Zeus Yunanca'da Tanrıların ve insanların babası ve Yunan mitolojisinde en önemli ve en güçlü tanrıdır. Zeus, Roma mitolojisinde Jüpiter olarak bilinir ve gökyüzü, şimşek ve gök gürültüsünün efendisidir. Peki Zeus kimdir, nasıl biri? Kaç çocuğu ve karısı oldu? Gibi soruların cevaplarını haberimizde hazırladık...

Zeus kimdir?

Zeus  bir tanrıdır. Elinde şimşek tutan bir tanrı olarak tasvir edilir. Bereketli yağmurları getirdiği için saygı görür. Titanların kralı Kronos ile Rhea’nın en küçük oğludur. Hera ile evlidir ve onunla birlikte Olimpos’un kralıdır.

Şimşeğin yanı sıra boğa, kartal ve meşe ağacı onun sembolleridir. Taht ve asa ile de gücünü gösterir. Ayrıca kızı Athena’nın ona verdiği Aegis adlı zırhı da giyer. Zeus’un en eski tapınak ve kehanet merkezi Dodona’dır. Haberlerini oğlu Hermes getirir. Gigantlar savaşında en büyük düşmanı Porphyrion’dur.

Zeus Kimdir Zeus Hangi Mitolojide Ne Tanrısı Olarak Geçiyor (1)

Tanrıların Kralı Zeus (Wikipedia)

Zeus’un en çok bilinen yönü ise çok sayıda sevgilisi olmasıdır. Zeus, istediği her şeye dönüşebilir ve pek çok kadınla ilişkiye girer. Leda’ya kuğu, Antiope’ye satir, Aegina’ya ateş, Danae’ye altın yağmuru, Alkmene’ye kocası, Hera’ya guguk kuşu, Callisto’ya Artemis, Mnemosyne’ye çoban, İo’ya bulut, Demeter’e geyik, Europa’ya boğa şeklinde görünür.

Zeus, hem ölümlü hem de ölümsüz kadınlara aşık olur ve bu yüzden eşi Hera onu sürekli kıskanır ve izler. Zeus, tahtını korumak için de bazı önemli işler yapar: Eşi Metis’i yutar, Prometheus’u zincire vurur, Thetis’i bir ölümlüyle evlendirir.

Zeus Kimdir Zeus Hangi Mitolojide Ne Tanrısı Olarak Geçiyor (3)

Zeus, Antik Yunan vazosu Zeus, babası Titan Kronos’u ve diğer Olimpos tanrılarının yardımıyla yener ve onu yeraltının en derin yeri olan Tartaros’a atar. Ancak sonra Atlantis halkı, Zeus’un desteklediği Yunanları yenerek Olimpos tanrılarının gücünü azaltır ve Kronos ile diğer Titanları serbest bırakır.

Zeus, ayrıca kendisine karşı gelen veya saygısızlık eden bazı kişileri de cezalandırır: İksion, Salmoneus, Arkadya Kralı Lykaon ve ateşi çalan Prometheus bunlardan bazılarıdır.

 Zeus hangi mitolojide ne Tanrısı olarak geçiyor? Zeus ne demek?

Zeus Yunanca'da Tanrıların ve insanların babası ve Yunan mitolojisinde en önemli ve en güçlü tanrıdır. Zeus, Roma mitolojisinde Jüpiter olarak bilinir ve gökyüzü, şimşek ve gök gürültüsünün efendisidir. 

Zeus nerede yaşıyor?

Zeus, babasına başkaldırdıktan sonra göklerin ve yerin efendisi oldu. Kardeşleri arasında Poseidon denizlerin, Hades de yer altının hakimi oldu. Zeus, Olympos dağına yerleşti ve oradan dünyayı idare etti.

Zeus Kimdir Zeus Hangi Mitolojide Ne Tanrısı Olarak Geçiyor (4)

Zeus'un kaç karısı var?

Zeus 'un 20 karısı vardır. Karılarının isimleri Metis, Semele, Hera, Maia, Dione, Demeter, Persephone, İo, Leto, Danae, Alkmene, Callisto, Europa, Plouton, Leda, Antiope, Mnemosyne, Themis, Selene, Eos'dur.

Zeus'un kaç çocuğu var?

Zeus'un toplam 48 çocuğu vardır. Çocuklarının isimleri şunlardır: Zagreus, Ares, Athena, Apollon, Artemis, Aphrodite, Persephone, Hebe, Dionysos, Hermes, Hephaistos, Perseus, Herkül, Arkas, Aiakos, Minos, Heusha, Angelos, Sarpedon, Tantalos, Epaphos, Keroessa, Helen, Pollux, Zethos, Amphion, Calliope, Clio, Erato, Euterpe, Melpomene, Polyhymnia, Terpsikhore, Thalia, Urania, Eunomia, Dike, Eirene, Lakhesis, Klotho, Atropos, Rhadamanthys, Dardanos, Lakedaimon, Iasion, Pandia, Ersa, Carea'dır.

Zeus'u kim öldürdü?

Zeus nasıl öldü diye çokca araştırılıyor. Bu sorunun çeşitli yerlerde farklı cevapları var. Yunan mitolojisinde, Zeus ölmez bir tanrıdır ve kimse onu öldüremez. Fakat bazı kaynaklara göre, Zeus’un oğlu Typhon ya da Titanlar onu öldürmüştür1. Bunlar mitolojik anlatımlardır ve doğruluğu ispatlanmamıştır.

Zeus Heykeli

Zeus heykeli, Fidias’ın yaptığı ve oturan Zeus’u gösteren büyük bir heykeldi. M.Ö. 456’da Olimpos Dağı’ndaki Zeus Tapınağı’na yerleştirilen heykel, "Dünyanın Yedi Harikası"ndan biriydi. 13 metre yüksekliğindeki heykel, altın ve fildişinden yapılmıştı. Zeus’un tahtı, abanozdan olup, altın, fildişi ve değerli taşlarla süslenmişti. Heykelde, Zeus sağ elinde Nike, sol elinde ise kartallı bir asa tutuyordu.

Zeus Kimdir Zeus Hangi Mitolojide Ne Tanrısı Olarak Geçiyor

Zeus Heykeli (Wikipedia)

Heykel, tapınağın içine tam sığacak şekilde tasarlanmıştı. Zeus ayağa kalksaydı, tapınağın tavanını yıkabilirdi." Heykelin üzerinde, Yunan tanrıları ve sfenks gibi fantastik hayvanlar vardı. Heykelin cildi fildişiydi, saçı, sakalı ve giysisi altındı. Heykel, karanlık bir yoldan geçerek görülebiliyordu ve parlak fildişi, insanları büyülüyordu.

Zeus Heykeli nerede?

Zeus Tapınağı, 391 yılında Theodosius’un Olimpiyat oyunlarını yasaklamasıyla birlikte kapatıldı. "Dünyanın Yedi Harikası"ndan biri olan heykel, Atina’nın önde gelenleri tarafından Konstantinopolis’e götürüldü ve 462 yılında çıkan bir yangında kül oldu. Zeus heykelinin bazı parçaları, 1829’da Olimpos’ta Fransızlar tarafından bulundu ve Paris’teki Louvre Müzesi’nde sergilenmekte.