Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü 100. Yıl Konferans Salonunda düzenlenen etkinliğe Vali Vahdettin Özkan, Şehzadeler Kaymakamı Fatih Genel, Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Burak Deste, İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

Manisa'da Dünya Gıda Günü kapsamında etkinlik düzenlendi

Manisa'da Yunus Ekipleri kokain ele geçirdi Manisa'da Yunus Ekipleri kokain ele geçirdi

Açılış konuşmasını yapan İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, Tarım ve Orman Bakanlığı ve FAO iş birliğinde, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğünün koordinasyonunda çeşitli etkinliklerle Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) nun kuruluş tarihi olan 16 Ekim tarihinin her yıl Dünya Gıda Günü (DGG) olarak kutlandığını, bu yıl yapılan etkinliklerin daha iyi bir yaşam ve daha iyi bir gelecek için gıda hakkı teması ile gerçekleşeceğini belirtti.

Manisa'da Dünya Gıda Günü kapsamında etkinlik düzenlendi

Programda konuşma yapan Valimiz Vahdettin Özkan, tarladan soframıza gelen gıdanın her aşamasının izlenebilir olmasının, vatandaşlarımızın güvenilir gıdaya erişimi, tüketici sağlığının korunması ve ülkemizde üretilen ürünlerin uluslararası pazarlarda daha çok talep görmesine katkı sağlayacağına dikkat çekti.

Manisa'da Dünya Gıda Günü kapsamında etkinlik düzenlendi

Güvenilir gıdaya ulaşmak insani bir hak

Yaşanan iklim değişikliği sebebiyle günümüzde gıdanın stratejik önemine vurgu yapan Vali Özkan, “Temamız çok iyi seçilmiş. İnsanın en temel isteği olan yaşam kalitesini artırmak ve geleceğe güvenle bakmak için tüm insanlığın bir dayanışma içerisinde olması, evrensel insan haklarını benimsemesi önemlidir.” dedi.

Gıda hakkının en temel insani haklardan olduğunu vurgulayan Vali Özkan, “Gıda hakkı ve diğer insani haklarda ki olumsuzluklar, insani değerlerden uzaklaşmak ve hukuk sisteminin iyi inşa edilip, icra edilmemesinden kaynaklanıyor. Ama bunlar iyileştirmeye açık alanlar.

Özellikle son dönemlerde Tarım ve Orman Bakanımız başta olmak üzere diğer bütün paydaşlarıyla beraber hem sürdürülebilir iyi bir tarımsal yapını inşa edilmesi hem de icra edilmesi açısından önemli çalışmalar yapılmaktadır. Temel insan hakkı olan sağlıklı ve yeterli gıdaya erişimi kolaylaştırmak için yöntem ve mekanizmalar kurup işlettiği için Bakanlığımıza teşekkür ederiz.

Geleceğimiz açısından gıdaya erişim, sağlıklı bitkisel ve hayvansal üretim, kırsal kalkınma konularında neler yapmamız gerekiyor planlamalı ve yeterli sağlıklı gıdaya erişim için mesnet teşkil eden süreçleri iyi takip edip analiz etmeliyiz. Bu da sağlıklı bir tarımsal yapıyla mümkün olacaktır.” dedi.

Manisa'da Dünya Gıda Günü kapsamında etkinlik düzenlendi

Sürdürülebilirlik ve rekabet gücümüzü artırmak için iş birliği önemli

Bitkisel ve hayvansal üretimle ilgili mevcut durumu değerlendiren ve bu alanlarda dünyadaki rekabet gücümüzü artıracak çalışmaların önemini vurgulayan Vali Özkan, “Bunun için ilgili kamu kuruluşlarının, meslek kuruluşlarının, belediyelerimizin, gençlerimizin, çevre severlerin, tarım severlerin kalkınmayı misyon edinmiş bütün kurumların öncelikle durum analizi yapması gerekmektedir. Bu durum analizinden sonra hedeflerin net bir şekilde belirtilmesi, bu hedeflerin tahakkuku için bir iş merdiveni oluşturulması önem arz etmektedir.

Bu çalışmalarda bütün birimler arasında sağlıklı bir iletişimin olması önemli. Bu bizi gitmek istediğimiz hedefe doğrudan sağlıklı, hızlı ve kaliteli bir şekilde götürecektir. Özellikle tarımsal faaliyetlerimiz, bitkisel ve hayvansal üretim, kırsal kalkınma ve bunların yan bağlantılarıyla çok sektörlü, çok aktörlü bir alan. Bu sebeple toprak ve emeğin; verimlilik, sürdürülebilirlik ve çevreyle bileşimi sağlanmalıdır.” şeklinde konuştu.

D S C 1889

Güvenilir gıda il eylem planı önemli

Gençlerimizin toprakla teması, alın terini önemsemesi, öncelemesi ayrı bir katma değer oluşturuyor diyen ve gençlerin bu tür etkinliklere katılımının ve duyarlılığının sevindirici olduğunu söyleyen Vali Özkan, gençlerimiz hem geleneği hem de bilgi teknolojilerini çok iyi bir şekilde özümseyerek gelecekle ilgili güvence mekanizmaları üretmek için çalışacaklardır dedi ve konuşmasına şöyle devam etti: “Bilgi teknolojilerinin bu alanda kullanılması önem arz ediyor. Sağlıklı gıdanın üretimi ve bu gıdaya erişim yönünde ulusal düzeyde yapılan stratejik hedefler zaten belirlemiş. Tarım, kırsal kalkınma, sağlıklı bir çevre, sağlıklı gıdaya erişim ve özellikle güvenilir gıda noktasında ulusal düzeydeki eylem planlarının il düzeyinde de yapılması, ilçe düzeylerinde yapılması lazım. Arkadaşlarımız bu konuda bakanlığımızın vermiş olduğu hedefler doğrultusunda belli çalışmalar yapıyordur. Fakat bunu sektör ve alan bazlı, hangi kurum nerede ne yapacak bütün bunları ele almamız gerekiyor. Ayrıca çok daha izlenebilir, çok daha katılımcı bir eylem planının yapılması önem arz ediyor.  Bunu inşallah hep beraber yapacağız ve icra edeceğiz.”

Kaynak: Haber Merkezi