Günlerdir konuşulan Çinli otomotiv devi BYD’nin Türkiye yatırım nihayet resmileşti. İmza Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisinde Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile Çinli firma yetkilileri arasından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan himayesinde imzalandı. Peki, BYD Manisa’da nerede fabrika kuracak?

BYD Manisa’da nerede fabrika kuracak?

BYD’nin Manisa'da kuracağı fabrika, devlet tarafından daha önce merkez ilçe Yunusemre'de Volkswagen için tahsis edilen 3 bin 364 dönülük araziye veya yine devlet tarafından İzmir’e yakın bir noktada tahsis edilen bir arazi üzerine kurulması planlanıyor.

BYD’nin Manisa’da kuracağı fabrikada 5 bin kişilik bir istihdam imkânı sağlayacak.  1 Milyar dolara mal olacak yatırımda, yılda 150 bin kapasitesine sahip olacak olan tesisin 2026 yılına kadar kurulup seri üretime geçmesi bekleniyor.

Derenin içerisinde göktaşı bulduğunu söyledi Derenin içerisinde göktaşı bulduğunu söyledi

BYD'nin Türkiye'de üreteceği otomobillerde çokça merak ediliyor. BYD Macaristan'daki tesisin aksine, Türkiye'de şarj edilebilir hibrit motorlu otomobillerin üretimini gerçekleştirecek. Ayrıca, BYD'nin favori modellerinden olan Seal U DM-i'n de Türkyie'de üretilebileceği öngörülüyor. BYD'nin Türkiye yatırımının resmileşmesinin ardından Çinden gelen otomobillere de ek vergi uygulandı. Meclisten geçen ÖTV yasasına göre Çin'den gelen tüm akaryakıt türü otomobillerde %40 vergi uygulanacak. 

Byd Manisa Yatırım Anlaşması

Muhabir: Erdin Alkan