Doğu Demirkol Sevgilisi Kim? Ayşe Kırca Kimdir? Kimin Kızı? Kaç Yaşında? Doğu Demirkol Sevgilisi Kim? Ayşe Kırca Kimdir? Kimin Kızı? Kaç Yaşında?
Tarihi zenginlikleriyle ön plana çıkan Manisa, Ege Bölgesi'nde yer alıyor. Manisa'nın Osmanlı döneminde şehzadelerin eğitim gördüğü yer olduğu biliniyor. Bu nedenle "Şehzadeler Şehri" olarak da anılıyor. Birçok medeniyetin izlerini taşıyan Manisa tarihi mekânlarla adeta dolup taşıyor. Camilerden hamamlara, kalelerden antik kentlere uzanan tarihi bir yolculuğa hazır mısınız? İşte Manisa'nın tarihi yerleri listesi...

Manisa'nın Tarihi Yerleri

[caption id="attachment_3399" align="alignnone" width="2448"]Manisa'nın Tarihi Yerleri Manisa'nın Tarihi Yerleri[/caption] Ege Bölgesi'ndeki tarihi yerlerin birçoğu Manisa'da konumlanıyor. Kanuni Sultan Süleyman'ın 1513-1520 yılları arasında Saruhan sancak beyi olarak Manisa'da yaşadığı biliniyor. Bu dönemde inşa edilen pek çok yapı halen korunuyor. Manisa'da Roma dönemi ve Lidyalılardan günümüze ulaşan birçok tarihi eser ve yapı da bulunuyor. Kaleler, camiler, müzeler, antik kentler ve hamamlar başta olmak üzere Manisa'nın tarihi yerlerini keşfedelim!

Manisa’daki Kaleler

Manisa farklı dönemlerde inşa edilen ve stratejik önem taşıyan kalelere ev sahipliği yapıyor. Bu kaleler Manisa’nın tarihi ve turistik yerlerinin birçoğunda olduğu gibi ücretsiz ziyaret edilebiliyor. Manisa’da bulunan kaleler aşağıdaki gibidir:
  • Yoğurtçu Kalesi
  • Manisa Kalesi
Manisa’daki ünlü kaleleri daha yakından inceleyelim.

Yoğurtçu Kalesi

[caption id="attachment_3384" align="alignnone" width="1280"]manisa'nın tarihi yerleri Manisa'nın Tarihi Yerleri[/caption] Gediz Ovası’na yüksek bir tepeden bakan Yoğurtçu Kalesi, Yunusemre ilçesinde konumlanıyor. Yoğurtçu Kalesi’nin tarihi Bizans Dönemi’ne yani 12 ila 13’üncü yüzyıla dek uzanıyor. Yoğurtçu Kalesi yaklaşık 800 yıllık geçmişiyle Manisa’daki tarihi yerler arasında ön plana çıkıyor. “Neokastron” olarak adlandırılan bu yapıların Türk akınlarından korunmak için yapıldığı biliniyor. İlerleyen yıllarda bölgede Yörükan gruplarının yerleşmesi sonucu kale yoğurt depolamak için kullanılıyor. Böylece Yoğurtçu Kalesi adını alıyor.

Manisa Kalesi

manisa'nın tarihi yerleri Manisa'da gezilecek yerler denince akla ilk gelenlerden biri Manisa Kalesi oluyor. Spil Dağı’nın eteklerinde konumlanan Manisa Kalesi iç ve dış olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Kale halk arasında “Sandıkkale” olarak da biliniyor. Bizans mimarisi izleri taşıyan Manisa Kalesi’nin kim tarafından yaptırıldığı bilinmiyor. Geçmişte 13 kulesi olduğu düşünülen kalede günümüzde yalnızca kule kalıntıları bulunuyor. Ancak eşsiz manzarası ve gizemli tarihi nedeniyle Manisa’da en çok ziyaret edilen yerler listesinin başında geliyor.

