Manisa kelimesi bir yerlerde söylendiği anda akla gelen diğer kelime üzüm oluyor. Üzüm ve Manisa kelimeleri ayrılmaz bir ikili gibiler. Manisa nüfusunun önemli bir kısmı geçimini üzüm üreticiliği üzerinden sağlamakta.

Üzüm genel hatlarıyla kuruluk ve sofralık olarak iki farklı şekilde üretimini yapılan bir ürün. Üzümün İhracatı ülke ekonomisine de önemli bir katkı sağlamakta.

Kuru üzüm yetiştiriliciği hakkında çok fazla bilgi olsa da sofralık sultaniye üzüm yetiştiriliciği hakkında çok az kapsamlı bilgi bulunmakta.

İşte Manisa'nın Sultaniye üzümünde budama nasıl yapılır? Tüm sezon yapılan uygulamalar nelerdir? Sultaniye üzümünde budama nasıl yapılır? Sultaniye üzümde yaz budaması nedir ve nasıl yapılır? Sultaniye üzümde silktirme (üzüm tane seyreltmesi) neden ve nasıl yapılır? Sultaniye üzümde tane şişirme nasıl yapılır? Sultaniye üzümde hasat sonrası işlemler yapılması gereken işlemler nelerdir? Sultaniye üzümde gübreleme nasıl yapılmalıdır? Gibi merak edilen tüm soruların cevapları. 

Manisa'nın Sultaniye üzümünde budama nasıl yapılır Tüm sezon yapılan uygulamalar nelerdir  Manisa'nın Sultaniye üzümünde budama nasıl yapılır (1)

Manisa'nın Sultaniye üzümünde budama nasıl yapılır? Tüm sezon yapılan uygulamalar nelerdir?  Manisa'nın Sultaniye üzümünde budama nasıl yapılır?

Budama işlemi sultaniye üzüm de en kritik faktörlerin başında gelmektedir.

Yanlış yapılan bir budama işlemi sonrasında tüm uygulamalar doğru yapılsa da verimli bir ürün elde etmek çok kolay olmayacaktır. Budama geniş bir zaman aralığında yapılabilir.

Yapraklar döküldüğü zaman budama işlemine başlanabilir ve mart ayına kadar budama işlemi devam edebilir. 

Budamanın temel amacı ağaç üzerindeki verimsiz ve fazla dallardan kurtulmak ve uygun havalanma, ürün elde etmek gibi faktörleri göz önünde bulundurarak yapılan dal eksiltme işlemidir.

Budama işlemi sonrasında asma üzerindeki sürgünlerin yaklaşık % 60'ı kesilerek asmadan uzaklaştırılır. Burada dikkat edilecek bir kaç husus vardır.

Bu hususları şöyle sıralayabiliriz:

  • Geçen yıl verimli olan dalları bu yıl ağaçtan uzaklaştırmak.
  • Hastalıklı olan dalları ağaç üzerinde bırakmamak.
  • Hastalıklı olan dallar kesildiğinde budama aletini sterilize etmek. 
  • Budama yaparken ağacın gücü göz önünde tutularak dal ve göz sayısı vermek.
  • Asma geliştiğinde bırakılan dalların havalanmayı olumsuz etkilemeyecek şekilde bırakılmasına özen göstermek.
  • Çekirdeksiz çeşitlerde ilk bir kaç gözün verimsiz olduğunu göz önünde bulundurarak, göz sayısına karar vermek.
  • Budama sonrasında hastalıklı olan sürgünler hızlı bir şekilde bağın içerisinden çıkarılmalıdır.

Budama genel hatlarıyla bu hususlara dikkar ederek yapılmalıdır.

Sultaniye üzümde yaz budaması nedir ve nasıl yapılır?

Yaz budaması da neredeyse kış budaması kadar önemli ve elzem bir işlemdir. Bu işlemde üzerinde üzüm meyvesi olmayan sürgünler öncelikle asma üzerinden koparılarak atılır. Fakat tek şart bu değildir. Bunun dışında asma üzerindeki sürgün ve yaprak yoğunluğuna da bakılarak hareket edilir.

Yaprak ve sürgün durumuna göre havalanmayı sağlayacak şekilde sürgünler alınmalıdır. Bu işlem sırasında gelecek sene ki ürün düşünülerek işlem yapılmalıdır. Özelliklegelcek yıl kış budamısında bırakılacdak dallara zarar verilmemelidir.

Sultaniye üzümde silktirme (üzüm tane seyreltmesi) neden ve nasıl yapılır

Sultaniye üzümde silktirme (üzüm tane seyreltmesi) neden ve nasıl yapılır?

Sultaniye sofralık üzümde kaliteyi en fazla etkileyen husus kesinlikle tane silktirme işlemidir. Bu işlem çok farklı şekillerde ve zamanlarda yapılabilir. Silktirme işleminden önce uzatma işlemi yapılır bu işlemde salkımnların yeteri miktarda uzaması hedeflenir.

Ayrıca çilkim aralarının da açılması daha sağlıklı ve kaliteli üzüm elde etmeyi sağlayacaktır.

Bu işlem kuru ve sofralık üzüm yetiştiriliciği arasında ki en büyük fark olarak da dikkat çekiyor. Kuru üzüm yetiştiriliciği yapan çiftçiler için salkım üzerinde ki tanenin çok olması daha kıymetlidir. Sofralık üzüm yetiştiriliciğinde ise durum tam tersidir.

