Smokin niye vardır? Neden icat edildi? Smokin niye vardır? Neden icat edildi?

16 Sultani Üzüm Festivali başlamadan Sarıgöl esnafını yer parası telaşı sardı. Belediye tarafından ihale edilen festival organizasyonu şimdiden esnafların tepkisini çekti. Konu hakkında gazetemize açıklamada bulunan Sarıgöl Esnaf Odası Başkanı Emrah Eroğlu, esnaflardan istenin yer paralarının astronomik olduğunu söyledi.

Esnafın istenen paraları ödeme şansının olmadığını dile getiren Başkan Emrah Eroğlu; "Yapılacak olan festivalin amacının dışına çıktığını düşünüyorum. Esnafın ne kadar zor günler geçirdiğini herkes biliyor. Bizim yerel yönetimden beklentimiz esnafımıza biraz daha kolaylık sağlanması. Festivalde iki tür esnaf oluyor. Bunların birincisi yılın 365 günü Sarıgöl'e hizmet eden yereldeki esnaf arkadaşlarımız. Diğer grup ise festival festival dolaşıp işin kaymağını yiyen seyyar esnaflar. Seyyar esnaf arkadaşlar para kazanıyor olabilir ama yerel esnaf para kazanamıyor" dedi.

Bir çok esnaftan metretül hesabı ile 3 metre cephesi olan bir yer için 15 bin lira para talep edildiğine dikkat çeken Esnaf Odası Başkanı Emrah Eroğlu;"Bu rakam esnaf arkadaşlarımız için çok yüksek. Zor günler geçiren esnaf bu parayı ödemekte zorlanır. Ödese bile festival sonunda para kazanmış olmaz. Yerel esnaf için kolaylık sağlanmasını istiyoruz. Geçtiğimiz aylarda Buldan festivali yapıldı. Orada yerel esnafa çok düşük miktarlarda stantlar verildi. Benzer bir uygulama Sarıgöl esnafı içinde yapılabilir. Festival belediye için bir para kazanma aracı olmaması gerekir. Normal şartlarda festival esnaf için para kazanma, yerel yönetimler için tanıtım  fırsatı olması gerekirken malesef bu tersine dönmüştür" dedi.  
Festivalin ilçemizin tanıtımı için büyük firsat olmasına karşın esnaf için olumsuz yönlerinin de bulunduğuna işaret eden Başkan Eroğlu; "Yerel esnafımız malesef bu festival coşkusundan olumsuz etkileniyor. Festival süresince dükkan önlerinin kapanması ile bir darbe alan esnafımız, festival sonrasını takip eden bir ay boyunca ticaret yapamıyor. Çünkü festivale gelen bir çok vatandaş ihtiyaçlarının büyük bölümünü karşılıyor. Yani esnafımız ilçemizin tanıtımı için fedakarlık yapıyor. İlçe belediyesinden, esnafların bu zararını hafifletecek adımlar atmasını bekliyoruz
" dedi.

Muhabir: Serkan Özcan