Türk etkin gruplarının yaşadığı, dünya genelindeki çeşitli ülkeler hakkında büyük bir merak var. Peki Başkurdistan nerede, Başkurdistan Kürt mü? Detaylar haberimizde...

Başkurdistan Kürt mü?

Başkurdistan, Rusya Federasyonu’na dahil olan özerk bir cumhuriyettir ve başkenti Ufa’dır. Nüfusu yaklaşık 4 milyon kişi ile Rusya’daki en büyük cumhuriyetlerden biridir. Başkurtlar, Başkurdistan’ın yerlisi olan ve Rusya’ya has Kıpçak Türk etnik bir gruptur. Başkurtça, çoğunlukla Başkurtlar tarafından konuşulan ve Tatar ile Kazak dilleriyle benzerlik gösteren, Türk dillerinin Kıpçak dalına ait bir dildir. Bu dil, tehlike altında olan diller arasında yer almaktadır.

Başkurdistan (2)

Başkurdistan nerede?

Başkurdistan, Asya ve Avrupa kıtalarının kesiştiği noktada yer alır. Başkurdistan Özerk Cumhuriyeti, Güney Urallar’dan başlayarak batıya, Ağizel ve Kama nehirlerine kadar geniş bir alana yayılır.

Başkurdistan (1)

Başkurdistan, Sverdlovsk Oblastı ve Perm Krayı ile kuzeyde; Udmurtya ile kuzeybatıda; Tataristan ile batıda; Orenburg Oblastı ile güney ve güneybatıda; Çelyabinsk Oblastı ile doğuda sınır komşusudur. Ayrıca, Başkurdistan’ın güneyinde Kazakistan’a doğru Orenburg Oblastı bulunmaktadır. Cumhuriyetin toplam yüzölçümü yaklaşık 143,6 bin kilometrekaredir.

Başkurdistan dini ne?

Başkurdistan’da yaşayan Başkurt ve Tatarlar genellikle İslam’ı, özellikle Sünni Hanefi mezhebini benimsemişlerdir. Etnik Ruslar, Çuvaşlar ve Ukraynalılar çoğunlukla Ortodoks Hristiyanlık inancına sahiptirler. Mari halkının büyük bir kısmı ise Pagan inançlarına bağlıdır. Ayrıca, bölgede dini inancı olmayan birçok kişi bulunmaktadır.

Başkurdistan (3)

Ufa şehrinde, 13.000 Yahudi’nin yaşadığı ve 2008 yılında açılan bir Yahudi Toplum Merkezi ile tarihi bir sinagog yer almaktadır. 2012 yılında yapılan bir araştırmaya göre, Başkurdistan nüfusunun %38,6’sı Müslüman, %20’si Rus Ortodoks Kilisesi üyesi, %3’ü bağımsız Hristiyan, %1’i kiliseye bağlı olmayan Ortodoks, %2’si Slav Paganizmi, Mari Paganizmi, Çuvaş Vattisen Yaly veya Tengricilik inançlarına mensup, %5’i spiritüel ama dini olmayan, %5’i ateist ve %7’si diğer dinlere inanan ya da inançları hakkında bilgi vermeyen kişilerdir.

Ancak, bu araştırmanın “Sreda” adlı bir Hristiyan örgütü tarafından yürütüldüğü ve önyargılı olduğu eleştirileri bulunmaktadır. 2010 yılı itibarıyla, Başkurdistan’da 1.000’den fazla cami, 200 Ortodoks kilisesi ve 60’tan fazla diğer dini yapı bulunmaktadır.