Garkat ağacı, dolgun yaprakları ve beyaz çiçekleriyle tanınan bir bitki türüdür. Yahudi kültüründe önemli bir yere sahip olduğundan  olduğundan, sıklıkla “Yahudi ağacı” olarak  nitelendirilmeketedir.

Gargat ağacı, hem Müslümanlar hem de Hristiyanlar için önem taşıyan dini açıdan önemli bir simge olarak kabul edilir.İslami hadislerde, bu ağacın, Müslümanlar ile Yahudiler arasındaki muhtemel bir savaş sırasında Yahudileri gizleyeceği söylenir. 

Yahudiler, bu ağacı yaşadıkları bölgelerde sıkça dikerek çevrelerini bu ağaçlarla süslemektedirler. Yahudilerin çok sevdiği bu ağaç türünün Türkiye'de yetiştirilip yetiştirlmediği oldukça merak edilmektedir. Türkiye'de gargat ağacı varmı? Türkiye'de gargat ağacı yetişir mi? Sizler için cevapladık...

Türkiye'de Gargat Ağacı Varmı Türkiye'de Gargat Ağacı Yetişir Mi (2)

Türkiye'de gargat ağacı varmı?

Gargat ağacı,Türkiye'de nadiren rastlanan bir ağaç türüdür. Bu ağaç genellikle kurak bölgelerde yetişmeye meyillidir bu yüzden Filistin, İsrail ve Medine gibi kurak bölgelerde sıklıkla rastlanabilmektedir.

Bu bölgelerde çok fazla rastlanan gargat ağacı yahudilerin çok sevdiği bir bitki türüdür. Türkiye'deki İklim ve Toprak koşulları, Gargat ağacının yetişebilmesi için pek uygun değildir. 

Türkiye'deki İklim şartları genel olarak gargat ağacının yetişmesi için uygun olmasada, bazı kurak bölgelerde nadirende olsa görülebilmektedir.  Yani diyebiliriz ki Türkiye'nin bazı bölgelerinde gargat ağacı yetişebilmektedir.

Gargat ağacı meyve verir mi ?

Gargat ağacı, genellikle Yahudilerin ulusal ağacı olarak tanınır ve onun meyveleri Yahudiler tarafından kutsal bir nimet olarak benimsenmiştir.

Kıyamet öncesinde Yahudiler ile Müslümanlar arasındaki büyük savaşta saklanacaklarına inanılan bu ağaç, hadislerde Kudüs dikeni ya da İsa dikeni olarak da anılmaktadır. 

Türkiye'de Gargat Ağacı Varmı Türkiye'de Gargat Ağacı Yetişir Mi (3)

Yenilebilir, kırmızı meyveleriyle bilinen bu ağacın etli yaprakları ve beyaz çiçekleri de vardır ve bu ağaç çoğunlukla Pakistan, Ürdün, Irak, Suriye, Suudi Arabistan, Kuveyt ve Kuzey Afrika gibi ülkelerde sık rastlanmaktadır.

Gargat ağacının kırmızı meyveleri bazen zeytinle karıştırılabilir ve Müslümanlar arasında zeytinin kutsal bir meyve olarak kabul edilmesi, bu ağacın Yahudiler tarafından da kutsal sayılmasıyla birleşince, halk arasında gargat meyvesinin zeytin olabileceği yönünde bir görüş yaygınlaşmıştır.