Gaziantep'te hava sıcaklığı 40 dereceye yükselmesine rağmen, Gökmen Gürban demir döven çekicinin sesini susturmuyor. Kaybolmaya yüz tutmuş demircilik mesleğini 40 yıldır Bakırcılar Çarşısı'nda yaşatan Gürban, teknolojinin gölgesinde bile el emeği ve bilek gücüyle üretmeye devam ediyor.

A W243215 02

TUİK'in 2022 verilerine göre 15 yaş ve üstü Türkiye nüfusunun yüzde kaçı her gün tütün mamulü kullanmaktadır? Milyoner TUİK'in 2022 verilerine göre 15 yaş ve üstü Türkiye nüfusunun yüzde kaçı her gün tütün mamulü kullanmaktadır? Milyoner

Küçük atölyesinde adeta bir ateş ocağının içinde çalışan Gürban, şiş, bıçak, balta, çapa, çengel ve kürek gibi el aletlerini özenle imal ediyor. Sıcak havaya ve zorlu koşullara rağmen yılmayan Gürban, “Burada ocağı yakıp öğleye kadar çalışıyoruz. Hava sıcaklığının arttığı saatlerde biraz mola veriyoruz. Sıcaklar bizi etkiliyor. Emek olmazsa bir şeyler olmaz. Günde 300 tane yapıyorum. Yaşımdan dolayı artık fazla yapamıyorum. Dışarısı 40 derece ise burası 100 derece oluyor. Çünkü ateş yakıyoruz. Mesleğimiz bu o yüzden yaz kış yapmak zorundayız” diyor.

A W243215 03

Gürban, baba mesleğini yaşatmanın gururunu yaşıyor ve bu geleneği gelecek nesillere aktarmayı umuyor.

-2

Kaynak: İHA