2024 yılında Türkiye'de canlı müzik saatleri ve müzik yasakları, belediyelerin ve yerel yönetimlerin belirlediği kurallar çerçevesinde değişiklik gösterebilir. Ancak genel olarak, turistik bölgeler ve şehir merkezlerinde uygulanan bazı ortak kurallar bulunmaktadır. Canlı müzik ve eğlence mekanları, sosyal hayatın önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Ancak, gürültü kirliliğini önlemek ve toplumun huzurunu sağlamak amacıyla belirli düzenlemeler ve yasaklar getirilmektedir. Bu haber, 2024 yılında Türkiye'de canlı müzik saatlerinin ve yasaklarının detaylarını içermektedir.
Canlı müzik saat kaça kadar 2024?
Müzik yayınlarının yasaklandığı saatler ise kullanım alanlarına göre değişiklik göstermektedir:
Çok Hassas Kullanım Alanları
Konutlar, sağlık kuruluşları ve yatılı eğitim kurumları gibi çok hassas kullanım alanlarında, günün hiçbir saatinde müzik yayını yapılması mümkün değildir.
Az Hassas Kullanım Alanları
İdari ve ticaret binaları, çocuk bahçeleri, oyun alanları ve spor tesisleri gibi az hassas kullanım alanlarında ise 24:00-07:00 saatleri arasında müzik yayını yasaktır.
Hassas Olmayan Alanlar
Hassas olmayan alanlardaki eğlence yerlerinin açık veya kapalı bölümlerinde canlı müzik izni alınmak ve desibel sınırlarına uyulmak kaydıyla belirlenen saatler içinde müzik yayını yapılabilir. Ancak bu bölgelerde de 01:00 sonrasında müzik yayını yapılamaz.
Müzik Yayın İzni Usul ve Esaslar
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 30 Kasım 2022 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren "Çevresel Gürültü Kontrol Yönetmeliği" kapsamında müzik yayını yapan işyerlerine ve deniz araçlarına müzik yayın izni verilmesi yönünde düzenlemeler yapıldı. Bu düzenlemelerle birlikte, Müzik Yayın İzin Belgesi’ne ilişkin usul ve esaslar yeniden belirlendi.
Müzik Yayın İzin Belgesi
Müzik yayını yapan işyerleri ve deniz araçları için belirli belgelerin İl Müdürlüğüne teslim edilmesi gerekmektedir. Bu belgeler arasında:
- İşyeri açma ve çalışma ruhsatı,
- Turizm işletme belgesi (varsa),
- Vergi levhası örnekleri,
- İmza sirküsü veya vekâletname,
- Akustik rapor ve müzik yayın izni başvuru dilekçesi bulunmaktadır.
Ayrıca, Çevresel Gürültü Mevzuatı hükümlerine uyulacağına dair bir taahhütname de İl Müdürlüğüne teslim edilmelidir. Bakanlıktan yeterlik belgesi almış firmalar tarafından hazırlanan akustik raporun bir nüshası, denetimlerde ibraz edilmek üzere işyerlerinde ve deniz araçlarında muhafaza edilmelidir. Sunulan bilgi ve belgeler, gerektiğinde sahada inceleme ve değerlendirme çalışmaları eşliğinde İl Müdürlüğü tarafından değerlendirilecektir.
Müzik Yayın İzni Süreci
Müzik yayın izni, İl Müdürlüğü tarafından verilmektedir. Raporun uygun bulunması halinde, başvuru sahibine uygunluk bildirilir ve Müzik Yayın İzin Belgesi ücreti döner sermaye hesabına yatırılarak belge verilir. Uygun bulunmaması durumunda ise başvuru dosyası gerekçesi ile birlikte iade edilir ve uygunsuzlukların giderilmesi sonrasında tekrar başvuru yapılabilir.
Müzik Yayın İzin Belgesinin geçerlilik süresi 3 yıl olarak belirlenmiştir. Bu sürenin sona ermesinden en az 6 ay önce müzik yayın izninin yenilenmesi için başvuru yapılması gerekmektedir.
İstisnalar ve İhlaller
Müzik yayın iznine tabi olmayan işyerleri (kuaför, market, kahvehane, spor salonu, pastane gibi) çevresel gürültü oluşturmayacak şekilde faaliyetlerini sürdürebilirler. Aynı takvim yılı içinde 3 defa yönetmelik hükümlerinin ihlalinin tespiti halinde, İl Müdürlüğü tarafından müzik yayın izni iptal edilecek ve bu işyerleri ve deniz araçları, ancak 2 takvim yılından sonra müzik yayın izni için başvuruda bulunabileceklerdir.
Açık Hava Faaliyetleri
Açık havada, geçici süre ve sınırlı zamanda yapılan konser, festival gibi faaliyetler, 10.00-01.00 saatleri arasında düzenlenebilir. Bu etkinlikler, müzik yayını yapan işyerleri için getirilen sınır değerlere uygun olarak 5 gün düzenlenebilecek. 5 günden fazla devam edecek organizasyonlar için ise Çevre, Şehircilik, İklim Değişikliği İl Müdürlüğünden Müzik Yayın İzin Belgesi alınması gerekmektedir.
Yıllık azami etkinlik sayısı ve bu etkinliklere izin verilen alanlar, stratejik gürültü haritaları dikkate alınarak belirlenmektedir. İl Mahalli Çevre Kurulu’nda şikâyete konu olmayacak şekilde bu konulara ilişkin idari ve teknik hususlar belirlenmiştir.
Vatandaşlar ve işletmeler, yerel yönetimlerin resmi web sitelerinden veya doğrudan belediyelerle iletişime geçerek, bulundukları bölgedeki canlı müzik saatleri ve müzik yasakları hakkında detaylı bilgi alabilirler.