İsrail vatandaşı Yahudilere karşı tutumları ile bir anda gündeme gelen Dağıstan bir çok kişinin merak konusu oldu. Başka bir ülkeye bağlı özerk bir cumhuriyet olduğu için kamuoyunda çok bilinmeyen Dağıstan, bünyesinde çok farklı etnik yapıyı barındıran ülke olarak bilinmekte. İşte Dağıstan hakkında merak edilen soruların cevapları.

Dağıstan nerede, Dağıstan hangi ülkeye bağlı?

Dağıstan, Rusya’nın güneyinde konumlanan ve bu ülkeye bağlı özerk bir cumhuriyettir. Dağıstan, resmi adıyla Dağıstan Cumhuriyeti olarak bilinir. Doğu Avrupa'nın Kuzey Kafkasya kısmında, Hazar Denizi kıyısında bulunan ülke aynı zamanda Kuzey Kafkasya Federal bölgesinin bir parçasıdır ve Büyük Kafkas Dağları'nın kuzeyinde bulunmaktadır. Rusya'nın en güneyinde yer alan Dağıstan, güney ve güneybatıda Gürcistan ve Azerbaycan ile, batı ve kuzeyde Rusya'ya bağlı cumhuriyetler olan Çeçenistan ve Kalmukya ile kuzeybatıda ise Stavrapol Krayı ile sınır komşusudur. Mahaçkale başkenti ve en büyük kentidir. 50.300 kilometrekare yüzölçüme ve 30'dan fazla etnik grubun dahil olduğu 3,1 milyonluk bir nüfusa sahiptir. Linguistik ve etnik çeşitlilik açısından Rusya'nın en ayrı türden cumhuriyetlerinden biridir.

Dağıstan'da hangi dil konuşuluyor?

Dağıstan’da resmi dil olarak Rusça konuşuluyor. Ancak ülkede pek çok farklı etnik unsur bir arada yaşadığı için farklı dillere de rastlamak mümkün. Nüfusu büyük çoğunlukla Kuzey Kafkasya dillerini ve Türkî dilleri konuşmakla  birlikte lingua franca işlevi görmektedir

Dağıstan halk dansları

Dağıstan ismi nereden geliyor?

Dağıstan kelimesi Türkçe olan dağ kelimesi ile Farsça yer/diyar anlamına gelen -stan ekinin birleşiminden oluşmuştur. Dağıstan'ın bazı bölgeleri çeşitli zamanlarda Lezgistan, Avarya ve Tarkov olarak isimlendirilmiştir. 1860 ve 1920 tarihleri arası Dağıstan kelimesi, günümüz Dağıstan'ının güneydoğu kısmında yer alan Dağıstan Oblastı için kullanılmıştı.

Dağıstan'ın etnik yapısı nedir, halkı Türk mü?

Tarih boyunca çeşitli kavimlerin göç yolları üzerinde bulunan Dağıstan önemli bir geçit yeri olduğu için yurtlarını terkeden insanların bazıları buraya yerleşmiştir. Bu nedenle ülke nüfusu çok çeşitlidir. Dağıstan nüfusunu oluşturan otuz civarındaki etnik gruptan en büyüğü, aralarında Karatay, Andiler ve Didolar’ın da bulunduğu on beş kadar alt grubu içine alan Avarlar’dır. Ülkenin orta bölgelerinde yaşayan Dargınlar, güneydeki dağlık arazide Lekler, güneydoğu kesiminde yaşayan Lezgiler, kuzeydoğuda yaşayan ve Türkçe konuşan Kumuklar, Khiv ve Tabasaran bölgesindeki Tabasaranlar, Çeçen Cumhuriyeti’ne yakın yerlerde bulunan Çeçenler ve Kuma ile Terek ırmakları arasındaki Nogay steplerinde yaşayan Nogaylar, Dağıstan’daki önemli etnik toplulukları meydana getirirler. Bunların dışında özellikle şehir merkezlerinde önemli oranda Ruslar ve Ukraynalılar da bulunmaktadır. Buradan da anlaşılacağı gibi Dağıstan nüfusunun büyük çogunluğunu farklı türk boyları oluşturmaktadır. En bilindik kahramanları, Ruslar ile 25 yıl mücadele eden Şeyh Şamil'dir.

Dağıstan Şeyh Şamil

Dağıstan'ın dini inanışı nedir?

Dağıstan nüfusunun büyük çoğunluğu Sünnî müslümandır. Özellikle XVIII. yüzyıldan itibaren Nakşibendî tarikatı bölgede büyük bir nüfuz kazandı ve Ruslar’a karşı başlatılan cihad harekâtını organize ederek halk nazarında prestij sağladı.

Dağıstan’a Nasıl Gidilir?

Dağıstan’a ulaşım konusunda en sık tercih edilen alternatiflerin başında hava yolu ulaşımı geliyor. Ülkemize de yakın bir konumda bulunan Dağıstan’a uçak bileti almak isteyenlerin yöneldiği rota ise başkent Mahaçkale. İstanbul Havalimanı ve İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan, Mahaçkale’deki Uytaş Havalimanı'na direkt uçuş seferleri bulunuyor. 

Dağıstan büyük cami