Ahmetli’de jandarma ekiplerinin etkinliği vatandaşlardan tam not aldı Ahmetli’de jandarma ekiplerinin etkinliği vatandaşlardan tam not aldı
Manisa (Magnesia), Ege Bölgesi’nin İzmir’den sonra en tanınan şehirlerinden biri. Öyle ki Manisa antik kentlerden doğal güzelliklere kadar pek çok gezi noktasına ev sahipliği yapıyor. Siz de bu şehirde yaşıyor ya da Manisa’da gezilecek yerler listesi yapmak istiyorsanız doğru adrestesiniz. İşte Manisa’da görülmesi gereken yerler…

Manisa Gezisi için 14 Öneri

Spil Dağı’nın eteklerinde konumlanan Manisa adeta her köşesinde geçmişten izler taşıyor. Şehzadeler şehri olarak da tanınan Manisa turistik yerleriyle de ön plana çıkıyor. Manisa gezi rehberinde keşfedilmeyi bekleyen 14 gezi noktasını paylaşıyoruz!

1.   Spil Dağı

[caption id="attachment_3135" align="alignnone" width="1880"]Manisa'da Gezilecek Yerler Manisa'da Gezilecek Yerler[/caption] Spil Dağı Milli Parkı Manisa’nın sembolik mekânlarından biri olarak göze çarpıyor. Bu milli park yemyeşil doğası ve etkileyici manzarasıyla Manisa’da gezilecek doğa yerlerine ilk sıradan giriş yapıyor. Spil Dağı Milli Parkı, Manisa merkeze yaklaşık 25 kilometrelik bir mesafede konumlanıyor. Doğa tutkunları için vazgeçilmez bir destinasyon olan Spil Dağı’nda yapılacak farklı aktiviteler bulunuyor. Piknik, doğa yürüyüşü, yamaç paraşütü, bungalovlarda konaklama ve daha pek çok seçenek mevcut. Kış aylarında ise İzmirliler kar görmek için Spil Dağı’na akın ediyor.
Manisa'da gezilecek yerler arasında önemli bir yer tutan Spil Dağı'nda mangal yapılmasına izin verilmiyor.

2.   Kula Peri Bacaları

[caption id="attachment_3136" align="alignnone" width="1200"] Manisa'da Gezilecek Yerler[/caption] “Kuladokya” olarak da bilinen Kula Peri Bacaları, her Manisa gezi haritasında mutlaka yer alıyor. Doğal sit alanı ilan edilen Kula Peri Bacaları, UNESCO Global Geopark listesinde bulunuyor. Gediz Vadisi içerisinde yer alan Kula Peri Bacaları’nın ne zaman oluştuğu tam olarak bilinmiyor. Bu doğal oluşumların Kapadokya’da olduğu gibi ısı değişikliği ve rüzgar etkisiyle oluştuğu tahmin ediliyor.
Manisa'nın gezilecek doğal yerlerinden biri olan Kula Peri Bacaları haftanın her günü ücretsiz bir şekilde ziyaret edilebiliyor.

3.   Sardes Antik Kenti

Sardes Antik Kenti, Manisa Salihli gezilecek yerler listesinin başında geliyor. Tarihi M.Ö. 1300’lü yıllara uzanan bu antik kentin döneminde Lidya krallığının başkenti olduğu biliniyor. Sardes Örenyeri’nin içerisinde Artemis Tapınağı, Gymnasium, Hamam Mezarlar, Akropol ve Mahkeme Binası gibi yapılar yer alıyor.
Sardes Antik Kenti'ni gezmek için 70 TL civarında bir ücret ödemeniz gerekiyor. Müze kart sahibi vatandaşlar ise ücretsiz gezebiliyor. Antik kent 08:00-18:00 saatleri arasında ziyaretçilerini ağırlıyor.

