Mukesh Ambani’nin oğlunun muhteşem düğün düzenledi. Partinin yıldızı, Grammy ödülü kazanmış Rihanna idi. Rihanna’nın bu performans için 10 milyon dolar aldığı iddia ediliyor. Bu rakamı duyanlar Mukesh Ambani'nin ne iş yaptığını, servetini merak ediyor. Merak ettiğiniz soruları haberimizde açıkladık...

Mukesh Ambani ne iş yapıyor?

Mukesh Dhirubhai Ambani  Hintli milyarder bir iş adamıdır. Hindistan'ın piyasa değerine göre en değerli şirketi olan Reliance Industries'in başkanı ve genel müdürüdür. 

1981 yılında Ambani, babası Dhirubhai Ambani tarafından aile şirketlerinin ( Reliance Industries Limited ) yönetilmesine yardımcı olması için Stanford'dan çekildi. Mukesh Ambani , bilgi ve iletişim teknolojisi girişimlerine odaklanan Reliance Infocomm Limited'i (şimdi Reliance Communications Limited ) kurdu. Şirketin petrol rafinerisi ve petrokimyaya yoğun yatırım yaptığı sırada 24 yaşındayken Ambani'ye Patalganga petrokimya tesisinin inşaatı görevi verildi. 

Mukesh Ambani Ne Iş Yapıyor Serveti Ne Kadar Mukesh Ambani Oğlu Anant Ambani Kimdir (5)

Ambani, Hindistan'ın Jamnagar kentinde, 2010 yılında günde 660.000 varil (yılda 33 milyon ton) üretebilen, petrokimya, enerji üretimi, liman ve ilgili altyapıyla entegre dünyanın en büyük taban petrol rafinerisinin kurulmasını yönetti ve kurulmasına öncülük etti. Aralık 2013'te Ambani, Hindistan'daki 4G ağı için dijital altyapının kurulmasında Bharti Airtel ile "işbirliği girişimi" olasılığını duyurdu. 18 Haziran 2014'te Mukesh Ambani, önümüzdeki üç yıl içinde işletmelere 1,8 trilyon Rs ( kısa ölçekli ) yatırım yapacağını ve 2015'te 4G geniş bant hizmetlerini başlatacağını söyledi. 

Şubat 2014'te, KG havzasından gelen doğal gazın fiyatlandırılmasındaki usulsüzlük iddiaları nedeniyle Mukesh Ambani'ye karşı cezai suçlar iddiasıyla bir İlk Bilgi Raporu (FIR) sunuldu. Ambani , petrol rafinerileri, petrokimya ürünleri ve ilgili sektörlerde mühendislik ve iş liderliği nedeniyle 2016 yılında Ulusal Mühendislik Akademisi'nin bir üyesi olarak seçildi.

Mukesh Ambani Ne Iş Yapıyor Serveti Ne Kadar Mukesh Ambani Oğlu Anant Ambani Kimdir (6)

Çin'in Hurun Araştırma Enstitüsü'ne göre Ambani, 2015 yılı itibarıyla Hindistan'ın hayırseverleri arasında beşinci sırada yer aldı. Bank of America'ya Direktör olarak atandı ve yönetim kurulunda yer alan ilk Amerikalı olmayan kişi oldu. Ambani, 2016 yılı itibarıyla dünyanın en zengin 36. kişisi olarak sıralandı ve son on yıldır Forbes dergisinin listesinde sürekli olarak Hindistan'ın en zengin kişisi unvanını elinde tuttu.

Forbes'un dünyanın en güçlü insanları listesinde yer alan tek Hintli iş adamıdır. Mukesh Ambani, Ekim 2020 itibarıyla Forbes tarafından dünyanın en zengin 6. kişisi olarak sıralandı. Temmuz 2018'de Alibaba Group'un yönetim kurulu başkanı Jack Ma'yı geride bırakarak 44,3 milyar dolarlık net servetiyle Asya'nın en zengin kişisi oldu. Aynı zamanda Kuzey Amerika ve Avrupa dışında dünyanın en zengin kişisi. 

Şubat 2018 itibarıyla Bloomberg'in "Robin Hood Endeksi", Ambani'nin kişisel servetinin Hindistan federal hükümetinin operasyonlarını 20 gün boyunca finanse etmeye yeterli olduğunu tahmin ediyordu.

Reliance aracılığıyla, aynı zamanda Hindistan Premier Ligi franchise'ı Mumbai Indians'ın da sahibidir ve Hindistan'da bir futbol ligi olan Hindistan Süper Ligi'nin kurucusudur. 2012 yılında Forbes onu dünyanın en zengin spor sahiplerinden biri olarak adlandırdı. Değeri 4,6 milyar dolara ulaşan, dünyanın en pahalı özel konutlarından biri olan Antilia'da yaşıyor.