Manisa’nın Yıllara Meydan Okuyan Antik Kentleri

Manisa’nın tarihi yerlerinin birçoğunu antik kentler oluşturuyor. Bu antik kentler şehrin tarihi ve kültürel zenginlikleri koruma açısından önem arz ediyor. Manisa’daki antik kentler aşağıda sıralanıyor:
  • Sardes Antik Kenti
  • Aigai Antik Kenti
  • Thyateira Antik Kenti
  • Bin Tepeler
  • Philadelphia Kilisesi
Manisa’nın antik kentleri ve tarihi yürüyüş alanlarını yakından tanıyalım.

Sardes Antik Kenti

manisa'nın tarihi yerleri Sardes (Sart) Antik Kenti, Manisa Salihli tarihi yerler listesine ilk sıradan giriş yapıyor. Salihli ilçesinin geçmişte Lidyalıların başkenti olduğu biliniyor. Sardes Antik Kenti içerisinde Artemis Tapınağı, Roma hamamları ve Akropol yapıları yer alıyor. Antik kent her yıl binlerce yerli ve yabancı ziyaretçilerini ağırlıyor.

Aigai Antik Kenti

manisa'nın tarihi yerleri Aigai Antik Kenti, Yunusemre ilçesinin Yuntdağıköseler köyünde konumlanıyor. Roma dönemine ait önemli kalıntılara ev sahipliği yapan bu kentin tarihi M.Ö. 8’inci yüzyıla dayanıyor. Aigai Antik Kenti agora, meclis binası, tiyatro ve tapınak kalıntılarından oluşuyor. 2004 yılında kazılmaya başlanan bölgede çalışmalar halen devam ediyor.

Thyateira Antik Kenti

[caption id="attachment_3388" align="alignnone" width="2448"]manisa'nın tarihi yerleri Manisa'nın Tarihi Yerleri[/caption] Tepe mezarlığı olarak da bilinen Thyateira Antik Kent, Akhisar ilçesinde yer alıyor. Thyateira Antik Kenti’nde 1970 yılında kazı çalışmaları yapılıyor. Bu çalışmalar sonucu Roma dönemine ait para ve tablet gibi birçok kalıntı çıkarılıyor. İncil’de geçen 7 kiliseden biri olan Thyateira Kilisesi de burada yer alıyor. Bu nedenle Thyateira Antik Kenti Hristiyanlık dini açısından önem arz ediyor.

Bin Tepeler

Bin Tepeler, Bintepe Tümülüsleri ve Lidya Kral Mezarlığı olarak da biliniyor. Salihli ilçesinde konumlanan Bin Tepeler, Anadolu’daki en büyük tümülüsler olma özelliği taşıyor. Bin Tepeler’in tarihinin M.Ö. 6 ve 7’nci yüzyıllarda yapıldığı düşünülüyor. Birçoğu tahrip edilmiş olsa da bölgede Lidya kralı ve soyluların mezarları yer alıyor.

Manisa’nın Ünlü Camileri

Zengin tarihi mirasıyla tanınan Manisa ünlü camilere de ev sahipliği yapıyor. Osmanlı mimarisinin izlerini taşıyan bu camiler ilin tarihi açısından da önem arz ediyor. Manisa'nın tarihi yerleri arasında mutlaka görülmesi gereken camiler aşağıdaki gibidir:
  • Muradiye Cami
  • İvaz Paşa Cami
  • Hatuniye Cami ve Külliyesi
Manisa'daki önemli camileri daha yakından inceleyelim.

Muradiye Cami

Projesi Mimar Sinan’a ait olan Muradiye Cami, Manisa merkez gezilecek yerler arasında ön plana çıkıyor. Muradiye Cami’nin III. Murat döneminde inşa edildiği biliniyor. Osmanlı mimarisinden izler taşıyan bu caminin bir kısmı müze bir kısmı da ibadethane olarak kullanılıyor.