Burada salkım üzerinde düzenli bir tane seyreltmesi durumunda meyve daha kaliteli ve sağlıklı olacaktır.

İyi bir silktirme yapmak için nelere dikkat edilmelidir:

  • İyi bir silktirme olabilmesi öncelikle iklim koşullarına bağlıdır. Asma ağacının iyi çalışabildiği sıcaklık her zaman istenilen sonuca yakın bir sonuç almayı sağlayacaktır.
  • Sonrasında silktirme dönemine gelene kadar gerekli gübreleme, sulama ve koruma işlemleri doğru şekilde yapılmalıdır.
  • Silktirme işlemi ilk olarak meyvede çiçek görünmeye başladığı zaman yapılır. 
  • Bu zamandan sonra farklı dönemlerde bir kaç kez daha tekrar edilir.
  • Silktirme işleminde Gibberellic acid (hap) dozları çok önemlidir. Bu dozlar döneme ve sisteme göre farklılık gösterebilir.
  • Silktirme işleminin sonucu yaklaşık son silktirme uygulamasında 10 gün sonra netlik kazanacaktır.
  • Silktirme işlemi bitmeden yapılan diğer hormon uygulamaları istenmeyen sonuçlara yol açabilir.

Sultaniye üzümde tane şişirme nasıl yapılır?

Tane şekli ve iriliği üzümde kaliteyi etkileyen işlemlerin başında yer alıyor. Genel olarak silktirme işlemi tamamlandıktan sonra şişirme işlemine başlanır. Bu da tahmini olarak tane iriliğinin 3-4 mm olduğu döneme denk gelmektedir.

Şişirme işlemi de silktirme işlemi gibi farklı dönemlerde bir kaç kez tekrar edilerek uygulanabilir. Burada yine hava koşullarının uygunluğu ön plandadır. 

Tane şişirme işleminde dikkat edilecek hususlar nelerdir:

  • Tüm hormon uygulamalarında olduğu gibi şişirme işleminde de hava sıcaklığı önemlidir. Bu uygulamalarda genel olarak 25 derece en uygun sıcaklık olarak görülür.
  • Şişirme işleminde hormon dozu da önemlidir. Sultaniye üzüm çeşidi hormonu seven bir çeşit olarak tanımlanabilir.
  • Şişirme işleminde Gibberellic acid'e ek olarak farklı destekleyici ve hormonlar kullanılarak da şişirme işleminden alınacak verim artırılarbilir.
  • İlk şişirme işlemi sonrasında sulama yapmakta şişirme işlemine katkı sağlayacaktır. Hormon uygulaması su ihtiyacı doğuracaktır.
  • Son hormon uygulama zamanına dikkat etmek gerekir. Belli bir tane mm'sinden sonra hormon gelecek yıl oluşacak gözlerde hasar bırakabilir.

Sultaniye üzümde tane şişirme nasıl yapılır_______

Sultaniye üzümde hasat sonrası işlemler yapılması gereken işlemler nelerdir?

Hasat yapıldıktan sonra yapılacak işlemler gelecek yıl ürün alınımında bize katkı sağlayacaktır. Hasar sonra bazı bitki besin elementlerinin eksikliği göz önünde bulundurularak bunlara yönelik gübreleme yapmak asmanın kendisini bir daha ki yıla daha güçlü olarak hazırlamasını sağlayacaktır.

Yine sezon içerisinde oluşan hastalıklara karşıda sezon sonunda Bakırlı bileşikler ile yapılacak uygulamalar asmanın sağlığını korumak adına kritik bir faktör olarak göze çarpıyor.

Sultaniye üzümde gübreleme nasıl yapılmalıdır?

Sultaniye üzümde gübreleme tüm bitkilerde olduğu gibi önemli bir husustur. Üzümün ve asmanın kalitesine ve verimine dirak etki eden faktörlerden birisi de gübrelemedir. Gübreleme farklı zamanlarda farklı nedenlerle yapılır.

İlk olarak sezon başında toprağı ısıtmak ve omcanın daha düzgün açılmasını sağlamak amacıyla azot içerikli gübrelemeler ile ilk gübreleme faaliyetleri başlar. Daha sonrasında ise sezon içerisinde topraktan ve yapraktan bitkinin ve toprağın ihtiyacı baz alınarak çeşitli zamanlarda gübreleme işlemleri yapılabilir.

Üzüm meyvesi azot, fosfor ve potasyum gibi ana elementler dışında; demir, magnezyum, çinko, kalsiyum, mangan ve buna benzer bir çok elementi topraktan ve yapraktan alarak kullanabilir.

Potasyum elementi meyve gelişimine katkıyı en çok sağlayan element olarak karşımıza çıkıyor. Azot yaprak ve sürgün gelişimin de tüm bitkilerde olduğu gibi asma içinde olmazsa olmazlar arasında yer alıyor. Fosfor elementide çiçeklenme, üreme gibi faaliyetlerde ön plana çıkan ve önem taşıyan bir elementtir. 

Doğru gübreleme yapmak için toprağın ve yaprağın ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmak gerekir. Aşırı ya da yetersiz yapılan gübreleme ürünün kalitesini düşürecek sebeplerden olabilir.

Gübreleme gibi sulamada önemli bir husus olarak karşımıza çıkıyor. İklim, mevki ve asma ağacının durumuna göre yeteri kadar sulama yapmak gerekmektedir. Sulamanın fazla ya da az yapılması istenmeyen sonuçlara yol açabiliir.