GÜNDEM

Oy nasıl kullanılır? 2024 yerel seçimlerde kaç oy pusulası var?

Abone Ol

Türkiye’de 31 Mart 2024’te yapılacak yerel seçimlerde, vatandaşlar büyükşehir ve il belediye başkanlarını, ilçe belediye başkanlarını, köy muhtarlarını, mahalle ihtiyar heyetlerini ve belediye meclisi üyelerini seçecekler. Seçmenler, kendilerine dağıtılan seçmen kağıtlarında belirtilen okullarda ve sandık bölgelerinde oylarını kullanacaklar. Bu haberimizde oy nasıl kullanılır, 2024 yerel seçimlerinde kaç oy var, sorularının detaylarını araştırdık...

Oy nasıl kullanılır? 

Oy kullanmak için şu adımları takip edin:

  • Oy kullanmadan önce oy kullanacağınız yeri kontrol edin.
  • T.C. kimlik numaranızın bulunduğu bir kimlik belgesini yanınızda taşıyın.
  • Cep telefonunuzu oy kabinine götürmeyin.
  • Oy pusulanıza sadece mühür basın, başka bir işaret yapmayın.
  • Tüm pusulaları aynı zarfa yerleştirin.
  • Oy verdikten sonra imzanızı atmayı ihmal etmeyin.

Oy kullanırken dikkat edilmesi gerekenler

Nerede oy kullanılacağı seçmen bilgi kağıdından öğrenilebilecek

Seçmenler, oy kullanacakları yeri ve sandığı YSK’nin web sitesi, e-Devlet, YSK Seçmen Sorgulama Mobil Uygulaması ya da YSK Çağrı Merkezi “444 9 975” üzerinden öğrenebilirler. Oy kullanma gününde seçmen bilgi kağıdı taşımak şart değildir. Adıyaman, Ağrı ve diğer belirtilen illerde ile bu illerdeki cezaevlerinde oy verme saatleri sabah 07.00’den akşam 16.00’ya kadar olacaktır.

Belirtilen iller dışındaki yerlerde ise oy verme saatleri 08.00’den 17.00’ye kadar sürecektir. Oy verme süresinin sonunda hâlâ oylarını kullanmak için sırada bekleyen seçmenler varsa, sandık kurulu başkanı bu kişilerin sayısını belirleyip kimliklerini aldıktan sonra oylarını kullanmalarına izin verecektir. Oy verme saatinin bitiminden sonra sandığa gelen seçmenler ise oy kullanamayacaklardır.

Seçmenin üzerinden vatandaşlık numarası olan kimlik belgesini bulundurması gerekecek

Seçim günü, oy kullanmak için sandığa giden bir seçmen, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası bulunan bir nüfus cüzdanı, resmi kurumlar tarafından verilmiş resimli ve soğuk damgalı bir kimlik kartı, pasaport, evlilik cüzdanı, askeri kimlik, sürücü belgesi, yargı mensuplarına özel mesleki kimlik kartı, avukatlık, noterlik veya askeri personel kimlik kartları gibi resmi ve fotoğraflı bir kimlik belgesini sandık başkanına sunmalı ve kendi seçmen sıra numarasını belirtmelidir. Bu tür resmi kimlik belgelerinden herhangi birini ibraz edemeyen seçmenler, oy kullanma hakkını kullanamazlar.

Cep telefonuyla kabine girilmeyecek

Oy kullanma sırasında, cep telefonları, kamera veya video kaydediciler gibi görüntü kaydeden veya iletişim kurabilen aletlerin kullanımı yasaktır. Oy kullanma işlemi tamamlandıktan sonra, bu tür cihazlar geri alınmak üzere sandık başkanlığına teslim edilmelidir.

Oy pusulasına mühür dışında işaret konulmayacak

Seçmenler, oylarını kullanırken, birleşik oy pusulasının ilgili bölümüne “TERCİH” veya “EVET” damgasını basacaklar ve bu damgayı bölümün dışına taşırmayacaklar. Oy pusulasına “TERCİH” veya “EVET” damgası dışında herhangi bir işaret veya imza eklenmemesi, oyun geçerli olması için zorunludur. Ayrıca, zarfın içine oy pusulasından başka bir şey konulmamalıdır. Eğer bir seçmen oyunu yanlış kullandığını düşünür ve yeni bir pusula talep ederse, kendisine verilmeyecektir.

Oy kullandıktan sonra imza atılacak

Seçmen, zarfı sandığa attıktan sonra sandık seçmen listesinde adının bulunduğu yerin karşısına imza atacak.

2024 yerel seçimlerde kaç oy pusulası var?

Seçmenler, Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon ve Van illerinde “büyükşehir belediye başkanı”, “belediye başkanı”, “belediye meclis üyeliği” ve “muhtarlık ve ihtiyar heyeti” seçimleri için oy kullanacaklar.

Büyükşehir statüsünde olmayan diğer illerde, seçmenler “il genel meclisi üyeliği”, “belediye başkanı”, “belediye meclis üyeliği” ve “muhtarlık ve ihtiyar heyeti” pozisyonları için tercihlerini belirleyecekler. Köylerde yaşayan seçmenler ise “il genel meclisi üyeliği” ve “muhtarlık ve ihtiyar meclisi” görevleri için oylarını verecekler.

Oy verme kaçta başlıyor ve kaçta bitecek?

Yüksek Seçim Kurulu, 31 Mart’ta gerçekleştirilecek yerel seçimlerde oy kullanma zamanlarını açıkladı. Güneşin doğuş ve batış saatleri dikkate alınarak;

Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis’te oy kullanma işlemi sabah 07.00’den akşam 16.00’ya kadar yapılacak.

Diğer tüm illerde ise oy kullanma saatleri sabah 08.00’den akşam 17.00’ye kadar olacak.