İvaz Paşa Cami

manisa'nın tarihi yerleri İvaz Paşa Cami, Manisa şehir merkezi sınırları içerisinde yer alıyor. 1484 yılında İvaz Paşa tarafından yaptırılan camide, aynı zamanda İvaz Paşa’nın mezarı da yer alıyor. Günümüzde ibadete açık olan cami taş işçiliği, çini ve ahşap minber detaylarıyla dikkat çekiyor.

Hatuniye Cami ve Külliyesi

manisa'nın tarihi yerleri Manisa şehir merkezinde yer alan Hatuniye Cami ve Külliyesi’nin 1490 yılında inşa edildiği biliniyor. II. Bayezid’in eşi Hüsn-i Şah Sultan’ın yaptırdığı bu cami sade görünümüyle dikkat çekiyor.

Tarihi Manisa Hamamları

Manisa’daki tarihi hamamlar Osmanlı kültürünü günümüzde yaşatmaya devam ediyor. Bu hamamlar şehrin kültürel dokusunu zenginleştirmenin yanında köklü tarihiyle de dikkat çekiyor. Manisa’daki ünlü hamamlar aşağıda sıralanıyor:
  • Hafsa Sultan Hamamı
  • Çukur Hamamı
  • Gülgün Hatun Hamamı
Manisa’nın tarihi hamamlarını detaylı bir şekilde inceleyelim.

Hafsa Sultan Hamamı

manisa'nın tarihi yerleri Hafsa Sultan Hamamı’nın 1523 yılında Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Ayşe Hafsa Sultan tarafından inşa ettirildiği biliniyor. Sultan Cami’nin külliyesinde yer alan bu hamam günümüzde halen işlevini sürdürüyor.

Çukur Hamamı

manisa'nın tarihi yerleri Beylikler döneminde inşa edilen Çukur Hamamı, Manisa’nın en eski hamamı ünvanını taşıyor. Ulu Cami külliyesi içerisinde yer alan hamamın kubbesi ve göbek taşı ne yazık ki günümüze ulaşamamış.

Gülgün Hatun Hamamı

manisa'nın tarihi yerleri Gülgün Hatun Hamamı’nın tarihi 14’üncü yüzyıla dek uzanıyor. Bu hamamın Saruhanoğulları döneminde Gülgün Hatun tarafından yaptırıldığı düşünülüyor. Döneminin en büyük hamamı olan Gülgün Hatun Hamamı günümüzde halen kullanılıyor.

Manisa’daki Müzeler

Manisa’nın tarihi yerlerini anlatırken müzelerden söz etmemek olmaz. Manisa’da şehrin kültürünü ve tarihini yansıtan pek çok müze bulunuyor. Manisa’nın en ünlü müzeleri aşağıdaki gibidir:
  • Manisa Arkeoloji Müzesi
  • Akhisar Müzesi
Manisa’nın müzelerine yakından bir bakış atalım.

Manisa Arkeoloji Müzesi

manisa'nın tarihi yerleri 1934 yılında inşa edilen Manisa Arkeoloji Müzesi binası, Muradiye Cami külliyesinde yer alıyor. Müzede Antik Çağ’dan bu yana elde edilen tarihi eser ve kalıntılar sergileniyor. Arkeoloji ve etnografya olmak üzere iki farklı sergi bölümü olan müze 1943 yılından beri ziyaretçilerini ağırlıyor.

Akhisar Müzesi

manisa'nın tarihi yerleri Akhisar Müzesi, Manisa’nın tarihi yerleri arasında önemli bir yer tutuyor. 1933 yılında inşa edilen Akhisar Müzesi binasının geçmişte hastane olarak kullanıldığı biliniyor. 2012 senesinden beri müze olarak hizmet veren bina toplam 11 sergi alanından oluşuyor. Akhisar Müzesi’nde önemli arkeolojik ve etnografik eserlere yer veriliyor.