TKDK'dan aldığı destekle aspir çiçeği ekmeye karar veren Halil Bozkurt, internetten araştırma yaparak Yozgat'tan tohum buldu. Mart ayında 6 dönümlük arazisine ektiği tohumların hasadını ağustos ayında yapmayı planlıyor.

A W244641 02

"Hayvan yiyecek mi onu bile bilmiyorum"

Ancak Halil Bozkurt, ürettiği mahsulün pazarı bulunmaması halinde ürünleri hayvanlarına yedireceğini veya nehre dökeceğini söylüyor. Aspir çiçeğinin dikenli olması nedeniyle hayvanların yemeyeceğini de düşünen Bozkurt, “45 yıldır çiftçilikle uğraşıyorum. Bu yıl Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'ndan malzeme aldık. Bize aspir ürünü ekmeyi önerdiler, biz de ektik. İlk defa ekiyoruz. Neyin ne olduğunu da bilmiyoruz. Kendi imkanlarımla araştırdım, tohumunu Yozgat tarafından aldım. Ruhsatlı bir ot ilacı dahi yok. Kendim araştırarak internet üzerinden ilaç bulup kullandım. Bazı yerleri yaktı, diğer yerlerde güzel ama verim nasıl olacak bilmiyorum. Bu ürettiğimiz mahsulün pazarlamasını nasıl yapacağız onu da bilmiyoruz. Bunları ne yapmak lazım bilmiyorum. İyi verim alıp da pazarlaması güzel olursa bu ürünü daha çok ekeceğim. Şu anda 6 dönüm aspir ektim. Pazarlama ve verimi güzel olursa çoğaltacağım. Dikenli bir bitki. Çiçekleri çok değişik. Ben de ilk kez ektiğim için tam bilmiyorum. İnşallah iyi bir ürün alırız. Bildiğim kadarıyla çevrede ilk defa ben ektim. Bitkinin ne olduğunu tam bilmiyoruz. Önemli olan bunun pazarlanmasıdır. Bu mahsul kucağımızda kalırsa o zaman hiç ekmeye de gerek yok. Pazarını da internetten araştırıp değerlendirmeye çalışacağım. Değerlendiremezsem hayvan bunu yiyecek mi onu da bilmiyorum. Olmadı götürüp ırmağa dökeceğim”  şeklinde konuştu.

A W244641 07

Türkiye'de Eskişehir, Burdur, Isparta ve Konya gibi belli yörelerde üretilen aspir, ilaç, kozmetik ürün, yemeklik yağ ve boya maddesi olarak kullanılıyor.

Çocuklar ile Manisa tarihine yolculuk Çocuklar ile Manisa tarihine yolculuk
Kaynak: İHA