EGE İhracatçı Birlikleri (EİB) 2024 yılının kuru meyve sektöründe ilk 6 aylık ihracat verisini açıkladı.

Türkiye'den kuru meyve sektöründe dünyanın çeşitli noktlarına ihracatı yapılan ürünlerde ton bazında 227 binden 200 bin e gerilerken dolar bazında ise %15'lik artışlar 722 milyondan 829 milyon dolara yükseldi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından sağlıklı gıdalar listesinde yer alan Türkiye, kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru incirde üretimde ihracatta dünya lideri.

Çekirdeksiz kuru üzüm ihracatta lider durumda

2024 yılınının ilk yarısnda %18'lik ihracat artışıyla kuru üzüm lider konumda. Toplamda 829 milyon dolarlık kuru üzüm ihracatı yapılırken bu oran kuru meyve ihracatının %29'nu tekabül ediyor. Kuru üzümdeki bu artış trendi kuru kayısıda bir miktar azalmış durumda. Kuru kayısı ihracatı %2 oranında azalırken ihracata olan katkısı ise 187 milyon dolar oldu. 

Kuru incirde ise ilerleme kaydedildi. Türkiye kuru incir ihracatında %23'lük ilerleme ile 114 milyon olan ihracat rakamını 140 milyon dolara çıkardı. 2024 yılının ilk 6 ayında Türkiye'den toplamda 30 bin 254 ton kuru üzüm ihracatı yapıldı.

Güneydoğunun incisi Antep fıstığı ise yılın ilk 6 ayında başarılı bir grafik ortaya koydu. geçen yıla göre%76'lık ihracat artışı yakalayan Antep fıstığı 55 milyon dolarlık ihracatını 97 milyon dolara yükseltti.

Badem ihracatı 27 milyon 250 bin dolar, çam fıstığı %155'lik artışla 14.5 milyon dolara, leblebi 14 milyon dolar, ceviz 13.33 milyon dolar, KAyısı ve zerdaki ihracatı ise 5,5 milyon dolar olarak kayıtlara geçerken, elma kuru 5,2  milyon dolar ihracat katkısı verdi.

İki salkım üzüm neredeyse 10 kilo geliyor İki salkım üzüm neredeyse 10 kilo geliyor

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına başarılı bir giriş yaptıklarını, 2024 yılının ikinci yarısında da başarı çizgisini korumayı ve yılsonu için belirledikleri 1,8 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmayı amaçladıklarını ifade etti.

Başkan Işık, “Kuru meyve sektöründe kalite ve gıda güvenliğini ithalatçı ülkelerin istediği standartları sağlamak için Tarım ve Orman Bakanlığı, ihracatçılar, üreticiler, tüccarlar, üniversiteler çok uyumlu çalışıyoruz. Pazarlama ayağında da Ticaret Bakanlığımızın desteğiyle kümelenerek TURQUALITY ve UR-GE Projeleriyle Türk kuru meyvelerinin dünya genelinde bilinirliğinin artması ve daha fazla tüketilmesi için efor sarf ediyoruz. UR-GE Projemizde geleneksel ihraç pazarımız Avrupa’da konumumuzu güçlendirirken, Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Japonya, Brezilya, Hindistan, Güney Kore, Malezya ve Endonezya’yı hedef Pazar olarak belirledik. Bu pazarlara ihracatımızı artırmak için tanıtım çalışmaları yapıyoruz” dedi.

Kaynak: Haber Merkezi