniz odalarda tüylü halı kullanmayarak, her gün havalandırarak tedavi sürecini hızlandırabilirsiniz.
  • Özellikle ev tozu akarlarına karşı yatak ve yastık kılıfları sık sık yıkamak, alerjik rinit tedavisinde önemli ve basit bir adımdır. Evde toz birikmesini engellemelisiniz.
  • Küf sporlarına karşı nemli ortamlardan uzak durulması alerjik rinit tedavisini kolaylaştırır.
  • Hayvan tüylerine karşı alerjisi olanlar da evcil hayvanlarının tüylerini sık sık temizlemeli ve temizlerken de maske kullanmalıdır.
  • Battaniye kullanıyorsanız nevresim içinde kullanarak gece uykularınızı rahatlatabilirsiniz.
  • Evinizi düzenli olarak, haftada en az 1-2 kere elektrik süpürgesi ile temizleyiniz. Tozşar için su filtreli süpürgeleri kullanabilirsiniz.
  • Alerjik olmayan materyalleri evinizde tercih edebilirsiniz. Özellikle elyaf veya visko-elastik ürünler sizi rahatlatacaktır.
  • Çamaşırları evin içinde kurutmamaya özen göstererek alerjik rinitte kesin çözümlere ekleme yapabilirsiniz.
  • Yoğun kokulardan uzak durmaya çalışarak tedaviye katkı sağlayabilirsiniz. Ağır kokulu parfüm tercih etmemelisiniz.
  • Sigara kullanımı ve sigara dumanı da alerjik rinit hastalarını kötü etkileyen faktörlerin başında geliyor. Uzak durmanız tedaviyi önemli ölçüde kolaylaştıracaktır.
  • Duşakabin, lavabo ve çöp kovası gibi nemli ve mantarların gelişimine uygun ortamları daha sık ve mümkünse çamaşır suyu ile temizlemelisiniz.
  • Burnunuzu günde 4-5 kere tuzlu su ile yıkayıp temizlemek burnunuzu ve alerjinizi çok rahatlatacaktır.
Alerjik rinit tedavisi ve kesin çözüm arayanlar için hayat kolaylaştıracak yöntemleri sıraladık. Bu yöntemler evde uygulayabileceğiniz, hayatınıza ekleyebileceğiniz tedavi yöntemleridir. Alerjik rinit tedavisinde ilaca başvurmak da alerji hastalarının sık uyguladığı tedavi yöntemlerindendir. Alerjik rinit tedavisinde birçok ilaçtan yararlanılabilir. Bunlar arasında antihistaminikler, dekonjestanlar, kromolin ve kortizonlu ilaçlar bulunur. Bu ilaçların yanı sıra burun içerisine uygulanarak kullanılan kortizonlu spreyler de alerjik rinit tedavisinde alerjik rinit hastaları tarafından tercih edilebilir.

Alerjik Rinit Nasıl Geçer?

Saman nezlesi ya da alerjik rinitle mücadele zor ve uzun bir süreç. Alerjik rinit hastaları alerjik rinit nasıl geçer, alerjik rinitten kurtulmanın yolları nelerdir sorularını sıklıkla sorar. Alerjik rinit nedir sorusuyla beraber gelen bu sorular için, işte cevaplar.. Uygulayabileceğiniz farklı yöntemler var. Burun tıkanıklığı, hapşırma ve burun akıntısı gibi belirtileri azaltmak için doktorunuzun önerdiği antihistaminik (alerjen önleyici) ilaçları kullanabilirsiniz. Alerjenlerle teması azaltmak için yaşadığınız yere çok özenmelisiniz. Düzenli ve sık bir temizlikle alerji yapabilecek maddelerden kurtulabilirsiniz. Alerjik rinit tedavisinde bu iki yöntemin yanı sıra burun spreyleri veya buhar inhalasyonu gibi yöntemler de rahatlamanıza yardımcı olabilir. Eğer şiddetli veya sürekli semptomlarınız varsa mutlaka bir uzmana danışmalısınız.

Alerjik Rinit Bitkisel Çözümler Var Mı? Alerjik Rinit Bitkisel Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Alerjik rinit tedavisi uzun ve farklı yollara sahip bir süreç. Alerjik rinit hastaları alerjik semptomlarına karşı ilaç yerine bitkisel çözümler araştırarak alerjilerini hafifletmek isteyebiliyorlar. Bu hastalar arasında alerjik rinit bitkisel çözümler var mı merak ediliyor. Alerjik rinit nedir sorusunu yanıtlayabildiysek, işte alerjik rinit için bitkisel çözümler: Papatya: Papatya antihistaminik özelliklere sahip bir bitkidir. Papatya çayı alerjik semptomlarınızın hafiflemesine yardımcı olur. Zencefil: Zencefil, doğal bir antihistaminik ve anti-inflamatuar olarak vücudumuzda çalışır.  Zencefil çayı içmek veya zencefili çiğ çiğnemek ya da yemeklere dahil etmek burun tıkanıklığı ve akıntısını hafifletebilir. Soğan ve sarımsak: Alerjenlerle savaşma konusunda soğan ve sarımsak çok iyi bir ikilidir. Antiviral özellikleri de eklenince alerji tedavinizde size yardımcı olurlar.

İbrahim Saraçoğlu Alerjiye Ne İyi Gelir?

Alerji rinit nedir diye soranlar İbrahim Saraçoğlu önerilerini de merak ediyor. Çoğu zaman mevsimsel görülse de alerjik rinit bir hastalıktır ve tedavi edilebilir. Doğru yöntemlerle alerjik semptomları kontrol altına alıp rahat bir nefesle hayatınıza devam edebilirsiniz. Arama motorlarında çok aranılan İbrahim Saraçoğlu alerjik rinit doğal tarifini siz de tedavinizde kullanabilirsiniz. İbrahim Saraçoğlu’nun alerjik rinit ya da saman nezlesine karşı tedavisinde üzerlik tohumu vardır. Üzerlik tohumunda bulunan vasicinone maddesi alerjik bronşları genişletir ve solunumu rahatlatır. İbrahim Saraçoğlu’nun alerjik rinit için üzerlik tohumu kürünü haftada 3 kez uygulamalısınız. İbrahim Saraçoğlu’nun alerji kür tarifi aşağıdaki gibidir:
  1. Bir litre suda 3 tatlı kaşığı üzerlik tohumu kaynatın ve buharını 2 dakika burnunuza çekin.
  2. Pamuğu üzerlik suyuna batırıp her iki burun deliğine sürün.

İçerik önerisi: Diş hekimi maaşları ne kadar?

En rahatlatıcı masaj hangisi? En ünlü masaj nedir? En rahatlatıcı masaj hangisi? En ünlü masaj nedir?

Sık Sorulan Sorular

Alerjik rinit nedir sorusunu sizler için detaylıca yanıtladık. Şimdi konu hakkında sık sorulan sorulara göz atalım. Alerjik rinit en hızlı nasıl geçer? Kortizonlu burun spreyleri alerjik rinitte en hızlı ve etkili rahatlama yöntemidir. Alerjik rinit ilaçsız nasıl geçer? Alerjenlerden uzak durmak öncelikli yöntemdir. Bitkisel yöntem olarak papatya çayı, nane çayı, tuzlu su ile burun temizlemek, zencefil, soğan ve sarımsak tüketmek ilaçsız tedavi yöntemleridir. Geçmeyen alerjik rinit hangi doktora gidilir? Uzun süreli alerjiler için Kulak Burun Boğaz (KBB) doktoruna gidilmesi gerekir.