Manisa'nın Sarıgöl ilçesi bağcılığın ülkemizde en yoğun olarak yapıldığı bölgelerin başında geliyor. Sarıgöl Sultaniye çekirdeksiz üzümün sofralık olarak en çok yetiştirildiği ilçelerin başında geliyor.

Sultaniye çekdirdeksiz üzümde hasadın yaklaşık 10-15 gün sonra başlaması beklenirken Süperior Seedless ve Trakya ilkeren cinsi üzümlerde ise hasat tüm hızıyla devam ediyor.

Ege dağlarında ceviz hasadı geleneksel yöntemlerle yapılıyor Ege dağlarında ceviz hasadı geleneksel yöntemlerle yapılıyor

Sarıgöl'de elde edilen bilgilere göre ilk Süperior Mustafa Çalık isimli üreticinin bağından hasat edildi. 4 dönümlük bir alanda Süperior üzümü yetiştiren Çalık ve diğer çiftçiler Süperior cinsi üzümlerini  35-50 TL arasında değişen fiyatlarda satıyorlar. Bir diğer erkenci üzüm Trakya İlkeren ise 35 TL civarında fiyatlardan satılıyor.

Sabahın ilk ışıkları ile üzüm işçileri bağlarda yerini alıyor ve üzüm kesimine başlıyorlar. Dalından hasat edilen Süperior cinsi üzümler paketlenip ülkemizin farklı şehirlerindeki sofralarda yerini alıyor.

Sarıgöl'de sezonun ilk hasadını yapan Mustafa Çalık, "Bu yıl erkence üzüm hasadına başlandı. İlçede ilk hasat bana nasip oldu. Öğrendiğimiz kadarıyla da Denizli'nin Buldan ilçesinde de hasadın başladığı yönünde bilgiler aldık. Sezonun tüm üzüm üreticilerine hayırlı olmasını dilerim." sözlerini ifade etti.

Sarıgöl'de Süperior Ve Trakya İlkeren Üzümlerinde Hasat Başladı 22

''Peşin Para Yoksa, Yaş Üzümde Yok''

Sarıgöl'de Sultaniye çekdirdeksizin başı çektiği 9 farklı tür üzüm yetiştiriliyor. Çiftçiler 12 ay boyunca yoğun çaba sarf ederek yetiştirdikleri üzümleri hasadı geldiğinde tüccarlara satıyorlar.

Her yıl birkaç çiftçi ise parasını alamıyor ve büyük mağduriyet yaşıyor. Bu olayın tekrar etmemesi adına Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, çiftçilerin yaş üzümlerini peşin paraya satmaları gerektiğini vurguladı.

Ülgen açıklamasında şunları söyledi:

"Sarıgöl'de sezonun erkence üzüm türü olarak yetiştirilen Superiol ve Trakya İlkeren üzümlerinin kesimleri başladı. Üzüm üreticilerimize hayırlı olsun. Her yıl yaptığımız bir çağrı var yine tekrar etmekte fayda var. Yaş üzümlerinizi mutlaka peşin para ile satın. Her yıl birçok üreticimiz mağdur oluyor. Öte yandan Çekirdeksiz Sultaniye üzüm bağlarında örtme işlemleri devam ediyor.

Çekirdeksiz Sultaniye üzümü hasadı Ağustos ayının 15'inden başlayacak ve aralık ayı sonuna kadar devam edecek. İlçemizde 120 bin dekarlık alanda üzüm yetiştirilmektedir. Sarıgöl'de ova ve Yayla bağcılığı sayesinde başta Çekirdeksiz Sultaniye üzüm olmak üzere dokuz tür sofralık üzüm yetiştirilir."

Sarıgöl'de Süperior Ve Trakya İlkeren Üzümlerinde Hasat Başladı 11

Muhabir: Erdinç Alkan