4. Manisa Kalesi

[caption id="attachment_3149" align="alignnone" width="1280"] Manisa'da Gezilecek Yerler[/caption] Manisa’da gezilecek tarihi yerler denince akla ilk gelen yapılardan biri de Manisa Kalesi. Geçmişi Helenistik döneme dek uzanan bu yapı iç ve dış olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Bu kale zaman içinde birçok tahribata uğramış olsa da halen görenleri büyülüyor.
Manisa'nın tarihi mekanlarının birçoğunda olduğu gibi Manisa Kalesi'ni gezmek için ücret ödemek gerekmiyor. Haftanın her günü 08:00-20:00 saatleri arasında ziyarete açık oluyor.

5. Şehzadeler Parkı

Şehzadeler Parkı, aileyle Manisa’da gezilecek yerler arayanlar için biçilmiş kaftan. 2018 yılından bu yana ziyaretçilerini ağırlayan Şehzadeler Parkı, eski Sümerbank arazisinin üzerinde konumlanıyor. Parkın içerisinde minyatür şehzade heykelleri, çocuklar için tasarlanmış bir masal parkı ve Dioremik Mesir Müzesi yer alıyor.
Şehzadeler Parkı haftanın her günü 08:00-22:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

6. Ağlayan Kaya

[caption id="attachment_3140" align="alignnone" width="1600"]Manisa'da Gezilecek Yerler Manisa'da Gezilecek Yerler[/caption] Niobe Doğal Anıtı olarak da bilinen Ağlayan Kaya, Spil Dağı’nın yakınlarında konumlanıyor. Bir kadın kafasını andıran bu kayadan akan sular Niobe adlı mitolojik figürün gözyaşlarına benzetiliyor. Bu nedenle halk arasında genellikle Ağlayan Kaya olarak adlandırılıyor.

7. Aigai Antik Kenti

Manisa'da Gezilecek Yerler Manisa halkı tarafından Nemrut Kale olarak da bilinen Aigai Antik Kenti, Yuntdağıköseler Köyü’nde yer alıyor. Herodot’un eserlerine göre bu antik kentin M.Ö. 8’inci yüzyılın sonlarında kurulduğu tahmin ediliyor. Aigai Antik Kenti Bouleterion, Agora Binası, Macellum (Pazar), Tiyatro, Nekropolis (Mezarlık) ve Apollon Khresterios Tapınağı olmak üzera farklı bölümlerden oluşuyor. Sıra dışı bir manzaraya sahip olan bu antik kenti tarih tutkunlarının mutlaka ziyaret etmesi gerekiyor.
Manisa'da gezilecek yerler arasında önemli bir yer tutan Aigai Antik Kenti ziyaretçilerin akınına uğruyor. Bu kenti dilediğiniz gün 08:00-18:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

8. Muradiye Cami

Muradiye Cami, III. Murat adına yaptırılan Muradiye Külliyesi’nin içerisinde yer alıyor. Projesi Mimar Sinan’ ait olan bu yapı klasik Osmanlı mimarisini gözler önüne seriyor. Günümüzde Muradiye Külliyesi’nin cami dışında imarethane ve medrese kalıntıları da ziyaret edilebiliyor.

9. İvaz Paşa Cami

[caption id="attachment_3150" align="alignnone" width="2560"] Manisa'da Gezilecek Yerler[/caption] 1484 yılından bugüne dek varlığını koruyan İvaz Paşa Cami, Karaköy semtinde yer alıyor. Tek minareli ve dört kubbeli caminin İvaz Paşa tarafından yaptırıldığı biliniyor. Hatta caminin doğu kısmında İvaz Paşa’nın mezarı görülebiliyor.

10. Adala Kanyonu

Manisa'da Gezilecek Yerler Manisa’nın doğal güzellikleri arasında ön plana çıkan Adala Kanyonu, Salihli ilçesinde konumlanıyor. Volkanik bir oluşum olan bu kanyon 5 kilometre boyunca uzanıyor. Adala Kanyonu’nda ister temiz havanın keyfini çıkarabilir, isterseniz de yürüyüş yaparak veya bisiklet sürerek zaman geçirebilirsiniz.

