Türkiye'nin farklı şehirlerine ait el ürünlerine meraklı olan Nonaka, 8 bin 259 kilometre yol katederek Elazığ'a geldi ve burada yörede özgü iğne oyası tekniklerini öğrenmeye başladı.

Sarıgöl'de 90 yaşındaki kadınlar uzun yaşamanın sırrını açıkladı Sarıgöl'de 90 yaşındaki kadınlar uzun yaşamanın sırrını açıkladı

Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları'nın da desteğiyle tarihi Harput Mahallesi'nde usta öğretici Fatma Çiftçi'den ders alan Nonaka ve arkadaşları, 4 günlük eğitimin ardından farklı şehirlerin el sanatlarını da keşfetmek üzere yola çıkacaklar.

A W245497 03

Elazığ'da öğrendiği iğne oyasını da kitaplaştıracağını belirten Nonaka, ''El sanatları ile uğraşıyorum. Zaten benim el sanatları firmam var. Japonya'da verdiğimiz sergi, konferans ve sergilerde Türkiye'de olan el sanatlarını anlatıyorum. Japonya'dan 4 tane arkadaşımız geldi. Onları alarak Elazığ'ın tarihi Harput Mahallesi'ne geldik. Arkadaşlarım 20 yıldır iğne oyası ile ilgileniyorlar. Türkiye'nin her yöresinin çok özel iğne oyası çeşitleri var. Biz de bu sefer Elazığ'a gelerek buradaki Elazığ iğne oyasını öğreniyoruz. Her yöre çok farklı. Elazığ oyası düz oya ama ince ve narin olduğu için çok zor oluyor. Biz tanıtım amacıyla buraya geldik. Arkadaşlarımız Japonya'ya döndüklerine burada yaşadıklarını anlatacaklar. Biz bu işi ticaret olarak değil de kültür elçisi olarak yapıyoruz. Orada anlattığımız zaman diğer arkadaşlarımız Türkiye'yi merak edecekler ve buralara gelecekler. Daha önce her yöreye gittik, arkadaşlarla birlikte Elazığ'a ilk defa geldik. Çok memnun kaldık. Ben aynı zamanda bir kitap yazıyorum. Bundan önce iki tane kitap yazdım. Yeni başlayacağım kitapta da Elazığ iğne oyasını yazacağım. Bunun için buraya geldik. İnşallah yakın zamanda kitabımız da çıkacak''  dedi.

A W245497 01

Japon gruba iğne oyası öğreten usta öğretici Fatma Çiftçi ise şunları söyledi: "İkumu Hanım ile iletişime geçerek Elazığ'a gelip iğne oyasını öğrenmek istediklerini belirttiler. Biz de örf, töre ve geleneklerimizle misafirlerimizi ağırladık ve iğne oyasının inceliklerini öğretmeye çalışıyoruz. Bu sayede unutulmaya yüz tutmuş iğne oyamızı Japonya'ya taşıma imkanı bulduk." şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA