Usta tiyatrocu Genco Erkal, 31 Temmuz 2024 tarihinin sabah saatlerinde hayatını kaybetti. Kan kanserine yakalanan ve uzun bir zamandır bu hastalıkla mücadele eden Genco Erkal, 86 yaşında vefat etti.

Akıllarda tiyatro sahneleri ve sinema perdelerinde yarattığı unutulmaz performansları ile kalan Genco Erkal’ın ardından merak edilenleri yanıtladık. Özellikle de özel hayatına dair ilk eşi Zeynep Tedü kimdir sorusu araştırılıyor. İşte, cevaplar….

Zeynep Tedu Kimdir 5

Genco Erkal İlk Eşi Kim? Zeynep Tedü Kimdir?

Genco Erkal’ın ilk eşi Zeynep Tedü kimdir sorusuna dair merak edilenleri yanıtladık…

1943 yılında İstanbul’da doğan Zeynep Tedü, tiyatro ve sinema dünyasının bilinen isimlerinden olan Suavi Tedü ve Perihan Tedü’nün kızıdır. Bu sebeple de sanatla iç içe büyümesi kaçınılmaz oldu. Lise eğitimini bitirmesinin ardından oyunculuğa profesyonel bir adım atmak için Milano Tiyatro Okulu’na gitti ve buradan mezun oldu.

İlk olarak da Dormen Tiyatrosu’nda sahnelenen ‘Bulvar’ adlı oyunla kariyerine başladı. Dormen Tiyatrosu ile devam eden Zeynep Tedü, Haldun Dormen’in yönetmen koltuğunda oturduğu ‘Bozuk Düzen’ ile sinema dünyasına da giriş yaptı. Bu filmde Belgin Doruk, Ekrem Bora ve Müşfik Kenter gibi usta isimlerle oynadı.

İrem Sak'ın babası hayatını kaybetti İrem Sak'ın babası hayatını kaybetti

Bu film ile ilgiyi üzerine çekmesinin ardından 1968 yılında ‘Aşk Eski Bir Yalan’ filminde oynadı. Burada da rol arkadaşları Türkan Şoray, Ekrem Bora ve Salih Güney gibi tecrübeli oyuncular oldu. Levent Kırca ile bütünleşen ‘Olacak O Kadar’ programında uzun yıllar boyunca skeçlerde rol aldı.

Zeynep Tedü’nün özel yaşamına bakıldığında ise ilk evliliğini 1967 yılında, 24 yaşındayken Salih Güney ile yaptığı biliniyor. 1969 yılında boşanan çiftin ise Ebru adında bir kızları oldu. Ardından 1974 yılında Genco Erkal ile ikinci kez dünyaevine oturdu ve çift kızları Ayşe’yi kucaklarına aldıktan sonra 1977 yılında boşandı.

Zeynep Tedü kimdir sorusuyla birlikle Tedü ve Erkal çiftinin kızları Ayşe Erkal’a dair edindiğimiz bilgileri de aktaralım…

Genco Erkal’ın Kızı Ayşe Erkal Kimdir?

Genco Erkal hayatı boyunca sadece bir evlilik yapmıştır. Zeynep Tedü ile hayatını birleştirmesinin ardından Ayşe Erkal adında bir kızı oldu. Ayşe Erkal’ın hayatına dair ise net ve kesin bilgiler bulunmamaktadır. Fakat 1975 yılında doğduğu ve 2024 yılı itibarıyla 49 yaşında olduğu bilinmektedir.

Genco Erkal’ın ilk eşi Zeynep Tedü kimdir sorusuyla birlikte kızları hakkında da kamuya açık olan bilgileri yansıttık. Pkei, 86 yaşında vefat eden Genco Erkal kimdir? Usta oyuncunun başarı dolu hayatına birlikte bakalım…

Zeynep Tedu Kimdir

Genco Erkal Kimdir?

Genco Erkal, Türk sineması ve tiyatrosunun öne çıkan isimlerinden biridir. Birçok projede de anlatıcı ve seslendirme sanatçısı olarak yer almıştır. Özellikle de Nazım Hikmet gibi tanınmış şairlerin şiirlerini seslendirmesiyle de tanınmaktadır. Genco Erkal, 28 Mart 1938 yılında doğmuştur. İstanbullu olduğu bilinen Erkal, Robert Koleji’nden mezun olduktan sonra İstanbul Üniversitesi, Psikoloji bölümünü bitirmiştir.

1959 yılı itibarıyla ise Türkiye’nin tiyatro topluluklarında yer alarak hem oyuncu hem de yönetmen olarak çalışmıştır. 1969 yılında ise öldüğü ana kadar sanat yönetmeni olduğu Dostlar Tiyatrosu’nu kurmuştur. Burada oldukça önemli yabancı yazarlar olan Gorki, Brecht, Sartre, Steinbeck ve Aziz Nesin, Nazım Hikme, Haldun Taner, Can Yücel, Behiç Ak gibi başarılı Türk yazarlarının oyunlarını yönetmiştir.

Genco Erkal Kaç Yaşında?

1938 doğumlu olan Genco Erkal, 31 Temmuz 2024 tarihinde vefat ettiğinde 86 yaşındaydı.

Zeynep Tedu Kimdir 2

Genco Erkal Aldığı Ödüller

Sesiyle ve oyunculuğuyla mest eden Genco Erkal, performansıyla çeşitli ödül törenlerinin jürileri tarafından da ödüle layık görülmüştür.

Genco Erkal’ın aldığı bazı ödüller aşağıdaki gibidir:

  • 1966: 1965-1966 Dönemi Sanat Sevenler Derneği Ödülleri - En İyi Erkek Oyuncu (Bir Delinin Hatıra Defteri)
  • 1967: 1966-1967 Dönemi Sanat Sevenler Derneği Ödülleri - Övgüye Değer Görülenler (Pazar Gezintisi ve Durdurun Dünyayı İnecek Var)
  • 1982: 19. Altın Portakal Film Festivali - En İyi Erkek Oyuncu - At
  • 1983: 20. Altın Portakal Film Festivali - En İyi Erkek Oyuncu - Faize Hücum
  • 2000: 4. Afife Tiyatro Ödülleri - Muhsin Ertuğrul Özel Ödülü (Yaşamı Boyunca Tiyatro Dalında Başarılı Çizgisini Sürdürmüş ya da Tiyatro Sanatına Katkıları Bulunmuş Kişi)
  • 2000: Avni Dilligil Ödülleri - Yaşam Boyu Başarı Ödülü
  • 2014: 47. Sinema Yazarları Derneği Ödülleri - Onur Ödülü
  • 2015: 20. Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema Oyuncu Ödülleri - Seçici Kurul Üstün Performans Ödülü (Bir Delinin Hatıra Defteri, Dostlar Tiyatrosu)
  • 2019: 24. Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema Oyuncu Ödülleri - Sinema Onur Ödülü

Genco Erkal Neden Öldü? Hastalığı Nedir?

Genco Erkal’ın vefatıyla birlikte merak edilen ilk eşi Zeynep Tedü kimdir sorusunu yanıtlamamızın ardından usta oyuncunun neden öldüğüne de yakından bakalım…

Genco Erkal’ın bir süredir kan kanseriyle mücadele ettiği biliniyordu. Genco Erkal’ın ölüm sebebine dair kesin bir açıklama gelmemiş olsa da kansere yenik düştüğü söylenmektedir.

Editör: Gulce Editor