Dünyanın en çok tüketilen cips markası olan Pringles hakkında sosyal medyada ve internet ortamlarında pek çok soru karşımıza çıkıyor. Bu sorulardan olan Pringles neden yok ne oldu? Pringles hangi marketlerde var? Sorusunun cevaplarına haberimiz içerisinde ulaşabilirsiniz.

Pringles neden yok ne oldu?

Pringles, patates cipsi yapımında uzmanlaşmış bir markadır. Kellogg Company’nin bünyesinde bulunan Pringles, dünyanın en popüler patates cipsi markasıdır. Pringles’in birçok farklı lezzeti vardır. Mesela, Pringles Paprika, acı biber aromalı bir çeşittir.

Pringles’in ürünlerinin çoğu pirinç, buğday ve mısır unundan yapılır. Patates içeriği çok az olduğu için bazen eleştiri alır. Pringles’in helal sertifikası olup olmadığı ise net değildir. Bazı kaynaklar, Pringles’in içindekiler arasında domuz yağı türevi olan yağ asitlerinin mono ve digliseridleri adlı bir katkı maddesi olduğunu söyler. Bu madde, farklı maddeleri birbirine bağlamaya yarar. Fakat bu maddenin kaynağı hakkında kesin bir bilgi verilmez.

Bu nedenle Pringles’i yemeden önce içindekiler kısmını okumak önemlidir. Pringles, 1967 yılında Fred Baur tarafından tasarlandı. 2012 yılında Kellogg’s, Procter & Gamble’dan Pringles’i 2.7 milyar dolara aldı. Pringles, dünyada 100’den fazla ülkede satılmaktadır. Yıllık geliri 1 milyar dolardır. 

Pringles, bir patates cipsi markasıdır ve ABD, Avrupa ve Asya’da farklı fabrikalarda üretilmektedir. Türkiye’de ise Pringles’in sahibi olan Kellogg Company, tahıl ve mısır gevrekleri üretmek için İstanbul Pendik’te bir fabrika kurmuştur. Kellogg Company, 2012 yılında Pringles’i Procter & Gamble’dan 2.7 milyar dolara almıştır. Pringles, 140’tan fazla ülkede tüketilmekte ve yıllık 1 milyar dolar gelir elde etmektedir.

Pringles neden yok ne oldu Pringles hangi marketlerde var SG

Pringles cipsinin yaratıcısı Fredric J. Baur, 1968 yılında P&G için patates cipsi üretmeye çalışıyordu. Baur, klasik cipslerin aksine kırılmayan, yağlanmayan ve taze kalan cipsler yapmak istiyordu. Bu yüzden kızartılmış hamurdan eyer şeklinde cipsler tasarladı ve bunları tüp şeklinde bir kutuya yerleştirdi. Fakat Baur’un cipsleri çok lezzetli değildi ve proje iptal edildi.

Birkaç yıl sonra, Alexander Liepa adlı başka bir P&G çalışanı, Baur’un fikrini devraldı ve cipslerin tadını geliştirdi1. Baur, Pringles cipsinin şeklini bulmuş olsa da, patentte Liepa’nın ismi geçiyor. Pringles cipsinin eyer şekli, matematikte hiperbolik paraboloid olarak adlandırılan bir eğriye sahiptir. Pringles cipsi ilk olarak 1968’de Indiana’da satışa sunuldu. 1975 yılına kadar ABD’nin çoğu yerinde, 1991 yılına kadar da dünyanın birçok ülkesinde satılmaya başlandı.

Pringles’in isminin nereden geldiği hakkında farklı görüşler vardır. Bazıları, Mark Pringle adlı bir mucidin, 1937’de “Patatesleri İşleme Yöntemi ve Aleti” adlı bir patent başvurusu yaptığını ve bu patentin P&G’nin kendi patates ürünlerini geliştirmek için kullandığı bir kaynak olduğunu söylüyor. Bazıları ise, Pringles isminin iki Procter çalışanının yaşadığı Pringle Drive’dan esinlendiğini veya Cincinnati telefon rehberinden rastgele seçildiğini iddia ediyor.

Bir başka iddiaya göre ise, Pringles ismi “aile dostu bir çekicilik yaratmak için” şapkadann çıkarıldı. Ürün ilk olarak “Pringle’s Newfangled Potato Chips” olarak tanınıyordu, ancak rakip atıştırmalık üreticileri bunun yanlış olduğunu savundu ve Pringles’in patates “cipsi” olmadığını, çünkü patates bazlı bir hamurdan yapıldığını ve “gerçek” patates cipsleri gibi patateslerden kesilmediğini ileri sürdü. ABD Gıda ve İlaç Dairesi de bu konuya müdahale etti ve 1975’te Pringles’in ürün adında “cips” kelimesini sadece “kurutulmuş patateslerden yapılmış patates cipsi” şeklinde kullanabileceğine karar verdi.

Bu uzun ve çekici olmayan isimle karşılaşan Pringles, ürününü patates “kızartması” olarak yeniden markalaştırdı. 2012 yılında Kellogg’s, Pringles’i P&G’den 2.7 milyar dolara devraldı. 2011 yılında Pringles, 140’tan fazla ülkede satışa sunuluyordu. 2012’de Pringles, Lay’s, Doritos ve Cheetos’un (hepsi Frito-Lay tarafından üretilir) ardından dünya çapında %2,2 pazar payıyla dördüncü en büyük atıştırmalık markası haline geldi.

Pringles hangi marketlerde var?

Pringles patates cipsi almak isteyen kullanıcıların en çok sorduğu soru Pringles hangi marketlerde var? Sorusu olarak karşımıza çıkıyor. Pringles A 101, BİM, ŞOK ve Migros gibi marketlerde ve sanal uygulamalarda yer alıyor.

Pringles Türkiye'den çekildi mi?

Pringles 20.10.2023 tarihi itibariyle Türkiye'den çekilme kararı aldı.