Yemen’deki Husiler, Kızıldeniz’de ticari gemilere saldırdı. Bu saldırılara Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere karşılık verdi. Akdeniz’den fırlatılan füzeler ve savaş uçakları, Sana ve Hudeyde’de Husilerin bulunduğu 12’den fazla yeri bombaladı. İngiltere’nin dört Tayfun jeti de Güney Kıbrıs’tan kalktı. Husilerin iki hedefine saldırdı. Avustralya, Bahreyn, Kanada ve Hollanda da bu operasyona katıldı. Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden, Husilerin saldırılarının 50 ülkeyi etkilediğini ve 2 binden fazla geminin yönünü değiştirmesine neden olduğunu söyledi. Biden, “Husilerin saldırılarına misilleme yaptık” dedi.  ABD ve İngiltere neden Yemen'i vuruyor? İşte detaylar...

Yemen olayı nedir? 

Savaşın aktörleri, İran’ın desteklediği Şii Husiler ile Suudi Arabistan liderliğindeki ittifakın yanında yer alan meşru yönetimdir. Savaş, Yemen halkını insani bir felaketle, açlık, hastalık ve sefaletle yüz yüze bırakmıştır. Savaşın kökeninde, Arap Baharı’nın ardından ortaya çıkan siyasi karmaşa, mezhepsel gerilim, bölgesel güç çekişmesi ve ekonomik problemler bulunmaktadır. Savaşı bitirmek için uluslararası camianın yaptığı çeşitli çabalar sonuç vermemiş ve henüz sürdürülebilir bir barış kurulamamıştır.

ABD ve İngiltere neden Yemen'i vuruyor?

ABD ve İngiltere, Yemen’de İran destekli Husilerin Kızıldeniz’deki ticari gemilere yönelik saldırılarına misilleme olarak hava saldırıları düzenledi. ABD Başkanı Joe Biden, saldırının kendisinin talimatıyla ve İngiltere’nin yanı sıra Avustralya, Bahreyn, Kanada ve Hollanda’nın desteğiyle gerçekleştiğini açıkladı. Biden, saldırının amacının bölgede ticaretin serbest akışını korumak ve ABD ve müttefiklerinin gemilerinin hedef alınmasını önlemek olduğunu vurguladı. İngiltere Başbakanı Rishi Sunak da, Husilerin Kızıldeniz’deki saldırılarının kabul edilemez olduğunu ve uluslararası toplumun uyarılarına rağmen saldırılarına devam ettiğini belirtti.

Yemen'in yanıtı gecikmedi

 Husilerin siyasi liderleri Ali el-Kahhum ve Hüseyin el-İzzi’nin, ABD ve İngiltere’nin Yemen’e yönelik askeri müdahalesine karşı Yemen ordusunun sert bir şekilde misilleme yaptı. Ayrıca Yemenli yetkili Abdülkadir el-Mortada’nın, ABD ve İngiltere’nin Yemen’in birçok şehrine saldırdığını söylediği ve Husilere yakın SABA haber ajansının da bu saldırıların hedef aldığı şehirleri listelediği aktarıldı. ABD ve İngiliz savaş uçaklarının Yemen’in Sana, Hudeyde ve Taiz kentlerine gece saatlerinde hava saldırısı gerçekleştirdiği, ancak saldırıların ayrıntılarının paylaşılmadığı, sadece sosyal medyada bazı görüntülere de yer verilmişti.

Kriz 2014'te başladı

Yemen’de 2014’te Husilerin Sana’yı kontrol altına almasıyla bir iç savaş başladı. Husiler, Yemen’in meşru hükümetine karşı savaşırken Suudi Arabistan liderliğindeki bir koalisyonun desteğini aldı. Yemen’deki durum Birleşmiş Milletler tarafından dünyanın en büyük insani felaketi olarak tanımlanıyor. Yemenlilerin yaklaşık 24 milyonu, yiyecek, su, sağlık ve konut gibi temel ihtiyaçları karşılamakta güçlük çekiyor.