Şampiyonlar liginde ölüm grubunun temsilcilerinden birisi olan Newcastle United grupta aldığı sonuçlar ile dikkat çekmeyi başarıyor. Yaklaşık 2 yıl önce Arap sermayesi tarafından satın alınan Newcastle United takımının sahibinin kim olduğu en çok sorulan soruların başında geliyor İşte detaylar...

Newcastle United sahibi kimdir serveti ne kadar?

Newcastle United takımı yaklaşık 2 yıl önce 7 Ekim 2021 yılında tam 300 milyon euro karşılığında satıldı. Kulübü Suudi Arabistan hükûmetinin egemen servet fonu liderliğindeki bir konsorsiyum aldı.

Bu konsorsiyumun başında ise Yassir Al-Rumayyan yer alıyor. Al-Rumayyan böylelikle Newcastle United takımının sahibi olarak da karşımıza çıkıyor.

Yassir Al-Rumayyan kimdir?

Yasir bin Othman Al-Rumayyan  (d. 18 Şubat 1970), Suudi Arabistan Krallığı'nın egemen varlık fonu olan Kamu Yatırım Fonu'nun (PIF) valisi olan Suudi bir iş adamıdır.

Deprem uzmanı uyardı: Hazırlıklı olun!" Deprem uzmanı uyardı: Hazırlıklı olun!"

Aynı zamanda İngiliz futbol kulübü Newcastle United'ın başkanı ve devlete ait petrol şirketi Saudi Aramco'nun başkanı olarak görev yapmaktadır.

Yasir Al-Rumayyan 1970 yılında Al-Qassim Eyaleti, Buraidah'da doğdu ve 1993 yılında Alahsa'daki Kral Faysal Üniversitesi'nden mezun oldu.

Kariyerine Saudi Hollandi Bank'ta başlayan Al-Rumayyan, Sermaye Piyasası Kurumu'na (CMA) katılmadan önce uluslararası aracılık başkanı olmuş ve burada menkul kıymetler listeleme başkanı olarak görev yapmıştır. 

2011-2015 yılları arasında Banque Saudi Fransi'nin yatırım bankacılığı kolu olan Saudi Fransi Capital'in (SFC) CEO'su olarak görev yapmıştır. 2014-2015 yılları arasında Suudi Menkul Kıymetler Borsası'nın yönetim kurulunda yer almıştır.

Al-Rumayyan SoftBank Group ve Reliance Industries Ltd. şirketlerinin yönetim kurullarında yer almaktadır.

Eylül 2015'te Al-Rumayyan, Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu'nun (PIF) genel müdürlüğüne atandı.

2016 yılında PIF, ABD merkezli Uber'e 3,5 milyar dolar yatırım yaptı Anlaşmanın bir parçası olarak Uber'in yönetim kuruluna katıldı.

Ağustos 2016'da Al-Rumayyan, Suudi ekonomisinin yeniden yapılandırılmasında Aramco ve PIF arasında daha yakın işbirliğine yönelik bir hareketin parçası olarak devlet petrol şirketi Saudi Aramco'nun yönetim kuruluna katıldı.

 Aynı yılın Ekim ayında PIF, yeni kurulan SoftBank Vision Fund'a 45 milyar dolar yatırım yaptı. Mayıs 2017'de PIF, Blackstone ile ortak bir ABD altyapı fonuna 20 milyar dolar yatırım yaptı.

Al-Rumayyan, Suudi Arabistan hükümetinin 2017'deki tasfiyesinin ardından varlıkların PIF'e aktarılmasında rol oynadı. Al-Rumayyan, hükümet tarafından el konulan 20 şirketi PIF'e aktardı, bunlardan birinin daha sonra Suudi ajanlar tarafından gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesinde kullanıldığı iddia edildi.

Ekim 2021'de PIF, Newcastle United'ın Kamu Yatırım Fonu'nun oluşturduğu konsorsiyum tarafından satın alındığını ve Al-Rumayyan'ın PIF'in satın almasının ardından kulübün başkanlığına seçileceğini duyurdu.

Kaynak: Erdinç Alkan