Sarıgöl'ün Çavuşlar Mahallesi'nde yaşayan ve geçimlerini tarım işçiliği yaparak karşılayan kadınlar hak arayışında. Tarım işçisi kadınlar, Sarıgöl Ziraat Odası'nın günlük kadın yevmiyesini 750 Tl. olarak açıklamasına karşın bağ sahiplerinin 650 lira yevmiye verdiklerini söylediler. 

Sabahın erken saatlerinde rızıklarını kazanmak için evinden çıkıp, öğle sıcağında güneşin altında çalışan tarım işçisi kadınlar emeklerinin karşılığını almak istiyor. Sabah ezanıyla birlikte evden çıktıklarını ve çalışmaya başladıklarını belirten kadın işçiler emeklerinin gasp edilmemesini istiyor. Sabahın erken saatlerinde evden çıkıp güneşin altında çalışmanın kolay olmadığını dile getiren tarım işçisi Fadime Topal; "Ziraat Odası Başkanımız bizi desteklemiyor. Çevre köylerde hep kadın yevmiyesi 750 lira olarak verilirken bizim köyde kuru üzüm 650 lira yaş üzüm 750 lira olarak yevmiye vermek istiyorlar. Biz bu adaletsizliğe biz çözüm arıyoruz. Bizim dayıbaşımız yok. Kendi aramızda toplanıp işe gidiyoruz.  Çevre köyler ne alıyorsa bizde aynı yevmiyeyi istiyoruz. Hakkımızı arıyoruz. Sabahın köründe başlayan çalışmamız saat 1'e kadar devam ediyor. Arada bir 20 dakika yemek molası veriyoruz. Birde bize kalkıp 650 lira vercez demeleri haksızlık. Sarıgöl'ün köylerinde en az ücret alan biziz. Hatta bazı dönemlerden dılardan işçi getiriliyor. Aynı tarlada aynı işi yapıyoruz. Onlara 700 lira yevmiye verilirken bize 150 lira düşük verdiler. Biz fazla istemiyoruz hakkımızı arıyoruz. Köle değiliz. Ben sigara tiryakisiyim aldığımız para yetmiyor sigarayı ikiye bölüp öyle içiyorum" dedi. 

Jahrein Serbest Bırakıldı mı? Kaç Ay Hapis Yatacak? Jahrein Serbest Bırakıldı mı? Kaç Ay Hapis Yatacak?

Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, oda olarak sadece işçi ücretlerinin belirlenmesi noktasında etkilerinin olduğunu belirterek; "Biz kurmuş olduğumuz komisyon ile işçi ücretlerini belirliyoruz. Bu ücret tarifesine herkesin uyması gerekir. Uyulmadığı anda oda olarak bizim herhangi bir yaptırım gücümüz yok. Ücretlerinin düşük verildiğini düşünen işçiler bir daha o bağ sahibinin işine gitmesinler. Kadın yevmiyesi tüm Sarıgöl için 750 liradır" dedi. 

Muhabir: SERKAN ÖZCAN