11. Bin Tepeler

[caption id="attachment_3145" align="alignnone" width="1657"] Manisa'da Gezilecek Yerler[/caption] Bin Tepeler adlı tümülüs mezar nekropolü, Bintepe Tümülüsleri ya da Lidya Tümülüsleri olarak da adlandırılıyor. Yaklaşık 100 adet tümülüse ev sahipliği yapan bu bölge Lidya Krallığı’na dair önemli izler taşıyor. Bu bölge Gediz Nehri ve Marmara Gölü arasında yer alıyor. Önce Sardes Antik Kenti!ni, sonra ise Bin Tepeler’i ziyaret ederek tarihi bir rota oluşturabilirsiniz.

12. Süreyya Tabiat Parkı

Manisa’da gezilecek yerler listenizde doğal güzelliklere yer vermek istiyorsanız Süreyya Tabiat Parkı sizin için uygun bir seçenek olabilir. 2011 yılında tabiat parkına dönüştürülen bu büyük alan Yunus Emre ilçesinde yer alıyor. Süreyya Tabiat Parkı yürüme parkuru, şelaleler ve piknik alanlarıyla açık hava etkinliklerini sevenlerin dikkatini çekiyor. Pek çok insan buraya doğa yürüyüşü, fotoğrafçılık, ATV turu veya safari yapmak için geliyor.

13. Yeni Han

Manisa'da Gezilecek Yerler Şehir merkezinde bulunan Yeni Han’ın tarihi 18’inci yüzyıla dayanıyor. Bu tarihi türbenin Karaosmanoğulları tarafından yaptırıldığı tahmin ediliyor. 2001 yılında restore edilen Yeni Han günümüzde alışveriş merkezi olarak kullanılıyor.
Yeni Han hafta içi her gün 08:00 ila 00:00 arasında ziyarete açık oluyor.

14. Yunus Emre ve Tapduk Emre Türbesi

[caption id="attachment_3148" align="alignnone" width="1136"] Manisa'da Gezilecek Yerler[/caption] Yunus Emre ve Tapduk Emre adına inşa edilen türbenin tarihi Hicri 954 yılına dayanıyor. Türbe, Kula ilçesine bağlı Emre Köyü’nde yer alıyor. Türbenin içerisinde Tapduk Emre ve aile üyelerine ait olduğu tahmin edilen on mezar kalıntısı bulunuyor. Baltayla tasvir edilmiş mezar taşının ise Yunus Emre’ye ait olduğu düşünülüyor.

Sıkça Sorulan Sorular

Manisa'da gezilecek yerler hakkında sıklıkla sorulan sorular aşağıdaki gibidir:

Manisa'da Ne Yenir?

Manisa'yı gezerken meşhur yemeklerin tadına bakmadan olmaz. Adı üstünde Manisa kebabını denemeden gezinize son vermemenizi öneririz. Alaşehir kapaması, Kula güveci ve nohutlu mantı da bölgenin lezzetli yemekleri arasında yer alıyor.

Manisa'da Ne Yapılır?

Manisa'da tarihi ve doğal güzelliklerin yanı sıra çok sayıda kaplıca da yer alıyor. Termal su kaynakları açısından oldukça zengin olan bu şehrin kaplıcalarında rahatlayabilirsiniz. Antik dönemlerden günümüze uzanan kaplıcalar arasında en çok bilinenler Urganlı Kaplıcaları, Sart Kaplıcaları ve Saraycık Kaplıcaları olarak öne çıkıyor.

Manisa'nın Neyi Meşhur?

Tarıma elverişli topraklara sahip olan Manisa, Türkiye'de en çok üzüm, pamuk ve tütün yetiştiren şehri ünvanını taşıyor. Manisa'yı gezerken çekirdeksiz üzüm ve mesir macununu yerinde tadabilirsiniz.