Üzüm bağlarında yeni sezon hasat hazırlıkları son sürat devam ederken, Sarıgöl ve Alaşehir ovasında susuzluk kendini hissettirmeye devam ediyor. Bu yıl hem kış hem de bahar aylarında yeterince yağış olmaması nedeniyle kurak bir sezon geçiren bölge son yılların en sıcak günlerini yaşıyor.

İlçe Tarımdan Salkım Güvesi Uyarısı! İlçe Tarımdan Salkım Güvesi Uyarısı!

Termometrelerin 45 dereye kadar çıkmasıyla bağlarda oluşan güneş yanıklarının yanında yetersiz sulama yapılmasından dolayı kalite düşüyor. Yeraltı sularının 400 metrelere kadar indiği Sarıgöl’de, ovayı sulayan Afşar ve Buldan barajında ise durum vahim. Kapalı sistem sulamaya geçen Buldan barajından bağlarını sulayan çiftçiler daha tasarruflu sulama yapmaktalar. Geçtiğimiz yıllarda çalışmalarına başlanan ancak henüz daha tam olarak kapalı sisteme geçemeyen Afşar barajında ise salma sulama sistemiyle çiftçilere su veriliyor.

Barajlardan sulama yapmak için sıraya giren çiftçilere yeterli su olmadığından dolayı bir defaya mahsus olarak sulama imkanı sağlanacak.

Çiftçiler dönümde 250 TL bir ücretle  üzüm bağlarında sulama yapabiliyorlar. DSİ’nin Alaşehir’de bulunan sulama pompalarında ise saatte 600 TL’den sulama yapılıyor.

Muhabir: Hatice Zeybek