Yönetim kurulu üyelikleri şöyledir;

  • Mumbai Kimyasal Teknoloji Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyesi
  • Reliance Industries Limited Başkanı, Genel Müdürü, Finans Komitesi Başkanı ve Çalışan Hisse Tazminat Komitesi Üyesi
  • Eski başkan, Indian Petrochemicals Corporation Limited
  • Reliance Petroleum'un eski başkan yardımcısı
  • Yönetim Kurulu Başkanı, Reliance Petroleum
  • Başkan ve Denetim Komitesi Başkanı, Reliance Retail Limited
  • Başkan, Reliance Araştırma ve Üretim DMCC
  • Eski Direktör, Kredi Komitesi Üyesi ve Ücret ve Yan Haklar Komitesi Üyesi, Bank of America Corporation
  • Başkan, Pandit Deendayal Petrol Üniversitesi , Gandhinagar, Gujarat

Mukesh Ambani serveti ne kadar?

Mukesh Ambani, Forbes'a göre Şubat 2024 itibarıyla 112,1 milyar dolarlık tahmini net servetiyle Asya'nın en zengin, dünyanın ise 11'inci en zengin kişisidir. Bazen plütokrat olarak nitelendirilir. Piyasa manipülasyonu, siyasi yolsuzluk, adam kayırma ve sömürü raporlarıyla hem şöhret hem de kötü şöhret kazandığı iddia edilmektedir.

Mukesh Ambani oğlu Anant Ambani kimdir?

Mukesh Ambani, Hindistan’ın en zengin ve etkili iş insanlarından biridir. Oğlu Anant Ambani, 27 yaşında babasının izinden giderek Reliance Industries’in yeni enerji bölümünün başına geçti. Bu, Ambani ailesinin enerji sektöründeki deneyimini ve genç kuşağının şirketteki önemini ortaya koyuyor.

Mukesh Ambani’nin diğer iki çocuğu, Isha ve Akash, 2014 yılında Jio Infocomm ve Retail Ventures’ın yönetim kurulu üyeleri olmuşlardı. Isha Ambani, Reliance Retail’in başkanı olmasa da şirketin işleyişini sağlayan kişi olarak tanınıyor. Anant Ambani’nin yeni enerji bölümünün direktörü olması da, Ambani ailesinin şirket içerisindeki liderlik pozisyonlarını artırma planının bir devamı olarak yorumlanıyor.

Mukesh Ambani Ne Iş Yapıyor Serveti Ne Kadar Mukesh Ambani Oğlu Anant Ambani Kimdir (3)

Reliance Industries’in başındaki Mukesh Ambani, zor zamanlar yaşıyor. Hindistan devletinin petrol ihracatına uyguladığı vergiler, Ambani’nin servetini büyük ölçüde eritirken, kömür ve altyapı sektörünün lideri Gautam Adani’nin hızlı yükselişi, Ambani’nin zenginler listesindeki liderliğini sarsıyor. Forbes dergisine göre, Adani şu anda Asya’nın en zengin kişisi olarak görülüyor. 

Mukesh Ambani Ne Iş Yapıyor Serveti Ne Kadar Mukesh Ambani Oğlu Anant Ambani Kimdir (4)

Reliance’ın hisse senetleri değer kazanmaya devam ederken, Ambani’nin bazı hayalleri gerçek olmuyor. Suudi Aramco ile olan işbirliği ve Future Retail’i satın alma gibi projeler beklediği gibi ilerlemiyor. Fakat Mukesh Ambani, şirketin uzun dönemli hedeflerine konsantre olarak, Reliance’ın hem kısa dönemli sorunları hem de uzun dönemli kazanımları gözettiğini söylüyor. Mukesh Ambani’nin Reliance Industries’e duyduğu güven ve sadakat, şirketin geleceğine duyduğu umudu gösteriyor.

Anant Ambani kaç yaşında?

Anant Ambani, 1994 yılında dünyaya gelmiş olup şuan 28 yaşındadır.

Mukesh Ambani kimdir?

Mukesh Dhirubhai Ambani, 19 Nisan 1957'de İngiliz Kraliyet kolonisi Aden'de (bugünkü Yemen ) , Dhirubhai Ambani ve Kokilaben Ambani'nin çocuğu olarak Gujarati Hindu bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi . Küçük bir erkek kardeşi Anil Ambani ve iki kız kardeşi Nina Bhadrashyam Kothari ve Dipti Dattaraj Salgaonkar vardır.

Ambani, Yemen'de kısa bir süre yaşadı çünkü babası 1958'de baharat ve tekstil odaklı bir ticaret işi başlatmak için Hindistan'a geri dönmeye karar verdi. İkincisi başlangıçta "Vimal" olarak adlandırıldı ancak daha sonra "Yalnızca Vimal" olarak değiştirildi.  Ailesi 1970'lere kadar Mumbai , Bhuleshwar'da iki yatak odalı mütevazı bir dairede yaşıyordu. Hindistan'a taşındıklarında ailenin mali durumu biraz iyileşti ama Ambani hâlâ komünal bir toplumda yaşıyordu, toplu taşımayı kullanıyordu ve hiçbir zaman harçlık almamıştı. Dhirubhai daha sonra Colaba'da 'Sea Wind' adında 14 katlı bir apartman satın aldı ; yakın zamana kadar Ambani ve erkek kardeşi aileleriyle birlikte farklı katlarda yaşıyordu.

Mukesh Ambani Ne Iş Yapıyor Serveti Ne Kadar Mukesh Ambani Oğlu Anant Ambani Kimdir

Ambani , kardeşi ve daha sonra yakın arkadaşı olacak olan Anand Jain ile birlikte Mumbai'deki Peddar Yolu'ndaki Hill Grange Lisesi'ne gitti . Orta öğreniminin ardından Mumbai'deki St. Xavier's College'da okudu. Daha sonra Kimya Teknolojisi Enstitüsü'nden kimya mühendisliği alanında BE derecesi aldı.

Ambani daha sonra Stanford Üniversitesi'nde MBA programına kaydoldu ancak 1980'de babasının o zamanlar hala küçük ama hızlı büyüyen bir kuruluş olan Reliance'ı kurmasına yardım etmek için emekli oldu. Babası, gerçek hayattaki becerilerin sınıfta oturarak değil, deneyimler yoluyla elde edildiğini hissetti ve bu nedenle, şirketindeki bir iplik üretim projesinin komutasını devralması için oğlunu Stanford'dan Hindistan'a geri çağırdı.

Ambani'nin, öğretmenleri William F. Sharpe ve Man Mohan Sharma'dan etkilendiğini çünkü onların "sizi kalıpların dışında düşünmenizi sağlayan türde profesörler" olduğunu söylediği aktarıldı.

Mukesh Ambani Ne Iş Yapıyor Serveti Ne Kadar Mukesh Ambani Oğlu Anant Ambani Kimdir (1)

1985 yılında Nita Ambani ile evlendi ve Akash ve Anant adında iki oğlu ve Akash'ın ikizi olan Isha adında bir kızı var. Babasının, Nita'nın da katıldığı bir dans gösterisine katılmasının ardından tanıştılar ve ikisi arasında bir evlilik ayarlama fikrini düşündüler. 

Mumbai'de, değeri 1 milyar ABD doları olan ve inşa edildiği dönemde dünyanın en pahalı özel konutu olan 27 katlı özel bir bina olan Antilia'da yaşıyorlar. Bakım için 600 personele ihtiyaç duyan binada üç helikopter pisti, 160 araçlık garaj, özel sinema, yüzme havuzu ve fitness merkezi bulunuyor. 

Ambani, 2007 yılında karısına 44. doğum günü için 60 milyon dolarlık Airbus A319 hediye etti. Airbus , bir oturma odası, yatak odası, uydu televizyonu , Wi-Fi, sky bar, duşlar ve bir ofis içerecek şekilde özel olarak donatılmıştır. Ambani, 2008 yılında IPL kriket takımı Mumbai Indians'ı 111,9 milyon dolara satın aldıktan sonra "Dünyanın En Zengin Spor Takımı Sahibi" unvanını aldı. Mukesh Ambani katı bir vejetaryen ve teetotaler.

Mukesh Ambani Ne Iş Yapıyor Serveti Ne Kadar Mukesh Ambani Oğlu Anant Ambani Kimdir (2)

31 Mart 2012'de sona eren mali yılda, Reliance Industries Ltd (RIL) şefi olarak yıllık maaşından yaklaşık 240 milyon £ vazgeçmeye karar verdiği bildirildi . O mali yılda RIL'in üst yönetim personeline verdiği toplam ücret paketleri arttığında bile bunu yapmayı seçti. Mukesh Ambani şirkette %50,4 hisseye sahip. Bu hamle , maaşını üst üste dördüncü yıl için 150 milyon ile sınırladı. 

2019'un başlarında, Mumbai'deki bir mahkeme, küçük kardeşi Anil Ambani'yi , Reliance Communications'ın İsveçli dişli üreticisi Ericsson'a borçlu olduğu kişisel olarak garanti edilen borcun ödenmemesi nedeniyle cezai saygısızlık suçundan tutukladı . Mahkeme, parayı bulması için Anıl'a hapis cezası yerine bir ay süre verdi. Ayın sonunda Mukesh, borcunu ödeyerek küçük kardeşini kurtardı. 2021'de , Ambani'nin bulunduğu Mumbai gökdeleninin yakınında patlayıcılarla dolu yeşil bir Mahindra Scorpio SUV bulunduğunda bomba korkusuna maruz kaldı . 2023 yılında e-posta yoluyla ölüm tehdidi aldı.